GEANNULEERD BibTalk | Barthold Kuijken

BibTalk | Barthold Kuijken KCB maart 2020
Festival
Data
,
18:00
to
19:45
Location
Conservatoriumbibliotheek, Regentschapsstraat 30 Brussel
Price
€15 (inclusief broodje, drankje en concert)
Reservation
Zie onderaan de pagina of telefonisch: 0476 07 58 47

Een gesprek in de bib over de bib

Beste allen, door de huidige situatie is dit evenement GEANNULEERD. Meer informatie volgt spoedig.

Dit nieuwe initiatief wil de erfgoedcollectie van het Koninklijk Conservatorium Brussel op een ongedwongen maar boeiende manier belichten. We nodigen telkens een musicus of musicoloog uit. Hij of zij stelt zijn of haar favoriete partituren of boeken over muziek voor aan het publiek. De keuze is volledig vrij, op één voorwaarde na: alle geselecteerde werken komen uit de conservatoriumcollectie. Aangezien deze verzameling meer dan 5.500 strekkende meter omvat, is er voldoende garantie dat de keuze ruim en divers zal zijn.

Wat is BibTalk nu concreet

De gastspreker heeft een aantal werken geselecteerd. Johan Eeckeloo, bibliothecaris van het Koninklijk Conservatorium Brussel, vertelt bondig hoe en wanneer deze werken in de verzameling gekomen zijn. Daarna begint de echte BibTalk. Aan de hand van een vraaggesprek vertelt de gastspreker waarom die bepaalde werken gekozen zijn. Is de keuze bepaald door het belang van de compositie? Of zijn er persoonlijke herinneringen aan verbonden? Gaat het over een lievelingscompositie? Of laat de gastspreker zich verleiden door de fysieke schoonheid van een handschrift?
BibTalk wil geen monoloog zijn, maar hoopt op een interactie met het publiek
 

Barthold Kuijken, traverso-speler

De gastspreker van de BibTalk van 25 maart 2020 is niemand minder dan Barthold Kuijken. Hij is wereldbekend voor zijn uitvoeringen op authentieke instrumenten en zijn onderzoek van historisch bronnenmateriaal is al even legendarisch. Hij doceerde traverso aan de conservatoria van Brussel en Den Haag en werkte mee aan een indrukwekkende reeks plaat- en cd-opnames. Al jarenlang is hij een trouwe gebruiker van de conservatoriumbibliotheek. 
In 2007 was Barthold Kuijken de eerste in België die de graad van doctor in de muziek behaalde. De titel van zijn essay was: “Notation is not the Music”. 
Dat zijn nu precies twee topics die centraal staan in BibTalk. Voeg hierbij de bevlogenheid van een rasechte musicus en het wordt een boeiend en zingevend gesprek.

BibTalk wil vanuit de persoonlijke keuze van de gastspreker, een verhaal vertellen over het belang van muziek, de impact ervan, maar ook over de schoonheid van de partituur. 
 

Hoe verloopt het?

BibTalk vindt plaats in de leeszaal van de bib. Het gesprek duurt ongeveer een uur. Daarna verhuizen we naar een ander lokaal waar er nagepraat kan worden bij een broodje en een drankje. Aansluitend is er de mogelijkheid om het avondconcert in het Conservatorium bij te wonen. Op 25 maart wordt er u Symfonieorkest KCB aangeboden die van start gaat om 20:00 in de Concertzaal.

Het aantal plaatsen is beperkt tot 15 personen. Reserveren wordt dan ook aangeraden, dit kan via het invulformulier op de website hier onderaan de pagina. 

 

This BibTalk is only offered in Dutch.

Schrijf u hier in

Deel dit