NIEUWS VAN HET KCB

 

Poging tot brandstichting - ma 23/3/2015 

 

Maandagavond omstreeks 17u is de concertzaal van het conservatorium ontruimd geweest nadat er een poging tot brandstichting ontdekt werd. Door de snelle reactie gebeurde dit vlot en waren de hulpdiensten snel ter plaatse. Niemand van de aanwezigen raakte gewond. Het parket heeft een branddeskundige aangesteld en onderzoekt de zaak. Op dit moment is er geen verdachte geïdentificeerd en is er geen link tussen dit voorval en de brandstichting op 12/1 of het valse bomalarm op 20/1. 

Het gebouw werd diezelfde avond nog vrijgegeven en veilig verklaard om de activiteiten te kunnen hervatten. De directie stelt vertrouwen in het parket dat de zaak onderzoekt en neemt in samenspraak met CRB en de Regie Der Gebouwen de nodige stappen om de toegangscontrole te verscherpen om de veiligheid te blijven verzekeren. 

 

24/3/2015 - 12.37u03/2015 COMPETITIES & PRIJZEN

FORTE AUDITIES
De forte audities zijn een vierjaarlijkse wedstrijd georganiseerd door de provincie Limburg. Bij de vijf laureaten zijn er maar liefst vier studenten van het KCB! Het Kugoni trio met Kurt Bertels, saxofoon en doctoraatsstudent aan KCB, Nicolas Dupont, viool en student van Yuzuko Horigome aan KCB en Bert Koch, piano. Fluitiste Eva Bylois vervolmaakt zich dit jaar in de klas van Frank Hendrickx in Ma2 en ook Veerle Huskens, die bij Karel Schoofs hobo studeert. Ook kreeg alumnus Roeland Henkens, trompet, een eervolle vermelding. 

In mei 2015 volgen de laureatenconcerten in de befaamde Academiezaal. Ook wordt de mooie som van 2.500 euro verdeeld over de verschillende laureaten en krijgen de deelnemers een professionele fotosessie en een cd-opname van hun auditie. Ook zijn de promotie- en netwerkkansen die voortvloeien uit de deelname en de overwinning niet onbelangrijk. Een mooie springplank voor de jonge Limburgse musici!

Link kunstenenerfgoed

 

KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD, VIOOL 2015

Er werden 69 namen bekendgemaakt van violisten die mogen aantreden in Studio 4 van Flagey voor de eerste ronde. Uit de 170 ingestuurde dvd’s werden twee Belgen geselecteerd. Hrachya Avanesyan (1986), met Armeense roots, was in 2009 al kandidaat. Het jaar voordien behaalde hij een meestergraad viool aan het KCB, met een zeer zeldzame perfecte score.  Hij was leerling in de klas van Igor Oistrakh.

Ook de tweede Belgische kandidate is verbonden met het KCB. Fien van den Fonteyne (1989) studeert op dit moment bij Yossif Ivanov, zelf ook KEW-laureaat, en bereidt zich dit jaar eveneens voor op haar finale masterproef. Brussel kleurt viool van maandag 4 mei tot en met de finale op zaterdag 30 mei! 

Was u al op de hoogte dat er vanaf heden ook een editie voor cello opgenomen zal worden in de cyclus? In 2016 zullen ze voor het eerst aan de beurt komen. 

Link cmireb

 

HARP
De harpklas gaat verder op het elan van de afgelopen jaren. Opnieuw haalden twee studenten uit de klas van Jana Bouskova mooie prijzen binnen: Eva Tomcis (Ba2) won de 1ste prijs met 99 en Ula Mlakar (Ma1) de 2de prijs met 98 punten op de INTERNATIONAL COMPETITION OF SLOVENE HARP ASSOCIATION!


CELLO
Anna Reiter, celliste in BA2 in de klas van Viviane Spanoghe, heeft op 18/3 de 3e prijs gewonnen in de internationale Cellowedstrijd  "Young virtuosos"  2015 te Sofia, Bulgarije”. In de finale speelde de Rococovariaties van P.I. Tsjaikovski.

