Elektrische Gitaar
bachelor of master in de Kunsten

ELEKTRISCHE GITAAR

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
Name: Joachim Jamaer
Job title: Student Muziek
 

Foto van Joachim

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 21 21 21
Ensemble 1, 2, 3 3 3 9
Gehoortraining 1, 2, 3 6 6 3
Leestraining 1, 2 6 6  
Jazz-harmonie en analyse 1, 2, 3 9 9 12
Arrangement 1, 2   3 6
Jazz-ritmiek 1, 2 3 3  
Muziekgeschiedenis (klassiek) 6    
Historiek van de jazz 1, 2   3 3
Piano (pianotechniek voor pianisten) 1, 2, 3 3 3 3
Cultuurgeschiedenis 3    
Encyclopedie en onderzoek van de jazz   3  
Keuzevak     3
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Ensemble 4, 5 12 15
Jazz-analyse 6  
Vrije improvisatie   6
Concertpraktijk Jazz 1, 2 3 3
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevakken 6 6
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Fabien Degryse

Fabien Degryse

Docent Jazz Gitaar

Fabien Degryse werd in 1960 in Brussel geboren en studeerde jazzgitaar aan het beroemde Berklee College of Music in Boston, VS. Terug in België speelde hij met bijna iedereen, waaronder Toots Thielemans, Philip Catherine, Steve Houben en nog veel meer.

Hij begon een tribute to René Thomas, met een gitaar-bigband, in de jaren negentig.

Hij nam acht CD's onder zijn naam op, de twee laatste werden in solo opgenomen, met zijn akoestische gitaar, in een repertoire van jazzstandards. Een uitdaging voor een gitarist.

Hij gaf meer dan 800 concerten met het trio l'Ame des Poètes (met Jean Louis Rassinfosse en Pierre Vaiana) en nam er zes CD's op.

Hij speelde in veel landen, van Canada tot Vietnam, van Denemarken tot Madagaskar en Chili.

Hij schreef een methode voor de improvisatie op de gitaar en gaf masterclasses in Taiwan en in veel Afrikaanse landen. Hij geeft nu les in zowel de Vlaamse als de Franstalige conservatoria van Brussel.

Contacteer Fabien:

Email

Peter Hertmans

Peter Hertmans

Docent Jazz Guitar

Peter Hertmans studeerde solfège en piano aan de muziekacademie te Gentbrugge en volgde jazzgitaarlessen bij Paolo Radoni (1980) en Wim Overgaauw (1993 - 1994).
Hertmans debuteerde in 1981 en speelde toen vooral met Erik Vermeulen samen, meestal in kwartet met Dré Pallemaerts en Jean-Louis Rassinfosse of Philippe Aerts en Jan de Haas. Daarnaast is hij ook een veel gevraagd sideman bij de meest uiteenlopende groepen in die jaren doet hij veel ervaring op. In 1985 volgt dan een eerste opgemerkt optreden op Jazz Middelheim met het kwartet.
Tussen 1985 en 1988 is Peter vaak te zien en te horen bij zowel het ‘BRT-Jazz Orkest’ als bij de BRT Jazz Combo. Hij speelt er samen met de broers Vandendriessche, Bert Joris, Sadi en vele anderen. 
Rond 1990 begint Peter steeds meer te componeren en na een inloopperiode volgt dan in 1993 een eerste opgemerkte CD-release bij Timeless Records: ‘Waiting’ met Billy Hart, John Ruocco en Hein van de Geyn met eigen composities. De groep speelt op Jazz Middelheim in 1995.
In 1999 volgt dan een nieuwe merkwaardige samenwerking met de violist Jean-Pierre Catoul en dat levert de CD ‘Restless’ op voor Quetzal Records. Vanaf die periode richt Peter zich vooral op een nieuw trio met Sal La Rocca en Bruno Castellucci en met die formatie wordt ‘The Other Side’ uitgebracht in 2004, opnieuw voor Quetzal. Het trio verzorgt concerten in verschillende festivals zoals het Festival des Lundis d’Hortense en ze reizen naar Litauwen en Tunesië. Met dat trio begeleidt Peter vaak zijn broer Stefan en hij componeert muziek op een aantal gedichten van de vaak gelauwerde schrijver.
Ondertussen heeft Peter deel uitgemaakt van verschillende formaties zoals het Laurent Blondiau Quintet (met o.a. Nathalie Loriers, CD voor de Werf), True Stories van Ivan Paduart (CD voor Igloo met o.a. Charlie Mariano) of het Alexandre Furnelle Quartet (CD voor Mogno). Peter speelt ook regelmatig mee met het Brussels Jazz Orchestra o.l.v. Maria Schneider (Jazz Middelheim 2001, Parijs 2009), Gianluigi Trovesi, Lee Konitz en anderen.
 

Contacteer Peter:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor de meeste afstudeerrichtingen zijn er twee sessies voorzien: één voor de zomervakantie en één in september. Als kandidaat-student kan je je inschrijven voor één van deze twee sessies.

Voor informatie over de toelatingsproeven - waaronder data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven- klik je op de foto hieronder:

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.