Viviane Spanoghe

Viviane Spanoghe
Docent Cello

Viviane Spanoghe is een internationaal gerenommeerde celliste, die haar idealen vastberaden en met passie tot uitdrukking brengt.

Zij studeerde bij André Messens, Maria Kliegel en Janos Starker en werd in 1980 laureate van het Tenuto-concours. Sindsdien treedt ze in binnen- en buitenland op als soliste en in samenwerking met vermaarde dirigenten en ensembles. Na meer dan 30 jaar intense samenwerking met haar voornaamste muzikale partner André De Groote,  speelt Viviane Spanoghe sinds 2012  ook met andere grote pianisten  zoals Denis Pascal, Jean-Claude Vanden Eynden en Jan Michiels.

Naast haar uitgebreide klassieke repertoire beheerst Viviane Spanoghe ook minder bekend werk uit het verleden en promoot ze hedendaagse muziek. Toonaangevende Belgische componisten hebben voor haar gecomponeerd en nieuwe klankwerelden en mogelijkheden op het gebied van de cellotechniek met en voor haar geopend.

Haar discografie is even omvangrijk als veelzijdig. Haar opnames die bij Naxos, Adda, RGIP, Talent en Etcetera verschenen, en in het bijzonder haar opname van de zes cellosuites van Bach (bij Solal), kregen een zeer hoge waardering. Onlangs heeft ze een zeer geslaagde diepzinnige opname gemaakt van werken van Galina Iwanowna Ustwolskaja en Alfred Schnittke met Jan Michiels. De zopas verschenen cd "French Sonatas" met werken van Jean Huré, Jeanne Barbillion en Joseph-Guy Ropartz getuigen van haar openheid, nieuwsgierigheid, ontdekkingsvreugde, zeer brede repertoirekennis en haar onmiskenbare zin voor muzikale kwaliteit en werd bekroond met 5 Diapasons in Diapason en 5 sterren in het Duitse magazine Fono Forum.

Haar bijzondere verdienste voor de hedendaagse Belgische muziek werden in 2020 gehuldigd met de uitreiking van de Fugatrofee van de Unie van Belgische componisten voor haar levenswerk tot op heden en in 2023 ontving zij de Prijs “Madame de La Hault” van het patrimonium van het Conservatorium van Brussel voor excellent onderwijs.

Viviane Spanoghe is docente cello en kamermuziek aan het  Koninklijk Conservatorium van Brussel en beoefent haar kunst en haar pedagogische activiteit in een holistisch kader van  mens, muziek en samenleving.

Meer info over Viviane.

 

 

Contacteer Viviane:

Email