Musical f Lauranne Cleenwerck
bachelor of master in de Kunsten, Postgraduaat

Musical

Opleidingsfolder

NIEUW! Postgraduaat Musical volgen is nu ook mogelijk! Meer informatie bij de rubriek "After your study". 

Voor wie?

 • Zingen, dansen en toneel spelen zijn jouw passies en je wil jouw talenten verder ontwikkelen in deze unieke opleiding in België.
 • Je wilt later terechtkomen in musicals in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en/of Frankrijk of je kiest ervoor acteur/actrice te worden in het gesproken theater of in dramareeksen bij verschillende televisiezenders.
 • Je hebt al een Bachelor Musical/Muziektheater op zak en je wil je vervolmaken door middel van een Masterjaar.

Zang, Spel & Dans

Tijdens het eerste jaar van onze opleiding worden de basistechnieken van zang, spel en dans via professionele training afzonderlijk aangeleerd. De disciplines worden vervolgens samengebracht in projecten binnenshuis voor de eerste twee bachelor jaren en de openbare producties in je derde jaar. Ons opleidingsprogramma is gevarieerd en up-to-date. Door middel van keuzevakken en flexibele trajecten kan je vorm geven aan je eigen studieparcours.

Eigen werk & projecten

Tijdens het vak 'project & productie' leer je al je kennis te combineren en om te zetten in de praktijk. In BA3 speel je mee in twee openbare musicals en creëer je een solo als afronding van je Bachelorstudie. In je Masterjaar creëer je samen met je medestudenten een Eigen Werk, een zelfgemaakte musical waarbinnen je jezelf kan profileren als theatermaker, schrijver, regisseur en vormgever. Zo word je ondergedompeld in de veelzijdigheid van het musicalvak en kan je zelf bepalen welke richting je later uit wilt.

In het tabblad "Projects in the spotlights" vind je enkele voorbeelden terug van producties.

In onze opleiding krijgen dans, zang én spel gelijke aandacht, waardoor we sterker worden in de drie disciplines. We werken elk trimester samen met een regisseur uit het beroepsveld, wat ons enorme leermogelijkheden biedt. Daarnaast voel ik dat ik in het hele proces mijn eigenheid kan behouden en me kan ontplooien tot de artiest die ik wil zijn!

Hélène
Hélène Kamers
Alumna Musical

Nieuw:
Master Musical

De Musicalopleiding is uitgebreid met een academische master van 60 studiepunten! Het voorafgaande schakeljaar wordt aangeboden in een traject van 45 studiepunten. De schakelvakken kan je al tijdens je Bachelorstudie opnemen in een creditcontract.

Brussel
 

Je krijgt de kans om in een wereldstad te studeren, omgeven door historische theatergebouwen, kleine muziekcafés en internationaal beroemde kunstenaars. Brussel is het ideale vertrekpunt voor een carrière in de kunstensector. 

Toekomstperspectieven
 

Met jouw diploma Musical kan je aan de slag in musical-, theater- en/of televisieproducties. Wil je je verder bekwamen als maker of lesgever kan je terecht in de Masteropleing Musical of de Verkorte Educatieve Bachelor/Master Musical.

Na je opleiding

Proef tijdens je studie van een professionele carrière

Als student kan je tijdens je studieperiode al je eerste stappen zetten in het professionele werkveld. Onze partnerships met onder andere Studio 100, Deep Bridge, Backstage Productions,... zorgen ervoor dat je via structurele stages de kans krijgen om mee te werken aan professionele musicalproducties. Door het samenwerken met professionelen voor het vak Auditietraining word je reeds tijdens je studie gespot door producenten, regisseurs en castingdirectors uit binnen- en buitenland.

Aan het werk

Als afgestudeerde bij Musical van het KCB zit je goed voor een carrière bij nationaal en internationaal gerenommeerde producties. Omdat je getraind wordt in spel, dans én zang kan je een professionele carrière beginnen binnen verschillende sectoren van de showbizz. Of je nu zanger, danser, muzikant of misschien wel presentator wil worden, met het diploma Musical op zak, vind je gegarandeerd jouw plaats binnen de kunsten. 