Link Young Virtuosos Competition

CELLO – ALUMNI  
Alumnus Mauro Sarachian, ook uit de klas van Viviane Spanoghe, liet weten dat zijn studiejaren in Brussel vruchten afgeworpen hebben. Hij werd recent cello solo van het staatsorkest "Orquesta Filarmónica de Rio Negro"

 

Verder brengt hij samen met de befaamde bandoneonspeler Dino Saluzzi ook traditioneel Argentijns repertoire.

 

03/2015 OP DE AGENDA

EUROCLASSICAL ONLINE FESTIVAL

Euroclassical is een samenwerking tussen Europese topconservatoria, in het leven geroepen om de meest getalenteerde studenten te ondersteunen op dat cruciale punt tussen het afronden van hun studies en hun professionele carrière. Een van de drie speerpunten is het jaarlijkse Euroclassical LIVE! Festival op het online platform www.classicalplanet.com.

Met concerten van het KCB op: 

Wo 18/3/2015 ‘BRASSINATION’, een concert van Belgian Brass & Brass ensemble KCB, opgenomen op 8/1/2015.

Do 26/3/2015 SYMFONIEORKEST KCB [Wilms – Mozart – Haydn]

Soliste: Géraldine Clément (student KCB) en dirigent Paul Dombrecht

Za 28/3/2015 NIEUWJAARSCONCERT [Beethoven – Von Weber – Brahms]  met dirigent Dirk Vermeulen, opgenomen op zo 24/1/2015.

Het volledige programma is te vinden op: www.classicalplanet.com 

Het Euroclassical project is een project gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie (mededeling) ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.

  

OPENDEURDAGEN

Op zaterdag 28/3 kan u terecht bij de afdeling MUSICAL op de Nijverheidskaai 170, 1170 Brussel. Om 14u start een rondleiding die u loodst langs de verschillende aspecten van de opleiding. Demonstraties van leerlingen, een proefje van een les AMV, spel – en danstechnieken, … Je kan rustig kennismaken met de docenten en voor de praktische informatie kan je terecht bij de medewerkers van het secretariaat!

Nadien gaan de studenten van BA3 & 4 snel naar Antwerpen om zich op te maken voor de voorstelling ‘Ons kent Ons’ van Alayn Ayckbourn, een van de laatste voorstellingen van hun stage bij Loge 10.

Link loge10


Zondag 29/3 is het de beurt aan de andere richtingen: KLASSIEK HIPP & JAZZ, SLO en ONDERZOEK. Vanaf half twee (opgepast, het uur is ’s nachts vooruit gesprongen!) bent u welkom in de Kleine Zavel 5.  We maken u graag wegwijs in het gebouw en gidsen u naar het instrument en de docent die u zoekt. De lijst met aanwezige docenten vindt u online op www.kcb.be/opendeur2015. Er is ook een doorlopend programma waar het ‘studeren aan het KCB’ wordt toegelicht, er muzikale intermezzi worden verzorgd door de klassen kamermuziek, zang, het fluitensemble, hoorn… Iedereen draagt zijn of haar steentje bij! De secretariaatsmedewerkers geven graag tekst en uitleg bij de praktische kant en de komende toelatingsproeven. Tussendoor kan u even vertoeven in de foyer om kennis te maken met het Brusselse culturele aanbod en veel meer. 

De dag sluiten we eerst muzikaal af met het Symfonieorkest KCB onder leiding van Paul Dombrecht.  Ze brengen een Ouverture van J. F. Wilms, het fluitconcerto in f van W.A. Mozart en de 104e Symfonie van J. Haydn.

Daarna zetten we een punt achter de Opendeurdag 2015 met een feestelijke receptie. 

Het volledige programma vindt u op www.kcb.be/opendeur2015 

 

GITAAR SYMPOSIUM

Van 10 tot 12 maart vond het eerste deel van het GITAAR SYMPOSIUM ‘Creative Encounters’plaats. Dit evenement is een initiatief van gitaardocente Antigoni Goni in samenwerking met onzeonderzoeksafdeling dat uitgroeide tot een symposium in de ware zin van het woord. Het publiek  kreeg al een boeiend programma van lezingen, gesprekken, master classes, recitals en concerten aangeboden.  We hadden de eer en het plezier, onder andere, de volgende gasten te mogen verwelkomen: Eliot Fisk, Gary Ryan, Boris Gaquere, Maarten Stragier….

