RESEARCH@CINEMA: Éclaireusses (2022) - Lydie Wisshaupt-Claudel

RESEARCH@CINEMA: Éclaireusses (2022) - Lydie Wisshaupt-Claudel KCB 2022
Tentoonstelling
Data
,
19:30
Location
CINEMA RITCS, A. Dansaertstraat 70, 1000 Brussel
Price
€5 / €3
Reservation
Reservatie vereist
French | Dutch subtitles and discussion

Tijdens RESEARCH@CINEMA bekijken de studenten van de Educatieve Opleidingen in de Kunsten films en documentaires waarin ontwikkelingen met betrekking tot onderwijs, leren en vorming in vraag gesteld worden. Op maandag 21 november wordt in CINEMA RITCS de film 'Éclaireusses' vertoond.


Éclaireusses

Marie en Juliette verlieten het traditionele onderwijs om een school te openen in hartje Brussel, waar ze kinderen opvangen die weinig tot geen onderwijs hebben genoten. Dat heeft vaak te maken met thuisloosheid. Deze kinderen krijgen bij Marie en Juliette de kans buiten de formele school om opnieuw kind te zijn of te worden, voordat ze worden geconfronteerd met instellingen die van hun verwachten dat ze een propere student zijn. De film toont pedagogische reflecties en bevraagt de positie van de school in de samenleving, met name hoe die onderdrukking van kwetsbaren kan verergeren. 


RESEARCH@CINEMA

Na het bekijken van de film/documentaire wordt een discussie opgestart tussen de studenten en een panel waarin kritisch gereflecteerd wordt over de rol van de kunstenaar-leraar in relatie tot de praktijk van het onderwijzen in artistieke leeromgevingen. De student wordt zich op die manier bewust van de vormende waarde die films/documentaires kunnen hebben en van hun betekenis voor het verwerven en articuleren van pedagogische inzichten. Research@cinema wil via artistiek werk een discussie over maatschappij, engagement, opvoeding, vormen en leren opstarten met als doel de studenten te inspireren in het formuleren van een persoonlijk onderzoek naar een didactiek/methodiek voor de kunsten.


Open Les: word kunstenaar-leraar!

Research@cinema is één van de open lessen die je als toekomstig student kan bijwonen. Wie interesse heeft in de Educatieve Opleidingen in de Kunsten, is van harte welkom op RESEARCH@CINEMA.
Denk je er aan om Kunstenaar-Leraar te worden, dan kan je eventueel een mail sturen naar maarten.vandenbemden@ehb.be zodat we voor de film al wat meer info kunnen geven over onze educatieve master in de kunsten.

Deel dit