Verder studeren

Postgraduaat

Naast de master is er ook een postgraduaat beschikbaar voor afgestudeerden met een professionele bachelor Musical die geen masteropleiding wensen te volgen en zich willen vervolmaken in dans, zang, spel om als performer aan de slag te gaan. Met vakken als Auditietraining en Stage krijgen de postgraduaatstudenten de kans om een professioneel netwerk uit te bouwen. Na het postgraduaat kan je starten als performer of via een schakeljaar de master of educatieve bachelor/master gaan volgen. 

Meer informatie vind je op de website van EhB.

f Lauranne Cleenwerck
EDUMA fotosessie (f Frin Platteeuw)

Verkorte Educatieve Bachelor/Master Musical

Merk je dat lesgeven echt iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook de Verkorte Educatieve Bachelor/Master Musical volgen. Alumni die met een masterdiploma Musical in het Kunst Onderwijs terechtkomen hebben niet alleen betere salaris voorwaarden en stabielere posities, maar zijn nu ook in de mogelijkheid om aan de slag te gaan in de hogere graden van het DKO en de 3e graad van het KSO of het Hoger Kunstonderwijs.

Vakken

Professionele Bachelor Musical

Opleidingsonderdeel BA1 BA2 BA3*
AMV 6 6 6
Dans 8 8 8
Dictie & Fonectica 6 6  
Spel 6    
Musicalgeschiedenis 6    
Scenografie 6 6  
Song & Dance   4 4
Expressie & Creatie   4 10
Auditietraining     6
Project 14 14  
Productie     14
Zang 8 8 8
* De curricula van het 3e jaar zijn in transitie door de komst van de Academische Master Musical. Meer info vind je hier.

Schakelprogramma: voor alumni en zij-instromers

Opleidingsonderdeel ECTS
VAKKEN SP
Encyclopedie en Onderzoek 3
Cultuurgeschiedenis 3
Opvoeringsanalyse 6
Musical Literatuurstudie en Dramaturgie 6
Musicalonderzoek 7
Solo: Artsitiek Eindproduct 10
Solo: Onderzoek + Interview 10
  45 ECTS

Vakken uit het schakeljaar kan je combineren met professionele activiteiten. 

Academische Master Musical

Opleidingsonderdeel ECTS
VAKKEN SP
Zang 4 8
Dans 4 8
Spel 2 3
Auditietraining 2 3
Artistieke Onderzoekspraktijken 3
Stage 12
Masterproef 17
Cultuurbeleid 3
Zakelijk beleid 3
  60 ECTS

Vrijstellingen via EVC/EVK procedures voor vakken uit het masterjaar.

Postgraduaat

Opleidingsonderdeel ECTS
VAKKEN SP
Auditietraining 5
Dans 4
Productie 7
Stage 10
Zang 4
  30 ECTS

Het volgen van de postgraduaat kan je combineren met professionele activiteiten. 

Meer info over je vakken vind je hier

Voorbereidingsprogramma's

De Kunsthumaniora's in Brussel (Kunsthumaniora Brussel (KHB)) en Antwerpen (de!Kunsthumaniora) bieden de studierichting Musical aan als voorbereiding op de carrière Musical aan het KCB. Een professioneel team met mensen uit het werkveld en docenten uit conservatoria stomen je bij het KHB vakkundig klaar om met bagage en zelfvertrouwen eventueel de stap te wagen naar het Hoger Onderwijs. 

Alle informatie over deze opleiding vind je op hun website.