Aan het einde van de maand maart volgt dan het tweede deel.  Dan zijn Dusan Bogdanovic, Marek Pasieczny en Stephen Goss aan de beurt om het artistieke kunnen van onze gitaarstudenten aan te scherpen. Er wordt in deze sessie bijzondere aandacht besteed aan hedendaags componeren voor gitaar, met een masterclass gericht op eigen werk van studenten, een sessie voor student-componisten,‘een introductie tot de klassieke gitaar’…. Het is een samenkomen van drie generaties componisten en uitvoerders die allen een unieke impact hebben gehad op de gitaarcomposities van de 20ste eeuw hetzij als componist, uitvoerder of als bron van inspiratie.

Het volledige programma vindt u op http://www.kcb.be/kcb/pagina/masterclasses

 

SYMFONIEORKEST  

En last but not least… het laatste symfonisch project van het academiejaar 14 – 15 is in voorbereiding. Paul Dombrecht ging in juni 2014 al met pensioen, maar keert graag even terug om dit project te dirigeren. Het KCB Symfonieorkest brengt dan een programma dat opent met de Ouverture in F van J.F. Wilms, vervolgens wordt Géraldine Clément begeleid in het Fluitconcerto in D van W.A. Mozart en na de pauze brengen ze de sprankelende Symfonie no. 104 van J. Haydn. Een niet te versmaden programma!

  


 02/2015 BRAVO! 

Trio Impression valt in de prijzen!

Het pianotrio dat bestaat uit pianist Florestan Bataillie (KCB), violiste Riet (KCB) en celliste Fien Van den Fonteyne deel van uitmaak werd in januari tijdens de finale van de Storioni Toonzaal kamermuziekwedstrijd in 's-Hertogenbosch (NL) met verschillende prijzen bekroond. 

Na de voorronde op 6 december werden 4 ensembles toegelaten tot de finale van 21 januari 2015: twee strijkkwartetten en twee pianotrio's. Het andere trio, Trio Lorem, studeert trouwens eveneens aan het KCB en bestaat uit violiste Aleksandra Stadniczenko, celliste Aleksandra Pykacz en pianist Pedro Costa.

Trio Impression speelde in de finale werken van Suk en Haydn, een programma dat ze reeds meerdere keren in het kader van caleidoscoop-, binnenskamersconcerten brachten.

Ze wonnen de eerste prijs van de vakjury: 'Storioni Toonzaal Prijs' wat resulteert in heel wat optredens en opnames in Nederland, die al begonnen tijdens het Storionifestival met een live radio-uitzending op Radio 4, volgend door een coaching door het Nederlandse Storioni Pianotrio. 

Daarbij kwam ook ‘De Jong Talent prijs’ van de Omroep Max: Een radiozender die ons ondersteunen zal om opnames te realiseren. Én de publieksprijs, gekozen door het aanwezige publiek van gisterenavond, wat ons optredens bezorgt in juni tijdens een kamermuziekfestival.

Na afloop was het trio naar eigen zeggen ‘een beetje overweldigd… Sinds 2011 werken we erg intensief samen en doen we er alles aan om gehoord en graag gehoord te worden. We besloten vorig semester om onze grenzen eens te verleggen en een (internationaal) concours mee te doen. Dat we hier nu als winnaar uit de bus komen en alle te winnen prijzen wegkapen is voor ons echt wel een verrassing ...We hopen dat dit onze carrière een boost kan geven.’

Een welgemeende proficiat aan het Trio Impression vanwege de Artistieke Raad en het voltallige KCB!

www.trio-impression.be

 


 

EREDOCENT ANDRE VAN DRIESSCHE OVERLEDEN

Met droefheid delen wij u mee dat André Van Driessche vorige week op 19 september na een lange ziekte overleden is. Jarenlang was hij de trekker van de hoornklas aan het KCB en heeft op die manier de hoorn in België op de kaart gezet. Op dit moment zitten Belgische en buitenlandse orkesten vol met zijn ex-studenten, zo drukt hij een onmiskenbare stempel op de volgende generaties hoornisten. Niet voor niets werd hij de „wonderdokter” genoemd. 

