ERFGOEDCOLLECTIES

Bib

Verzamelingen van ensembles en organisaties

 

Collectie Johann Westphal

Collectie Johann Westphal

 

De verwerving van deze collectie verliep vrij complex en onduidelijk, maar algemeen wordt nu aangenomen dat het Conservatorium in 1841 de collectie van Fétis gekocht heeft. Johann Jacob Heinrich Westphal (1756-1825) was actief als musicus in Schwerin, maar nu is hij vooral bekend als muziekverzamelaar. Zijn focus lag op liederen, klaviermuziek, kamer- en orkestmuziek en Duitse cantates en oratoria. Momenteel zijn het vooral de werken in handschrift van C. P. E. Bach, Hertel en Telemann die de kerncollectie vormen.

Klik hier voor een overzicht van de verzameling Westphal


Collectie Jules De Glimes

Collectie Jules De Glimes

 

Deze voormalige verzameling van de Belgische tenor en zangleraar Jules De Glimes (1814-1881) bestaat uit meer dan 80 % vocale muziek. Italiaanse opera’s van Galuppi, Hasse, Mayr, Porpora en Rossini zijn er sterk vertegenwoordigd. Zijn verblijf in London verklaart dan ook dat 20% van zijn verzameling van Engelse herkomst is. Topstukken zijn de autograaf van Caratacco van Johann Christian Bach (B-Bc 2039) en de ariabundel van de bekende castrato Farinelli (B-Bc 5498).

Klik hier voor een overzicht van de verzameling De Glimes


Collectie Guido Wagener

Collectie Guido Wagener

 

In 1904 kocht het Conservatorium deze Duitse muziekverzameling aan, dankzij het initiatief van Alfred Wotquenne, toenmalig bibliothecaris. Deze verzameling behoort tot de topcollecties van de bibliotheek. Met haar 8.000 volumes is ze kwantitatief indrukwekkend, maar kwantitatief scoort ze nog sterker. Een paar voorbeelden: de autografen van symfonieën van C. P. E. Bach en de bundel solosonates uit de 18e eeuw die de unieke bron zijn van enkele sonates van Telemann en Handel.


Collectie Edmond Michotte

Collectie Edmond Michotte

 

Edmond Michotte (1831-1914) behoorde tot de Parijse vriendenkring van Gioachino Rossini (1792-1868). Na 1868 keert Michotte terug naar zijn geboorteland België. Op het einde van zijn leven besluit hij om zijn Rossini-collectie aan het Conservatorium te schenken: autografen, brieven, libretti, boeken en iconografie. De blikvanger is de autograaf van de opera Matilde di Shabran, maar ook de stukken waarin Rossini een andere versie uitgewerkt heeft, zijn bijzonder boeiend. Ook het repertoire van de legendarische zangeres Isabella Colbran (1785-1845) behoort tot de schenking.

Klik hier voor de werken van de schenking Michotte, die in de bibliotheekcollectie geïntegreerd zijn.


Collectie Wauwermans-de Francquen

Collectie Wauwermans-de Francquen

 

Het echtpaar Wauwermans-de Francquen was door familiebanden in bezit gekomen van een aantal memorabilia van de legendarische zangeres Maria Malibran. Onder impuls van Edmond Michotte werd deze collectie in 1913 toegevoegd aan de Rossini-collectie. De verzameling bestaat naast contracten, kostuumtekeningen door Malibran en een aantal composities, vnl. uit eerder museale objecten zoals een parfumflesje, haar gebedenboek en de rijzweep die de zangeres bij had tijdens haar fatale val. De collectie bevat ook heel wat iconografische documenten.


Collectie Sint-Goedele

Collectie Sint-Goedele

 

In de eerste helft van de 18e eeuw was kanunnik Van den Boom (1688-1769) de belangrijkste mecenas van de Brusselse Sint-Goedelekerk, de collegiale kerk die later het statuut van kathedraal zal krijgen. Een van realisaties van de kanunnik-mecenas was het verzamelen van muziek waarin zowel lokale als Italiaanse componisten sterk vertegenwoordigd waren. Het resultaat is een collectie van meer dan 450 muziekhandschriften, vnl. religieuze werken. Deze 18e-eeuwse collectie werd onder impuls van Charles Van den Borren in 1928 aangekocht door het Conservatorium.


Collectie Hollenfeltz

Collectie Hollenfeltz

 

Jean Hollenfeltz (1898-1944) was gepassioneerd door de muziek van Mozart. Deze Oostenrijkse componist en zijn familie waren dan ook het centrale thema van zijn muziekverzameling. Topstukken zijn het reisdagboek 1819-1820 van Franz Xaver Mozart, zoon van de componist, naast brieven uit de periode 1802-1844 van Constance Weber, de vrouw van Mozart, en niet te vergeten haar charmante gastenboekje 1789-1808. De collectie Hollenfeltz werd via legaat aan het Brusselse Conservatorium geschonken in 1946.


Collectie Prijs van Rome

Collectie Prijs van Rome

 

De Prijs van Rome, beter bekend onder de Franse term “Prix de Rome”, was een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars in de disciplines architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, grafiek en muziek. Voor deze laatste discipline werd de prijs uitgereikt tussen 1841 en 1973. Voor jonge componisten was het meedingen naar de prijs vaak een belangrijke stap in hun carrière want het opende deuren naar een leidinggevende functie in de muziekwereld. De kandidaten moesten een cantate componeren. Al deze cantates werden in het Brusselse Conservatorium gedeponeerd. De collectie is bijzonder boeiend omdat ze naast een overzicht van jonge, compositorische beloftes in ons land, ook een beeld geeft van de stilistische evolutie en de artistieke criteria waarmee de jury de kandidaten beoordeelde.