FAME dec 2022 (f Kato Geuens) KCB 2022

Bachelor Musical

Musical is multidisciplinair en wordt daarom vaak de triatlon van de podiumkunsten genoemd. Onze opleiding omvat een studietraject van drie jaar - 180 studiepunten in totaal - waarna je jezelf trots Bachelor in de Musical mag noemen. Onze ervaren docenten hebben allen, naast hun pedagogische onderlegdheid, een eigen artistieke loopbaan uitgebouwd en zijn nauw betrokken bij het hedendaagse werkveld. 

Extra opleidingen

Na het behalen van jouw Bachelordiploma Musical kan je kiezen om verder je Academische Master te behalen of kunstenaar-leraar te worden dankzij de Verkorte Educatieve Bachelor/Master Musical.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

 • In 2018 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees hier het volledige rapport van de peerreview.
 • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2020 tot 2026 in het borgingsbesluit.
 • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Master

Eigen project & nood aan onderzoek

Door uit te breiden naar een Academische Master van 60 studiepunten wil de opleiding de mogelijkheid verschaffen aan studenten om af te studeren als autonome, onderzoekende kunstenaars, die gestalte kunnen geven aan grote musicalrollen en/of die hun eigen projecten op touw kunnen zetten.
Er is nood aan onderzoek en nieuwe visies die leiden tot nieuwe uitvoeringspraktijken, waarbij afgestudeerde masters kruisbestuivingen en co-creaties met ander kunstvormen kunnen aangaan. Op deze manier ontstaat er ruimte voor originele creaties van eigen bodem of gedurfde bewerkingen van bestaand materiaal.

Master Musical KCB

Sinds het academiejaar, 2021-2022, wordt het integrale schakeljaar aangeboden.

Wanneer je je inschrijft voor de Professionele Bachelor Musical kan je vanaf je eerste jaar vakken van het schakeljaar in credit contract opnemen, om zo de totale studieduur te reduceren. Op deze manier is het perfect mogelijk om na de drie bachelorjaren door te stromen naar het masterjaar.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding: 

 • In 2020 vond een toets nieuwe opleiding plaats voor deze opleiding. Lees het volledige rapport
 • De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) besloot dat deze opleiding op internationaal aanvaarde wijze potentiële kwaliteit biedt: zie besluit toets nieuwe opleiding

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc. 

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Alumni in focus

Sinds de oprichting in 1994 is er al heel wat talent gepasseerd en beschikken we over een mooie lijst van succesvolle afgestudeerden.

James Cooke

James Cooke is een van de talloze getalenteerde Musicalalumni van het Koninklijk Conservatorium Brussel, School of Arts van EhB. Hij studeerde af in 2006 en heeft sindsdien een parcour afgelegd om u tegen te zeggen. Als getalenteerde duizendpoot - acteur, presentator, regisseur & producer - heeft hij meegewerkt aan: Daens, Dans der Vampieren, Tegen de Sterren op, Camping Karen & James, Aspe,... 

Docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten zijn vertrouwd met het nationale en internationale musicallandschap en zijn van dichtbij betrokken bij het hedendaagse werkveld.

lulu Aertgeerts

Lulu Aertgeerts

Opleidingshoofd Musical/Docent

Regisseur en actrice Lulu Aertgeerts studeerde theaterwetenschappen aan de KULeuven en danspedagogie aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Van 1984 tot 1994 was ze vast in dienst als actrice bij de Musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Ze vertolkte er hoofdrollen in “Me and my girl” (Sally), “Chicago” (Velma), “Hello Dolly” (Dolly), “Chess” (Florence), “Anatevka” (Tzeitel), “Dear Fox” (Tybert),… en kleinere rollen in “West Side Story”, “My Fair Lady”, “Evita”, “Jesus Christ Superstar”,… Tussen 1987 en 2004 acteerde Lulu in de populaire VTM-series “Wittekerke” en “Familie”, - en voor de VRT- in “Postbus X”. Zij was gedurende meerdere jaren coach voor “Idool” en “X-factor”. Als freelancer schreef, regisseerde en choreografeerde zij voor verscheidene productiehuizen: KVS (Alice, Bourgeois Gentilhomme, Wintersprookje), NTG (Jungleboek), Tabas & Co (Pippi Langkous), Music Hall (Jesus Christ Superstar, La Bohème, Aïda en Carmen), Uitgezonderd (De Kriegels, Jip & Janneke), Kras (Hopla)…