André Van Driessche had een indrukwekkende loopbaan als uitmuntend orkestmusicus en solist. Technisch steeds op zoek naar perfectie, met een prachtige warme toon en ongeëvenaarde muzikaliteit. Zowel als solist en met orkest maakte hij tientallen cd-opnames, alsook opnames voor de Belgische en buitenlandse radio. 

Het Koninklijk Conservatorium Brussel biedt haar oprechte medeleven aan zijn echtgenote mevr. Louisa Van Dessel en kinderen Niels en Svenja Van Driessche. 

Op korte tijd is dit het tweede muzikaal monument dat het conservatorium verliest. In juli werd er reeds afscheid genomen van altviolist Ervin Schiffer.

 


 

NIEUWE CD YUZUKO HORIGOME - VIVIANE SPANOGHE 

Na verschillende concerten met het dubbelconcerto voor viool en cello van Johannes Brahms hebben docentes Yuzuko Horigome en Viviane Spanoghe ook een opname gemaakt en dit met het Czech Philharmonic Orchestra onder leiding van Joann Falletta.

Op deze link vindt u ook andere opnames die het duo samen maakte www.viviane-spanoghe.be.

 

 


 

FLUITSTUDENTE ANNA KIEFER SOLO FLUIT IN DUSSELDORF

 
Studente Anna Kiefer won eind februari de auditie voor solofluit aan het orkest van "Deutsche Oper am Rhein" (Düsseldorfer Symphoniker). Anna was in 2012 - 2013 studente in de klas van Carlos Bruneel in de eerste master. Proficiat! 
 
 

 

PUBLIEKE VERDEDIGING WILFRIED VAN DEN BRANDE, “COLE PORTER’S LEGACY”

Wilfried Van den Brande zal zijn doctoraat "Cole Porter's Legacy" publiek verdedigen met een aantal concerten in het Concertgebouw Brugge en een afsluitende lecture performance in het Koninklijk Conservatorium Brussel.

De exacte data die deel uitmaken van de verdediging zijn:

Cole Porter Symfonisch, met Brussels Philharmonic (dirigent Otto Tausk) en Jos Machtel Quartet (13 maart, 20h, Concertgebouw Brugge)
A Night With Cole, with Jos Machtel Quartet, Suzanne Pezo en Kurt Van Eeghem (15 maart, 20h, Concertgebouw Brugge)
Afsluitende lecture performance en jury (17 maart, Koninklijk Conservatorium Brussel)

Alle practische details zijn terug te vinden op de evenementenpagina. We vestigen er graag de aandacht op datCole Porter Symfonisch een reeks concerten omvat: informatie over de verschillende data en het bestellen van tickets is te vinden op de website van Brussels Philharmonic.

Neem ook gerust een kijkje op Wilfrieds website over Cole Porter.

 


NIEUWS VAN DE CELLISTEN ALUMNI

Jan Skopowski and Wojciech Fudala zijn de nieuwe solocellist en co-principal in hetWroclaw Philharmonic Orchestra in Polen. En Sevak Avanesyan is de nieuwe collega van Olsi Leka als co-principal in het Nationaal Orkest van België - Orchestre National de Belgique

Bravo aan onze alumni en hun vroegere docenten Jeroen Reuling en Viviane Spanoghe!


 

Nieuw jazz album Dirk Schreurs & Henk de Laat
 

  Dirk Schreurs, pianist en docent aan de jazzafdeling, heeft een nieuw jazzalbum uit getiteld “I found You   found Me”.
 
  Het is een akoestisch project met de Nederlandse bassist/vocalist Henk de Laat én gastmuzikant Rony Verbiest op baritonsax en bandoneon.

 

 

 


Brahms op pianoforte? 

