Compositie, Muziektheorie en Musicologie

Compositie en Schriftuur 

De onderzoekslijn Compositie en Schriftuur situeert zich in een breed en divers werkterrein, waar componisten en creërende musici vanuit de eigen artistieke praktijk de muzikale taal van heden en verleden onder de loep nemen. Bijzondere aandacht gaat naar het onderzoeken en exploreren van de eigen muzikale toonspraak. De onderzoeksvragen situeren zich vaak in die context van de persoonlijke ervaring en raken problemen aan die betrekking hebben op notatie, analyse, interpretatie, uitvoeringspraktijk, receptie, etc. Ook de meerwaarde van de moderne muziektechnologie, die banen opent voor nieuwe mogelijkheden en muziekvormen, wordt onderzocht.  

Samenwerking op allerlei gebied belicht de muzikale taal vanuit verschillende perspectieven, maar creëert ook uitdagingen. Zo kunnen nieuwe analysemodellen nieuwe vormen van betekenisoverdracht en creatie genereren. De rode draad doorheen al deze onderzoeksvragen is dat kunstenaars binnen hun eigen of andere muzikale taal en/of praktijk naar een verrijking van hun techniek streven. Binnen hun eigen klankwereld maar ook op grotere schaal in dramaturgische structuren of muzikale vormen in symbiose met andere kunsten. Met grote nieuwsgierigheid onderzoekend, maar evenzeer met een artistieke missie: de creatie die in dialoog treedt met het publiek.  

Culturele studies, Musicologie, Bibliotheek 

De onderzoekslijn Culturele studies, Musicologie, Bibliotheek staat voor wetenschappelijk onderzoek in historische musicologie uitgevoerd door zowel musicologen, als historici en musici en muziektheoretici. In de eerste plaats is er veel aandacht voor het eigen patrimonium en het ontsluiten van de rijke historische collectie van de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Brussel onder leiding van Johan Eeckeloo. Verder focust de groep ook op de studie van de muziekgeschiedenis van Brussel en Vlaanderen in de 19de, de 20ste en de 21ste eeuw zowel op vlak van (1) individuele componisten zoals onder meer Paul Gilson en Victor Legley; (2) op de institutionele context van het muziekleven zoals de geschiedenis van het Koninklijk Conservatorium Brussel (inclusief de bibliotheek en een aantal instrumentenklassen), van de Openbare Omroep (het NIR, BRT, VRT) met haar orkestenlandschap en van de Koninklijke Muntschouwburg (3) als op genres zoals Vlaamse hoorspelen. Sinds kort werd er ook een specifieke onderzoekslijn opgericht rond muziek en taal, die zich vooral richt naar de woord-toonverhouding in vocale muziek. In een eerste fase focust de groep zich op de Tweede Weense School en in een tweede fase zal dit evolueren naar Franse vocale muziek van tijdens het fin-de-siècle.  

Contact

Coördinator: Jurgen De Pillecyn

Compositie, Schriftuur en Musicologie