Klavecimbel
bachelor of master in de Kunsten

Klavecimbel

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim
Joachim
Student Muziek
Bachelor
Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 18 18 24
Kamermuziek I, II, III 3 6 6
Basso Continuo/Toegepaste harmonie 1, 2, 3 6 6 6
Theorie hist. uitvoeringsprak. 1, 2, 3 6 6 6
Filosofie en Esth. oude muziek 1     3
AMV gehoor en theorie 1,2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1,2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1,2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Modules muziekgeschiedenis   6 6
Vormanalyse 1     6
Bewegingsleer 3   3
Cultuurgeschiedenis     3
Totaal studiepunten 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel MA1 (SP) MA2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (Masterproef) 27 30
Kamermuziek 4, 5 9 12
Basso Continuo 9 6
Theorie hist. uitvoeringsprak. 4,5 6 6
Filosofie en esth. oude muziek 2 3  
Bronnenstudie en -uitgave   6
Artistieke onderzoekpraktijken 3  
Keuzevak 3  
Totaal studiepunten 60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Docenten
Herman Stinders

Herman Stinders

Docent Klavecimbel

Herman Stinders studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen in de klavecimbelklas van Jos Van Immerseel. Sindsdien gaf hij talloze concerten, o.a. bij Currende (E. Van Nevel) en Collegium Vocale (P. Herreweghe). Herman Stinders is docent klavecimbel en kamermuziek historische instrumenten aan het Conservatorium te Brussel.

Contacteer Herman:

Email

Bart Naessens

Bart Naessens

PhD student in de kunsten

Aangestoken door de orgelmicrobe in de klas van Chris Dubois aan het Brugse Conservatorium, studeerde Bart aan het Lemmensinstituut in Leuven bij zijn grote inspirator prof. Luc Ponet. In zijn klas leerde hij niet enkel te focussen op het orgelspel an sich, maar ook oog te hebben voor een breed georiënteerde esthetiek. Hij leerde er zijn muzikale spectrum uit te breiden en zich te verwonderen over de bijzonder diepgaande kracht van de Kunst en het Schone.


In Parijs behaalde hij met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury zijn Prix d ’excellence orgel met specialisatie in de Franse symfonische orgelmuziek. In mei 2007 studeerde hij af voor klavecimbel bij Kris Verhelst en in september 2008 behaalde hij met glans zijn Master-diploma symfonische orkestdirectie in de klas van Edmond Saveniers. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ben van Oosten, Ludger Lohmann, Louis Robillard, Leo Van Doeselaar, Menno Van Delft, Trevor Pinnock, Skip Sempé, Kazushi Ono, Bernard Haitink, Roland Börge. 


Barts muzikale activiteiten spelen zich op vele verschillende terreinen af. Hij is een veelgevraagd en bijzonder gewaardeerde continuospeler, hij wordt vaak gevraagd als solist of in kamermuziekensembles en treedt de laatste jaren ook meer en meer op als dirigent in binnen- en buitenland. Zijn repertoire is erg verscheiden en gaat van vroege polyfonie tot creaties van hedendaagse composities. Hij wordt uitgenodigd door vooraanstaande musici en gerenommeerde ensembles en orkesten zoals o.m. de Nederlandse Bachvereniging, het Ensemble Il Gardellino (Marcel Ponseele en Jan De Winne), B’Rock, Vlaamse Opera, het Ensemble Explorations, Zefiro Torna, het Collegium Vocale Gent, het Vlaams Radiokoor en –0rkest, het Tulipa Consort, Il Fondamento, Les Muffatti, Currende, het Koor en Orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, het Ensemble Philidor, het Symfonisch orkest en koor van Curitiba (Brazilië) of het Cluj Symphony Orchestra (Roemenië). Sinds 1999 is Bart titularis-organist van de Sint-Gilliskerk te Brugge waar hij het vermaarde Bachorgel en een uniek, schitterend bewaard Hooghuysorgel bespeelt. Zijn pedagogische activiteiten vinden voornamelijk plaats aan het gerenommeerde Koninklijk Brussels Conservatorium waar hij hoofdvakdocent klavecimbel is van een bloeiende klavecimbelklas. Sedert 2019 is hij opleidingshoofd van de afdeling Oude Muziek.


Bart legt zich steeds meer toe op het soloklavierspel (orgel en klavecimbel) en het dirigeren. Dit resulteert enerzijds in een groot aantal orgel- en klavecimbelrecitals in heel Europa, Amerika en Japan. Anderzijds wordt hij regelmatig bij diverse (inter)nationale koren en orkesten als (gast)dirigent gevraagd. In september 2014 werd hij uit 400 kandidaten geselecteerd om de finaleweek te dirigeren van een internationaal dirigentenconcours/ masterclass in Cluj (Roemenië) waar hij ook de eerste prijs wegkaapte. In 2015 maakte hij zijn internationaal debuut als symfonisch dirigent met concerten in Noord- en Zuid-Amerika. In het najaar 2015 was hij assistent-dirigent van Kenneth Montgomery bij het Orkest van de 18e eeuw. In september 2016 werd hij geselecteerd als finalist voor het Internationaal Dirigentenconcours in Boekarest. In oktober 2019 maakte hij als dirigent zijn debuut in Opera Ballet Vlaanderen waar hij B’Rock leidde in de productie Mea Culpa van Sidi Larbi Cherkaoui. In het seizoen 2019-2020 staan o.m. Messiah van Handel, het Weihnachtsoratorium, de Johannes- en Matthäuspassion en het Magnificat van Bach, symfonieën van Boccherini, Dido & Aeneas van Purcell, le Nozze di Figaro en het Requiem van Mozart, het Requiem van Brahms, Paulus van Mendelssohn en de Vespers van Monteverdi op de agenda.


Heel recentelijk werd zijn muzikale loopbaan bekroond door VRT Klara met de Klara-award voor ‘Musicus van het jaar’. De jury roemde zijn activiteiten met een lovend rapport: “Bart Naessens is de muzikale duizendpoot par excellence. Zijn actieradius in de wereld van de klassieke muziek is overweldigend: als dirigent en artistiek leider, als speler op klavecimbel en orgel, als pedagoog in het Brusselse conservatorium en als bezieler van amateurmusici.”


Naast de vele uitnodigingen, wil hij zijn eigen inzichten en passies een persoonlijke invulling geven. Daarom richtte hij in 2007 samen met zijn vrouw Amaryllis Dieltiens het ensemble Capriola di Gioia op waar ze op een originele en geaffecteerde manier focussen op de uitvoeringspraktijk van het barokke repertoire. In 2010 werd een lange droom verwezenlijkt met  de oprichting van het ensemble BachPlus. Hiermee wil hij een podium creëren voor de uitvoering van het (cantate)repertoire van J.S. Bach en zijn tijdgenoten. Dit project oogst momenteel bijzondere succes in binnen- en buitenland, het ensemble bekoort vele melomanen met hun professionele, originele en bijzonder enthousiaste uitvoeringen.

Neem contact op met Bart Naessens:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor de meeste afstudeerrichtingen zijn er twee sessies voorzien: één voor de zomervakantie en één in september. Als kandidaat-student kan je je inschrijven voor één van deze twee sessies.

Voor informatie over de toelatingsproeven - waaronder data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven- klik je op de foto hieronder:

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.