Zoals voor de natuurhoorn had Brahms ook een uitgesproken voorkeur voor de late Weense pianoforte ten opzichte van de moderne vleugels die hem aangeboden werden. De prachtige instrumenten van Streicher werden ondanks deze grote nieuwe concurrentie nog tot het einde van de 19de eeuw helemaal volgens de Weense traditie met parallelle snaren en Prell-mechaniek gebouwd. De uitgesproken zangerigheid en kleurrijke registers vormen een duidelijk contrast met de meer uniforme klank van onze moderne concertvleugel. 
Waarom was Brahms zo verliefd op net deze instrumenten? Was zijn schriftuur niet eerder daarop geënt? En hoe verandert dit ons klankbeeld van deze "traditionele" reus van de laat romantiek? 
 
Na zijn onderzoek rond Schumann zet Piet Kuijken zijn historisch geinformeerde zoektocht voort met een concert en opname van de 3de Sonate Op. 5 en de Fantasien en Intermezzi Op. 116 en 117 van Brahms op zijn eigen J.B. Streicher. Een nieuwe Trobadors cd die zal verschijnen bij Passacaille in 2014. 
 
Recital met live opname op zaterdag 2 november 2013 om 20u, concertzaal Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel
 
Vrije toegang

 


Tactus Young Composers' Forum

Volgende week is er het Tactus Young Composers' Forum waar Annelies Van Parys, docente vormanalyse aan het conservatorium, opnieuw in de jury zetelt. Dit is een  wedstrijd / workshops waar telkens een aantal jonge componisten geselecteerd zijn wiens werk gerepeteerd wordt door een professioneel orkest en/of ensemble. Onder de geselecteerden is dit jaar ook een oudstudent van het conservatorium: Giuliano BRACCI (Italië), Eunho CHANG (Korea), Stylianos DIMOU (Griekenland), Nuria GIMENEZ-COMAS (Spanje), Sébastien JURCZYS (België, alumnus 2013 KCB), Hyunsuk JUN (Korea), en Yasutaki INAMORI (Japan).

Dit event gaat door van 21 tot 23 oktober in Flagey, de werken worden gerepeteerd met het Brussels Philharmonic Orchestra. Alle repetities en workshops zijn gratis toegankelijk. 

Op deze link kan u het schema downloaden, alle blokken in het paars zijn open voor publiek. 

Meer informatie vindt u op www.tactus.be.

 

 

Nieuwe gastdocent voor de International Lied Masterclass

In april, voor de laatste sessie van de International Lied Masterclass van het seizoen 2013-2014, zal de Zweedse bariton Hakan Vramsmo twee dagen lesgeven op liederen van Gustav Mahler. De International Lied Masterclass gaat nu maandag van start in het conservatorium. Voor de eerste sessie komen onder Nederlandse mezzo-sopraan Christianne Stotijn, die na het overlijden van Udo Reinemann de algemene leiding van de International Lied Masterclass heeft, en pianist David Selig doceert volgende week die als thema heeft, liederen van Robert Schumann. 

De lessen van de International Lied Masterclass zijn vrij toegankelijk, locaties en details vindt u op www.kcb.be.

 Maayan Smith is de laureaat van de Toots Thielemans Jazz Award 2013! 

De saxofonist Maayan Smith is dit jaar de laureaat van de Toots Thielemans Jazz Award. Opgegroeid in Israël, begon Maayan zijn muziekcarrière op negenjarige leeftijd als klassieke saxofonist. Hij richtte mee 'The Jerusalem Saxophone Quartet' op en al snel volgden er twee cd's. In 2006 behaalde hij het Bachelordiploma klassieke saxofoon aan de Jerusalem Music Academy. Daarna volgde hij zijn passie sinds jaren: jazz en improvisatie. Daarvoor vervolgde zijn muziekstudies aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Jeroen Van Herzeele en John Ruocco. 

Vorige prijswinnaars zijn:

2008 Anne Niepold,
accordeon

2009
Thibau Dille, accordion

2010, Lander Gyselinck en Stiin Cools, drums


2011, Jens Bouttery, drums

2012, David Thomaere, piano

2013, Maayan Smith, saxophonist

 De uitreiking en concert van de laureaat vindt plaats op 31 oktober in de concertzaal van het Koninklijk Conservatorium Brussel. Vrije Toegang. 

