Musical
Bachelor

MUSICAL

Wat kan je verwachten?

  • Onze opleiding is uniek in België maar is bekend tot ver over onze landsgrenzen.
  • Onze afgestudeerden komen terecht in musicals in Vlaanderen maar ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Anderen vinden dan weer hun weg in het gesproken theater of in dramareeksen bij verschillende televisiezenders.
  • Door middel van een gerichte stage doe je meteen ervaring op in een professionele productie.

Bachelor Musical

Musical is multidisciplinair en wordt daarom vaak de triatlon van de podiumkunsten genoemd. Dat is meteen ook de reden waarom onze opleiding gespreid wordt over een studietraject van vier jaar, waarna je jezelf trots Bachelor in de Musical mag noemen. Onze ervaren docenten hebben allen, naast hun pedagogische onderlegdheid, een eigen artistieke loopbaan uitgebouwd en zijn nauw betrokken bij het hedendaagse werkveld. 

Zang, Spel & Dans

In onze opleiding wordt de techniek van de drie basisdisciplines zang, spel en dans via professionele training afzonderlijk aangeleerd. De disciplines worden vervolgens samengebracht in projecten binnenshuis voor de eerste twee bachelor jaren en de openbare producties in je derde en vierde jaar. Ons opleidingsprogramma is gevarieerd en up-to-date. Door middel van keuzevakken en extra competenties kun je een eigen individueel traject uitbouwen dat aan je eigen noden voldoet.

Toekomstperspectieven

Sinds de oprichting in 1994 is er al heel wat talent gepasseerd en beschikken we over een mooie lijst van succesvolle afgestudeerden. Onze afgestudeerden komen in de eerste plaats terecht in musicals in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Anderen vinden dan weer hun weg in het gesproken theater of in dramareeksen bij verschillende televisiezenders.

In onze opleiding krijgen dans, zang én spel gelijke aandacht, waardoor we sterker worden in de drie disciplines. We werken elk trimester samen met een regisseur uit het beroepsveld, wat ons enorme leermogelijkheden biedt. Daarnaast voel ik dat ik in het hele proces mijn eigenheid kan behouden en me kan ontplooien tot de artiest die ik wil zijn!

Hélène
Hélène
Student BA3

Musical studeren aan het KCB? Jouw toekomst ziet er goed uit!

Als afgestudeerde Musical van het KCB zit je natuurlijk goed voor een carrière bij nationaal en internationaal gerenommeerde producties.

Als student kan je tijdens je studieperiode al je eerste stappen zetten in het professionele werkveld. Onze partnerships met onder andere Musical Van Vlaanderen zorgt er voor dat je  via structurele stages de kans krijgen om mee te werken aan professionele musicalproducties. Daarnaast krijg je in het project Eigen Werk een professioneel platform in de vorm van een musicallabo. Hier kan je als theatermaker; schrijven, regisseren, creëren en je eigen werk choreograferen. Zo word je ondergedompeld in de veelzijdigheid van het Musical vak en kan je zelf bepalen welke richting je later uit wilt.  

Merk je tijdens je studie dat lesgeven echt iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Specifieke Leraren Opleiding (SLO) volgen. Zo kan je meteen aan de slag als leraar muziek.

Je vakken

Professionele Bachelor Musical 

Opleidingsonderdeel BA1 BA2 BA3* BA4*
AMV 6 6 5  
Close Harmony     3 3
Dans 8 8 7 10
Dictie & Fonectica 6 6    
Spel 6      
Musicalgeschiedenis 6      
Scenografie 6 6    
Song & Dance   4    
Expressie & Creatie   4    
Auditietraining     3 3
Keuzevak   4 3  
Project & Productie 14 14 16 19
Zang 8 8 6 6
Competentie extra's     3  
Totaal 60 60 46* 41*
* De curricula van het 3e en 4e jaar zijn in transitie door de komst van de Academische Master Musical.
Meer info vind je hier.

Voorbereidingsprogramma's

De Kunsthumaniora Brussel biedt een voorbereidingsjaar Musical aan als 7e jaar. 

Alle informatie over deze opleiding kan je hier terugvinden.

Je docenten

Een overzicht van al je docenten kan je hieronder vinden. 