Sinds 2012 is zij acting director voor het arena spektakel Peter Pan (Music Hall), een productie die tot op heden nog steeds internationaal opgevoerd wordt. Als actrice was ze de jongste jaren te bewonderen in de musicals “Mamma Mia” (Stage Entertainment), “Dans der Vampieren” (Music Hall), “Vapeurs” (Uitgezonderd) en voor loge 10 in de theaterproducties  “Stilte AUB”, “Calendar Girls”, The Elephant Man, De Collega’s“,… Op 23 september ging in de Stadsschouwburg van Antwerpen ‘Er Was eens’ in première, een hedendaags sprookje waarvoor ze het verhaal schreef en de regie voerde. Ze was personal coach voor Bartel Van Riet, Sofie Dumont, en Ilse d’Hooghe.

Sinds de oprichting (1994) van de Musicalopleiding in het Koninklijk Conservatorium van Brussel is ze er werkzaam als docent en regisseur, en sinds 2013 is zij er opleidingshoofd.

Addo Kruizinga

Addo Kruizinga

Docent Musical Zang

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Addo:

E-mail

Pascale De Turck

Pascale De Turck

Docent Musical Zang

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Pascale:

Email

Jeroen Phaff

Jeroen Phaff

Docent Zang & Auditietraining

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Jeroen:

Email

Robert Van Der Meule

Robert Van Der Meule

Docent Zang

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Robert:

E-mail

Inge Minten

Inge Minten

Docent Zang Musical & Specifieke Vakdidactiek Zang van de Verkorte Educatieve Bachelor Musical

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Inge:

Email

Etienne Van Geel

Etienne Van Geel

Docent Klassieke Dans

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Etienne:

Email

Peter Kongs

Peter Kongs

Docent Specifieke Vakdidactiek Dans & Stagebegeleiding | Verkorte Educatieve Bachelor Musical

Peter begon zijn opleiding klassiek en modern ballet aan de Balletacademie van Brabant en bij Mudra in Brussel. Hij studeerde jazzdans bij o.a. Jac Delsing en later bij Steps 74th en David Howard Dance Center in New York. Hij danste bij Pro Arte Gymnastica, Broadway Dance ’87 en Dancin’ Hollywood in Tokyo (Japan) en deed mee in “West Side Story” van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Hij trad op in dansvideo’s, commercials, operettes, musicals en deed diverse TV-optredens.

Nu is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel afdeling musical, de kunsthumaniora Brussel, de academie van Lebbeke en dansstudio Ijvi Hagelstein. Hij geeft ook bijscholingen en stages voor dansers en dansdocenten bij o.a  Fedes, Amsterdam Dance Center, KVT en OVSG. Verder werkt(e) hij als choreograaf voor “Broadway Dance Center Tokyo”, Marisa Allen, Studio 100, VTM, VT4, Ketnet en anderen.

Contacteer Peter

Email

Pietro Ramman

Pietro Ramman

Docent Pianobegeleiding

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Pietro:

Email

Pol Vanfleteren

Pol Vanfleteren

Docent Song & Dance: Muzikaal

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Pol:

E-mail

Adam Solya

Adam Solya

Docent Klassieke Dans

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Adam:

Email

Brecht Callewaert

Brecht Callewaert

Docent Auditietraining: Monologen

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Brecht: 