 

 


'Winds of change' David Linx & Diederik Wissels. Just Looking Productions, 2013

 
Niet alleen in het conservatorium, maar ook daarnaast is het duo Linx-Wissels zeer actief en al lang niet meer uit de Europese jazzscène weg te branden. Dit jaar vieren ze nog hun twintigste jarige samenwerking. Zulk een lange en zeer intense band laat zich uiteraard horen en op hun recentste cd “Winds of Change” klinken hun stemmen dan ook meer dan ooit als een zorgvuldig gesmede eenheid. Daarbovenop zijn de zanger en de pianist op deze opname vergezeld van een ijzersterke groep muzikanten die al geruime tijd met hen concerteert. Hun nieuw album, ‘Winds of Change’, is alweer een nieuw hoofdstuk in een boeiend verhaal van twee grote muzikale persoonlijkheden.Warm aanbevolen! Voor de nieuwsgierige onder jullie, reeds online beschikbaar: https://itunes.apple.com/nl/album/winds-of-change/id613097198


 Lees hier over de allereerste stage van de musicalafdeling! 

www.kcb.be/musical


NUIT BLANCHE 

Dansers, muzikanten en zangers palmen de gangen van het conservatorium in. Een dertigtal jonge artiesten doen de geschiedenis van het haveloze gebouw herleven en vullen de ruimte met een toekomstgericht dynamisme.

Marie Martinez (choreografe, danseres en pedagoge) stelt je de hele nacht lang een brede waaier aan optredens voor.

Een heuse dansmarathon waarbij het veelvoud aan Brusselse choreografieën de dialoog niet uit de weg gaat.

 Op zaterdag 5 oktober, tussen 19u en 02u, meer info op: www.nuitblanchebrussels.be

 


"Sous les grands arbres"

"Sous les grands arbres"  is de prachtige nieuwe CD  van Peter Hertmans en Alexandre Furnelle die werd opgenomen in de opnamestudio in Peter's tuin (..."sous les grands arbres"). De CD is een eerbetoon aan legendarische jazzpersoonlijkheden als Charlie Haden, Keith Jarrett, Pat Metheny en Don Grolnick waarbij de heldere gitaarklank van Peter in een lyrische dialoog treedt met de vijf -snarige bas van Alexander.  In november volgt er nog een "Tribute to Charlie Haden" - tour waarvan ook Ben Sluijs (altsax) en Jan De Haas (drums) deel zullen uit maken. We nodigen u uit om dit prachtige album te ontdekkenwww.alexandrefurnelle.be

- 26 september 2013

 


Pianist Dirk Schreurs wint SABAM-award 2013 voor jazzcompositie

Aan Dirk Schreurs, pianist, componist en docent aan de jazzafdeling van het KCB werd onlangs door SABAM for Culture de prijs van 2000 Euro voor het werk “Rays of Enchantment” uitgereikt. Bovendien zal deze compositie als plichtwerk gelden tijdens het Jazz Hoeilaart International Contest eind september. Meer info opwww.jazzhoeilaart.be

- 26 september 2013

 


Koninklijk Conservatorium Brussel rouwt om overlijden Udo Reinemann

Het Koninklijk Conservatorium Brussel  kreeg vandaag bevestiging van het overlijden van Udo Reinemann op 13 juli 2013. Hij werd 71 jaar.

In 2000 startte Udo Reinemann aan het Brussels Conservatorium de ‘International Lied Masterclasses’ voor gevorderde zangers en pianisten. De masterclasses werden door Udo Reinemann zelf gegeven, samen met internationaal gerenommeerde zangers en pianisten van het liedrepertoire. Sinds 2007 werd het uitgebreid naar zeven keer vier dagen per jaar. Reinemann bleef tot dit jaar de curator, stelde het programma samen en nodigde de wereldtop uit naar de hoofdstad.