(Deze lijst is nog in opbouw)

lulu Aertgeerts

Lulu Aertgeerts

Opleidingshoofd Musical/Docent

Regisseur en actrice Lulu Aertgeerts studeerde theaterwetenschappen aan de KULeuven en danspedagogie aan de Artesis Hogeschool Antwerpen.

Van 1984 tot 1994 was ze vast in dienst als actrice bij de Musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Ze vertolkte er hoofdrollen in “Me and my girl” (Sally), “Chicago” (Velma), “Hello Dolly” (Dolly), “Chess” (Florence), “Anatevka” (Tzeitel), “Dear Fox” (Tybert),… en kleinere rollen in “West Side Story”, “My Fair Lady”, “Evita”, “Jesus Christ Superstar”,…

Tussen 1987 en 2004 acteerde Lulu in de populaire VTM-series “Wittekerke” en “Familie”, - en voor de VRT- in “Postbus X”,

Zij was gedurende meerdere jaren coach voor “Idool” en “X-factor”

Als freelancer schreef, regisseerde en choreografeerde zij voor verscheidene productiehuizen:

KVS (Alice, Bourgeois Gentilhomme, Wintersprookje), NTG (Jungleboek), Tabas & Co (Pippi Langkous), Music Hall (Jesus Christ Superstar, La Bohème, Aïda en Carmen), Uitgezonderd (De Kriegels, Jip & Janneke), Kras (Hopla)…

Sinds 2012 is zij acting director voor het arena spektakel Peter Pan (Music Hall), een productie die tot op heden nog steeds internationaal opgevoerd wordt.

Als actrice was ze de jongste jaren te bewonderen in de musicals “Mamma Mia” (Stage Entertainment), “Dans der Vampieren” (Musica Hall), “Vapeurs” (Uitgezonderd) en voor loge 10 in de theaterproducties  “Stilte AUB”, “Calendar Girls”, The Elephant Man, De Collega’s“,…

Op 23 september ging in de Stadsschouwburg van Antwerpen ‘Er Was eens’ in première, een hedendaags sprookje waarvoor ze het verhaal schreef en de regie voerde.

Ze was personal coach voor Bartel Van Riet, Sofie Dumont, en Ilse d’Hooghe.

Sinds de oprichting (1994) van de Musicalopleiding in het Koninklijk Conservatorium van Brussel is ze er werkzaam als docent en regisseur, en sinds 2013 is zij er opleidingshoofd.

Je stage

Als student kan je tijdens je studieperiode al je eerste stappen zetten in het professionele werkveld. Onze partnerships met onder andere Studio 100, Deep Bridge, Uitgezonderd, Music Hall, Judas Theaterproducties zorgen er voor dat je  via structurele stages de kans krijgt om mee te werken aan professionele musicalproducties. Daarnaast kan je via je afstudeerproject profileren als theatermaker; schrijver, regisseur of choerograaf . Zo word je ondergedompeld in de veelzijdigheid van het Musical vak en kan je zelf bepalen welke richting je later uit wilt.

Opendeurdag

We verwelkomen je graag op onze opendeurdagen. Zo kom je echt te weten hoe het er bij ons aan toe gaat. Je kan je docenten ontmoeten en eventueel al eens voorspelen.

Kom zeker en vast op tijd, zodat je van elk element van onze Musical afdeling kan proeven!

Waar en wanneer gaat de opendeurdag door?

Toelatingsproeven Musical

Om je studie Musical aan het KCB te beginnen moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Er zijn twee sessies voorzien: één voor de zomervakantie en één in september. Als kandidaat-student kan je je inschrijven voor één van deze twee sessies.

Voor de Bachelor Musical bestaat de toelatingsproef uit twee delen gespreid over twee verschillende dagen:

  • Dans- en zangproef gevolgd door een eerste selectie
  • Zang- en spelproef gevolgd door de finale selectie

Voor de specifieke data van de toelatingsproeven, gedetailleerde informatie over wat je juist moet brengen en de link naar de online module waarop je kan inschrijven klik je op onderstaande foto

Vragen?

Voor meer informatie over de Musical opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat via secretariaat.kcb@ehb.be