E-mail

Mira Delbaen

Docent spel en onderzoeker bij musical

Mira Delbaen is docent spel aan de musicalafdeling van KCB (EhB) en maakt ook deel uit van het recent opgerichte musical-onderzoeksteam.
Ze begon haar carrière voornamelijk als actrice en als freelance regisseur binnen de Vlaamse musicalcontext. Mira tourde met een aantal producties door Vlaanderen en Nederland: Minoes (2007), De Kriegels (2008), Pluk Van de Petteflet (2009),  De Heksen (2011), Piaf – de musical (2016),  Songs for the fallen (2017) en Assisen (2019).
Ook in artistiek onderzoek zette ze reeds enkele stappen met als eerste project Geslacht! Of de legende van het broekgeheim (2015), een project rond genderindentiteit, en nadien volgde Doedadis (2019), een project rond emotioneel geweld. Voor dit laatste project kreeg Mira de steun van Child Focus.
Haar huidige onderzoek handelt voornamelijk over de Vlaamse musicalcontext. Ze wil bestuderen of er ruimte is om nieuwe, innovatieve en artistieke musicalprojecten op te starten. 

Contacteer Mira:

E-mail 

Evelien D'haeseleer

Evelien D'haeseleer

Docent Musical Dictie & Fonetica

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Evelien:

Email

Roel Peeters

Roel Peeters

Docent Theoretische Vakken & Coördinator Musical, Coördinator Stage & Algemene Vakdidactiek Musical

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Roel:

Email

Bart Buyle

Bart Buyle

Docent Theoretische Vakken Muziek/Musical

Bart Buyle studeerde bij Daniël Blumenthal aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij behaalde er eerste prijzen notenleer, kamermuziek, geschreven en praktische harmonie. In 1994 behaalde hij het Hoger Diploma Piano. Op pedagogisch vlak verwierf hij diploma’s in notenleer, piano en begeleidingspraktijk. Bart Buyle is sedert 1999 docent gehoortraining en theorie in Bachelor 1 &2 aan het Conservatorium te Brussel. Aan de musicalopleiding van ditzelfde conservatorium is hij pianist-begeleider en muzikaal leider van diverse projecten.

Bart Buyle treedt op als solist, in kamermuziekverband of als dirigent. Hij concerteerde met diverse solisten en bezettingen, van klassiek tot hedendaags tot musical.

In het musicalgenre is hij actief als repetitor, solo-pianist en vocale arrangeur (Leporello, Uitgezonderd!, Euro Theater, Caramuze,…). Hij coacht regelmatig musicalzangers en maakt deel uit van de beoordelingscommissie van de Vlaamse Overheid.

Contacteer Bart:

Email

Wim Lanckrock

Wim Lanckrock

Docent Musicalonderzoek

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Wim:

Email

Jean Van Driessche

Jean Van Driessche

Docent Scenografie (Musical)

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Jean:

Email

Jolijn Antonissen

Jolijn Antonissen

Stagebegeleider Musical & Docent Literatuurstudie en Dramaturgie (masteropleiding)

Jolijn studeerde af als meester in dramatische kunsten - optie musical (KCB) en master in management (Universiteit Antwerpen). Ze is actief als regisseur, theatermaker en actrice, zo speelde ze bij o.a. Ensemble Leporello en De Zwarte Komedie, ze was Lea in de Nederlandstalige première van Beautiful Thing en Desdemona in Othello bij Theater De Toekomst; recent was ze nog te zien in de voorstelling Justine (titelrol) en als Eurydice in Orfie & Jeuri (Antwerp Symphony Orchestra). In Carabistouilles speelt ze momenteel de goochelassistente van Jack Cooper.