Departementshoofd Peter Swinnen reageert ontzet: “Dit is een verlies voor de muziekwereld en uiteraard ook voor ons. Hij was een groot pedagoog en een getalenteerd bariton. Voor onze masterclasses nodigde Reinemann telkens toppers uit de liedwereld uit naar Brussel, maar hij bleef ook enthousiast zelf twee van de vier dagen lesgeven. ”

Aan de masterclasses kunnen maximaal tien duo’s (zang en piano) deelnemen. Ze moeten vooraf een auditie afleggen of, voor buitenlanders, een opname inzenden. De nieuwe reeks masterclasses komt echter niet in gevaar. Peter Swinnen: “We wisten al dat hij ziek was. Voor de komende masterclasses, die in oktober starten, had hij al een nieuwe curator aangesteld. De Nederlandse Christianne Stotijn neemt vanaf nu de fakkel over.”

In het verleden werkten grote namen uit de liedwereld mee aan de masterclasses, zoals Peter Schreier, Maciej Pikulski, Julius Drake, Mitsuko Shirai, Hartmut Höll, Ursula Kryger en Konrad Richter. Het volledige programma 2013 - 2014 is beschikbaar op: www.kcb.be/ILM13-14Nils Van der Plancken, alumnus van het conservatorium, is Laureaat-Finalist geworden van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Compositie met zijn concerto " Garden of Sorrows". Proficiat! www.imkeb.be

 


(september 2012)

Le Temps retrouvé - Nieuwe CD van Veronika Iltchenko (piano) en Toon Fret (fluit)

 

De CD Le temps retrouvé (EMS-VI102) van Veronika Iltchenko en Toon Fret- fluit schetst een tijdsbeeld van Parijs tijdens de Belle Epoque,een boeiende periode die werd afgesloten door WOI. Wie een blik werpt op de kunst van de impressionisten, het vakmanschap van de grafici, edelsmeden en meubelmakers van de Art Nouveau, het swingende Parijs met zijn café-concerts en weergaloze wereldtentoonstellingen, krijgt de indruk dat ‘rien n’est impossible’ als levensmotto gold. Ook in de Franse muziekgeschiedenis werd een bijzonder hoofdstuk geschreven, met dikwijls de fluit als penvoerder. De selectie voor de CD laat die gouden periode in al haar rijkdom schitteren. Virtuoze en verleidelijke muziek voor fluit en piano van Debussy, Gaubert, Fauré, en twee van zijn leerlingen, Enescu en Koechlin, evoceren een onbezorgde tijd van harmonie en elegantie.

Fysieke distributie: CODAEX Digitale distributie: iTunes, CD Baby, Amazon, Google Music Store.


 


Sevak Avanesyan (cello- klas van mevr. Spanoghe)


Behaalde in mei 2012 de eerste prijs voor cello op de Lionsclub wedstrijd Linkeroever.


 


Jan Van Hoecke (Blokfluit - alumnus 2006)


Winnaar van de "2012 Young Artist Bach Competition" te San Francisco, US
Zie verder: http://www.voicesofmusic.org/

 

 


Viviane Spanoghe

Brengt dubbel- CD met de drie vioolsonates en de drie cellosonates uit van Johannes BRAHMS.
Bijna iedereen die eraan meewerkte is verbonden met het KCB:
André De Groote, eredocent
Viviane Spanoghe, docent
Y. Horigome, docent
Tekst booklet, Kristin Van den Buys, onderzeokscoördinator
Opgenomen in de concertzaal van het KCB door A.R.S.: Yannick Willox, oudstudent.
Meer info op www.viviane-spanoghe.be

 


Rising Stars

In navolging van de Rising Stars-tournée (European Concerthall Organisation) door Hendrickje Van Kerckhove, sopraan en Inge Spinette, docente liedbegeleiding aan het Conservatorium Brussel verschijnt er een nieuwe CD onder het label PMP met werken van Edvard Grieg, Richard Strauss, Arnold Schönberg en Oscar Strauss.Follow The Songlines

Onlangs verscheen de CD “Follow the Songlines” van David Linx. Samen met de Portugese zangeres Maria Joao , de pianisten/arrangeurs Diederik Wissels en Mario Laginha en het symfonieorkest van Porto o.l.v. Dirk Brossé, heeft David een bijzonder kleurrijke en geïnspireerde dubbel-cd gemaakt. Vertrekkende vanuit een partituur die verwijst naar de denkbeeldige lijnen en verbanden die er bestaan tussen verschillende wereldsteden gelden thema’s als migratie, vluchten, ontheemding en interculturele verrijking als artistieke inspiratiebron. Deze dubbel-cd werd uitgegeven bij het platen label Naive.

