Verloop Van Je Studies

Bekijk de opleidingsfolders voor algemene informatie over de opleidingen Muziek, Musical en Verkorte Educatieve Opleidingen in de Kunsten.

Studenten

E.C.T.S. (European Credit Transfer System)

Dit systeem van studiepunten ('credits') werd ontwikkeld binnen de Europese Unie om de opleidingen aan hogescholen vergelijkbaar én uitwisselbaar te maken. Er wordt één creditpunt toegekend per 25 à 30 uren studielast. Het aantal studiepunten geeft dus het relatieve gewicht van een opleidingsonderdeel aan. Elk jaar omvat 60 studiepunten, dus tussen de 1500 en 1800 uren studielast (cursusuren, oefeningen en zelfstudie inbegrepen).

Een link naar de ECTS fiches van het KCB kan je hier vinden.

Studeren in het buitenland

Het Koninklijk Conservatorium Brussel maakt deel uit van internationale netwerken die muziekhogescholen uit Europa groeperen. Dit biedt je als student de mogelijkheid om een deel van je studietijd (van 3 maanden tot één jaar) door te brengen aan een buitenlandse hogeschool of universiteit. Deze buitenlandse studieperiode wordt dan in rekening gebracht voor je normale studiecurriculum aan het conservatorium zonder dat er studievertraging ontstaat.

Coördinator Internationale Relaties: Jan D'haene

Studeren op de campus

Als student heb je niet altijd de mogelijkheid om thuis of op kot te repeteren. Daarom kan je tijdens de week en het weekend gebruik maken van onze lokalen om in alle rust te oefenen. In de week kan je tot 21u30 een lokaal ontlenen en in het weekend kan dit tot 19u. Tussen 10u en 16u kunnen we echter niet garanderen dat er onmiddellijk een lokaal beschikbaar is. We beschikken over een digitaal wachtsysteem dat je een melding op je smartphone geeft wanneer er een lokaal vrij is.

Musiceren in groep - Podiumervaring

Musiceren in groep is zeer belangrijk voor je ontwikkeling als musicus. In elk studieprogramma is één of andere vorm ervan verplicht. Afhankelijk van de gekozen opleiding wordt je ingedeeld bij het koor, het harmonieorkest, het symfonieorkest, het barokorkest/consort, big band of andere ensembles.

De repetities zijn meestal georganiseerd in repetitieblokken van tien dagen met aansluitend één of meerdere concerten. Deze concerten zijn voor het publiek toegankelijk en je kan tickets krijgen voor je familie en vrienden, zodat ook zij kunnen genieten van je harde werk aan het Conservatorium.

Seminaries en masterclasses

Het onderwijsaanbod wordt elk academiejaar aangevuld met tal van seminaries. Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven.. Deze seminaries kunnen voor bepaalde opleidingen in rekening worden gebracht voor het behalen van de verplichte studiepunten.

Lezingen en meestercursussen zijn eveneens voor het publiek toegankelijk.