Jolijn speelt vaak voor kinderen met gezelschappen als Uitgezonderd! Theaterproducties, Kollektief D&A en Tweelicht & Zoon en zong 15 jaar lang met Scala & Kolacny Brothers in binnen- en buitenland. Op televisie had ze gastrollen in Galaxy Park en De Kotmadam en ze spreekt stemmen in voor onder meer Disney en Ketnet. Ze maakt deel uit van het cabaretcollectief Les Quatre au Quai dat eigen voorstellingen creëert rond Franse chansons en met haar eigen gezelschap Weerwolf schrijft en regisseert ze voorstellingen op basis van kinderboeken (waarmee ze het Spekken Kindertheaterfestival 2019 won). Ook bij liefhebbers is ze vaak actief als regisseur. Wat musical betreft was Jolijn te zien in Meiskes & Jongens (Deep Bridge), Evita, Sunset Boulevard, The Sound of Music, Blood Brothers, My Fair Lady (Bruxellons), Jekyll & Hyde (Minth), Cabaret (tournee in Wallonië, Frankrijk en Zwitserland – Théâtre Le Public), en als Raksha in Le Livre de la Jungle in het Théâtre Royal du Parc in Brussel. Tijdens de covidperiode studeerde ze theater-, film- en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen en momenteel is ze als gastregisseur, stagebegeleider en docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel waar ze literatuurstudie en dramaturgie geeft.  

Contacteer Jolijn:

E-mail

Cathy Vanderstappen

Cathy Vanderstappen

Docent Musicalgeschiedenis (Ba1) en SOLO ORI (masterschakel) + artistiek onderzoeker Musical

Cathy Vanderstappen, alumna van de musicalafdeling, maakte na het vertolken van verschillende rollen bij Studio 100, Tabas & Co, De Nieuwe Horizon, Muziektheater Transparant, De Theatercompagnie (NL), Stage Entertainment (DE), het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Disney, Eén en Ketnet een overstap naar onderwijs en theater.

Zij ging als docent, regisseur, theatermaker en selecteur aan de slag bij vzw Opendoek. Voor verschillende verenigingen schreef, bewerkte en regisseerde zij jeugdtheater ‘op maat’, maar ondersteunde zij ook in dramaturgie en tekstanalyse. Tekstschrijven voor theater is haar grootste passie.
Cathy specialiseerde zich in binnen - en buitenland in bewegingstheater en fysieke/vocale Viewpoints - technieken die vandaag een duidelijke stempel drukken op haar werk als theatermaker. Co-creatie en dramaturgie werden prioritair in haar werk.

Ook in het onderwijs is Cathy zeer actief. Bij de onderwijskoepel OVSG begeleidde en ondersteunde zij als pedagogisch begeleider leerkrachten dans, muziek, woordkunst en musical uit het deeltijds kunstonderwijs in trajecten rond creëren. Recent gaf zij les in de lerarenopleiding Musical.
Heden is zij werkzaam als spelcoach vnl. voor kinderen en jongeren in theater en film, als voice-over voor verschillende animatiefilms, als leerkracht woordkunst- drama, als gastprofessor/onderzoeker in de bachelor en masterschakel van de musicalafdeling.

Contacteer Cathy

E-mail

Stage

Als student kan je tijdens je studieperiode al je eerste stappen zetten in het professionele werkveld. Onze partnerships met onder andere Studio 100, Deep Bridge, Backstage Producties, BRODER, Bruxellons!, Het Achterland, ARTO Entertainment en Één zee zorgen ervoor dat je via structurele stages de kans krijgt om mee te werken aan professionele musicalproducties. In 2023 en 2024 lopen de studenten stage bij onder andere producties als Red Star Line, 14-18, De 3 Biggetjes, Mega Mindy Show, A Christmas Carol, Rapunzel, Hairspray, Gaston & Leo, West Side Story, De Spiekpietjes, Minerva Veur Altijd en Achter De Schermen.

Projects in the spotlights

FAME Musical KCB 2022

FAME

In december 2022 brachten de bachelor 3 studenten Musical de alombekende musical Fame. Spektakel, emotie én spelplezier, met Fame bliezen de studenten het publiek omver. De musical was trouwens in een mum van tijd uitverkocht. 
 

 • Regie: Bruno Van Heystraeten
 • Choreografie: Adam Solya
 • Muzikale leiding: Florejan Verschueren
 • Opleidingshoofd: Lulu Aertgeerts

SHOTS!