 


Diapason d'or voor 'Het Collectief' met de opname van Pierrot Lunaire op. 21 van Schönberg en Kammersymphonie op. 9 (bew. Webern)

Het Collectief is een kamermuziekensemble dat in 1998 in Brussel werd opgericht. Door consequent met een vaste kern van vijf muzikanten te werken bouwde de groep een intrigerende eigen sound op, gekenmerkt door een heterogene mix van blazers, strijkers en piano.

In zijn repertoire keert Het Collectief terug naar de roots van het modernisme: de Tweede Weense School. Vanuit deze solide basis worden zowel de grote twintigste-eeuwse composities als de allernieuwste experimentele stromingen verkend. Daarenboven maakt de groep furore met spraakmakende cross-overs tussen het hedendaagse en het traditionele repertoire en met adaptaties van historische muziek.

Naast de vele concerten in België brengt het Collectief ook regelmatig producties in het buitenland. Zo was/is de groep te gast in o.m. Nederland, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Brazilië (Sao Paulo) en Hong Kong.

Wibert Aerts, viool | Benjamin Dieltjens, klarinet | Thomas Dieltjens, piano | Toon Fret, fluit | Martijn Vink, cello

Referentie CD: Fuga Libera FUG 541
info: http://www.outhere-music.com/readmorecd.php?page=&sub=&name=FUG%20504&label=&selection=&id=&cd=&search=&langue=du


Jan Michiels, pianist en docent aan het Conservatorium, behaalt een Doctoraat in de Kunsten met grootste onderscheiding

Herbeluister het Klara-interview, op Babel van 16/3


Koningin Elisabethwedstrijd zang 2011

 


Onderscheidingen

Wojcieh Fudula, masterstudent cello in de klas van Joeroen Reuling, werd in september 2010 tweede laureaat van de vierde M. Spisak International Music Competition in Dabrowa Gornicza.
In mei 2010 won hij de eerste prijs op het concours franco-belge de violoncelle in Sint-Pieters-Woluwe.


nieuwe CD Jan Michiels & Inge Spinette

CD: Fuga Libera 577, La Valse à mille temps
(werk van Brahms, Rihm, Strauss, Ravel voor vierhandig piano)
Inge Spinette en Jan Michiels op een Erard-piano uit 1892

CD Jan Michiels


Vrijdag 31 december 2010

Vanaf september 2011 speelt alumna Anneleen Lenaerts als eerste harpiste bij de wereldbefaamde Wiener Philharmoniker.
Ze werd gekozen uit de meer dan 70 topmusici die tot de audities werden toegelaten.

Anneleen Lenaerts    © Sigi Müller

Maandag 29 november 2010

Winnaars Klara Muziekprijzen 2010

Cellist Benjamin Glorieux, alumnus uit de klas van Viviane Spanoghe, in de categorie 'jonge belofte'.

Benjamin Glorieux

Pianist Jan Vermeulen, alumnus uit de pianoklas van André De Groote, in de de categorie 'artiest/uitvoerend musicus van het jaar',  n.a.v. zijn Schubert-integrale op piano-forte.

Jan Vermeulen

 

 

 


Maté Szucs, alumnus uit de altvioolklas van Ervin Schiffer is aangenomen als aanvoerder van de altviolen bij de Berliner Philharmoniker.

Maté Szucz


Almunus Joris De Rijbel (trompet, 2009) is aangenomen als solotrompettist bij het 'Tuiku Philarmonic' in Suomi (Finland).

Joris De Rijbel


Liebrecht Vanbeckevoort, alumnus uit de pianoklas van Jan Michiels is laureaat van de Internatioanale Muziekwedstrijd Koningin Elisabethwedstrijd en behaalt de  6e Prijs & Publieksprijzen 'Klara-Sternefeld' & 'RTBF-Stehman'

Liebrecht Van Beckevoort