Marcel Ponseele

Marcel Ponseele
Docent Barokhobo

De Belgische hoboïst en dirigent, Marcel Ponseele studeerde moderne hobo en kamermuziek aan de conservatoria van Brugge, Brussel en Gent. Na zijn afstuderen begin hij met Barok hobo. In 1981 won hij een prijs tijdens het "Musica Antiqua" concours in Brugge. Tegelijkertijd speelde hij regelmatig met verschillende Barok orkesten zoals, La Petite Bande, The Amsterdam Baroque Orchestra, La Chapelle Royale. Sterker nog, hij is de medeoprichter van  Orchestra des Champs-Elysées onder leiding van Philippe Herreweghe. Hij speelde regelmatig samen met grote oude muziek dirigenten waaronder, Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Sigiswald Kuijken, Marc Minkowski, John Eliot Gardiner en Masaaki Suzuki.

Daarnaast geeft hij leiding aan l'Harmonie des Champs-Elysées, een andere barok-uitvoerende groep, waarmee hij talrijke concerten heeft gegeven en opnames heeft gemaakt. Samen met Jan De Winne en Shalev Ad-El richtte hij in 1988 het barokke ensemble Il Gardellino op, waarvan hij de artistieke leider is.

Marcel Ponseele is internationaal bekend als barokspecialist en wordt vaak als solist uitgenodigd om met geweldige orkesten op te treden of deel te nemen aan verschillende opnames. Hij trad op en nam voornamelijk alles op wat ooit voor hobo is geschreven door J.S. Bach, Antonio Vivaldi, W.A. Mozart en anderen. Onder de latere en meer veelgeprezen opnames is de 2005 CD van J.S. Bach hoboconcerten, waarin ook een intrigerend arrangement van Ponseele van Gustav Mahler's Ruckert Lieder No. 3 is opgenomen. Hij richt zich ook op kamermuziek, waarvan verschillende opnames zijn gemaakt

Contacteer Marcel:

Email