Collectie Braille

Collectie Braille

 

“Licht en Liefde”, een non-profit organisatie voor blinden en slechtzienden, heeft over de jaren heen een verzameling van meer dan 3000 partituren in Braillenotatie opgebouwd. De oudste stukken dateren van het midden van de 19e eeuw, de meest recente van de jaren 1980. In 2013 werd deze verzameling overgedragen aan het Brusselse conservatorium.


Collectie Koninklijke Poperingse Harmonie

Collectie Koninklijke Poperingse Harmonie

 

De muziekcollectie van de Koninklijke Harmonie van Poperinge is met zijn 18 strekkende meter een van de best bewaarde verzamelingen harmoniemuziek uit de Vlaamse regio. De collectie bestaat integraal uit uitvoeringsmateriaal, ofwel gedrukt ofwel in handschrift. Het materiaal dateert uit de late 19e eeuw en loopt tot ca. 1945. De collectie is representatief voor het repertoire van het toenmalige blaasorkest in Vlaanderen. Sedert 1996 worden de stukken bewaard in het Conservatorium Brussel.


Collectie Wettelijk Depot

Collectie Wettelijk Depot

 

In de 19e eeuw was auteursrecht een nationale aangelegenheid. Bijgevolg konden Franse uitgevers hun rechten enkel in Frankrijk laten gelden, en voorbij de landsgrenzen konden piraatuitgaven ongestraft gepubliceerd worden. In de hoop paal en perk te stellen aan piraatuitgaven, werd in de jaren 1850 een akkoord tussen Frankrijk en België opgesteld waardoor beide landen hun “officiële” uitgaven uitwisselden. De Franse muziekuitgaves, systematisch met een stempel “Dépôt légal”, werden in het Conservatorium gedeponeerd. De collectie bestaat bijgevolg volledig uit Franse uitgaves van 1852 tot 1868. De genres zijn heel divers. Bijzonder charmant zijn die uitgaven waarbij een litho op de cover het product aantrekkelijker maakte voor de potentiële koper.


Collectie Wieniawski

Collectie Wieniawski

 

Deze collectie is samengesteld uit twee delen. Het eerste, meest belangrijke deel bestaat uit werken van Joseph Wieniawski (1837-1912). De meeste stukken zijn autografen, vaak met boeiende annotaties over uitvoerders en uitvoeringen. Deze collectie werd verworven van Elisabeth Wieniawska (1892-1978), dochter van de componist, deels door aankoop in 1942, deels door schenking na de Tweede Wereldoorlog. Het tweede deel van de schenking bevat vnl. uitgaven met vioolmuziek die gebruikt werd door Elisabeth Wieniawski.


Historiek

De bibliotheek wordt opgericht in 1832 en fungeert aanvankelijk als schoolbibliotheek van het pas opgerichte Koninklijk Conservatorium te Brussel.

 

Voor de toenmalige directeur, Joseph-François Fétis, is deze missie te beperkt. Vanuit muziek-pedagogisch standpunt, gecombineerd met zijn persoonlijke interesse als musicoloog, legt hij de eerste stenen voor een internationaal georiënteerde erfgoedcollectie muziek. Hoogtepunt uit zijn bibliotheekbeleid is de aankoopin 1841 van de Duitse muziekverzameling van Jacob H. H. Westphal met o.m. autografen en handschriften van C. P. E. Bach, Telemann en Hertel.

François-Auguste Gevaert, tweede directeur van het conservatorium, zet het beleid van Fétis verder. Op zijn beurt koopt hij, in samenwerking met bibliothecaris Alfred Wotquenne, een andere indrukwekkende Duitse verzameling: de collectie Wagener. Deze collectie bevat ongeveer 8.000 stukken, waaronder ook autografen en unieke drukken.

Aangevuld met een niet te onderschatten aantal schenkingen en met diverse aankopen, geniet de bibliotheekverzameling vanaf het begin van de 20e eeuw grote waardering in binnen- en buitenland.

In de loop van de 20e eeuw focust de collectievorming zich meer op het lokale erfgoed, gaande van de aankoop van de collectie Sint-Goedele, ca. 450 muziekhandschriften uit de 18e eeuw, afkomstig van de Brusselse Sint-Goedelekerk, later de Sint-Michielskathedraal, tot de overname van de verzameling van het voormalige informatiecentrum Belgische muziek, CeBeDeM.

In de vroege jaren 1960 wordt beslist om de collectie officieel voor iedereen toegankelijk te maken. Op die manier kan de bibliotheek beantwoorden aan de vraag vanuit de maatschappij om toegang te krijgen tot de verzameling bladmuziek.

Op 9 september 1966 wordt het Brusselse Conservatorium gesplitst in twee autonome instellingen voor hoger muziekonderwijs. De gevolgen voor de bibliotheek blijven evenwel beperkt want de collectie werd niet verdeeld. Integendeel, het Koninklijk Besluit van 30 januari 1970 vertrouwt de gemeenschappelijke collectie toe aan het collegiaal gezag van de directies van de beide Brusselse Koninklijke Conservatoria.

In de fusiegolf die volgt op het Hogeschooldecreet van 13 juli 1994 wordt het Koninklijk Conservatorium Brussel een departement, later een School of Arts, van de Erasmushogeschool Brussel. Onder impuls van de hogeschool wordt in de loop van de latere jaren 1990 een elektronische bibliotheek uitgebouwd, die op heel veel vlakken complementair is aan de erfgoedcollectie. Beide collecties ondersteunen het onderwijs, het onderzoek en de musiceerpraktijk.  

Wij nodigen je van harte uit om onze veelzijdige collectie te komen ontdekken!