Op het einde van het academiejaar 2021-2022 brachten de laatstejaarsstudenten Musical hun Eigen Werk genaamd SHOTS!. Ze sleurde je mee de club in, tussen druggebruikers, verliefde koppeltje en hardwerkend personeel die plots verboden worden voor het leven door een onverwachte gebeurtenis.  
 

 • Margot Bosmans, Jens Broes, Julie Daems, Elise Declerck, Mathias Fleurackers, Eva Isselée, Bob Rasschaert, Lien Van den Bossche, Jelle Verbogt, Andres Vercoutere & Jérémie Vrielynck
SHOTS! Musical KCB 2022

Honger naar meer?

Abonneer je op ons Youtube-kanaal of bekijk onze agenda (gebruik filter "musical) en kom live kijken naar een van onze vele voorstellingen.

Campus Kaai

Musical studeer je op de campus Kaai aan het kanaal van Brussel, naast de bekende Abattoir. Elke dag probleemloos van en naar onze campus geraken, doe je met de metro, tram, bus of fiets. Bovendien reis je aan studententarief.

Creatieve ruimtes

Naast een grote polyvalente theaterzaal waar ook de eigen producties opgevoerd worden, zijn er ruime danszalen en projectruimten voorzien op campus Kaai zodat je in de beste omstandigheden les kan volgen. Bovendien is onze campus tijdens de weekdagen open tot 21.30 u. en kan je dus na de lessen gebruik maken van de voorzieningen om te repeteren en te oefenen.

KVDS

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS Musical

Infodagen

Opendeurdagen

We verwelkomen je graag op onze opendeurdagen. Zo kom je echt te weten hoe het er bij ons aan toe gaat. Je kan je docenten ontmoeten en eventueel al eens voorspelen.

Kom zeker en vast op tijd, zodat je van elk element van onze Musical afdeling kan proeven!

Waar en wanneer gaat de opendeurdag door?

KVDS Musical

Musical Nieuws

Unieke Masteropleiding Musical

Sinds het academiejaar 2022-2023 biedt de opleiding Musical nu ook de enige Master Musical van België aan. KCB is ontzettend trots dat wij de studenten de kans kunnen bieden om autonome onderzoekende artiesten te worden. Lees het volledige artikel.

Master Musical persmoment
Musical KCB 40-45

KCB stevig vertegenwoordigd in de musical 40-45

Enkele jaren geleden schitterden vele van onze studenten in de populaire musical 40-45. Lees het volledige artikel.

Musical krijgt 25 kaarsjes

Onze musical afdeling bestaat al meer dan 25 jaar! Uiteraard ging ook deze mijlpaal niet ongevierd voorbij. Lees het volledige artikel.

Musical krijgt 25 kaarsjes KCB

Toelatingsproeven & Registratie

Voor de specifieke data van de toelatingsproeven, gedetailleerde informatie en de link naar de online module waarop je kan inschrijven klik je op de knop hieronder. Lees ook zeker de gedetailleerde informatie over de toelatingsprocedure.

TOELATINGSPROEVEN

KVDS Musical

Master Musical

 • Een toelatingsproef voor aanvang van het schakeljaar

 • In het bezit zijn van een diploma bachelor in Musical/Muziektheater

 • Jezelf registreren via dit formulier

 • Een persoonlijk dossier opsturen naar master.musical.kcb@ehb.be

  • Richtlijnen persoonlijk dossier – deadline 15 augustus

   • Het persoonlijk dossier moet ongeveer drie A4 pagina's bedragen, bijlagen niet meegerekend (CV)

 • Intakegesprek op 7, 8 of 9 september 2023 – je wordt hiervoor uitgenodigd via mail

Op basis van het persoonlijk dossier en het intakegesprek zal een jury beoordelen of de student toegelaten wordt voor de Masteropleiding.

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.
Specifieke vragen omtrent de Master Musical kun je stellen via master.musical.kcb@ehb.be.