Live Electronics
bachelor of master in de Kunsten

Live Electronics

Kom Live Electronics ontdekken!

Een nieuwe opleiding aan het KCB startend in het academiejaar 2018-2019.

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Het vak Live Electronics wordt in de essentie opgevat als een instrumentale cursus. Toch zijn er een aantal verschillen met de studie van ‘traditionele instrumenten’. Naast het technische aspect, waarin je wegwijs wordt gemaakt in verschillende toonaangevende computerprogramma’s en leert omgaan met elementaire hardware voor muziekproductie en live electronics performance, word je niet alleen gevormd als uitvoerder, maar ook als componist en ‘digitale instrumentbouwer’, drie hoedanigheden die aan de basis liggen van een electronicamuzikant.

Als ‘multithreaded performer’ leer je eveneens bruggen slaan tussen verschillende kunstvormen en samenwerken met artiesten uit verschillende disciplines. Verder mag je rekenen op een solide basis in muziektheorie en muziekgeschiedenis. Naast deze technische en artistieke componenten liggen een onderzoekende houding en zin voor het experiment aan de basis van deze studierichting. Voor een volledig overzicht van het curriculum, ga naar het menu 'Je vakken'.

Tijdens de lessen Live Electronics heb ik enorm veel positieve ervaringen opgedaan, zowel voor uitvoeren als componeren met elektronica. De klasruimtes zijn goed uitgerust met alle mogelijke hardware en software zodat we als studenten kunnen experimenteren en onze muzikale projecten kunnen ontwikkelen. Verder staat het team van docenten steeds klaar om ons verder te helpen met veel advies. Hiernaast voorzien zij een connectie naar het professionele circuit waardoor we meteen klaar zijn om aan onze carrière te beginnen.

Nina Fukuoka
Nina
Student Live Electronics

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Live Electronics I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Module 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Live Electronics IV 27  
Master examen deel 1   12
Master examen deel 2   18
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Seminaries Muziek & Technologie 1, 2 6 6
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Keuzevak 3 6
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Docenten
Benjamin Van Esser

Benjamin Van Esser

Docent Muziektechnologie & Pianobegeleiding

Benjamin Van Esser is pianist, elektronica uitvoerder/ontwikkelaar, componist en improvisator, voornamelijk actief in hedendaagse en experimentele muziek. Hiernaast is hij werkzaam als onderzoeker en begeleider aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en onderwijst hij muziektechnologie en begeleidingspraktijk aan de Kunstacademie te Zaventem.

Als componist verzorgde Benjamin opdrachten voor organisaties zoals Transit Festival, Festival Voorwaarts Maart, Musica, ensembles zoals Nadar Ensemble, ChampdAction, Lunapark en verscheidene regisseurs en choreografen. Als uitvoerder ligt zijn focus momenteel op computer-based performance. In deze context werkt hij vaak samen met ChampdAction.

Niettegenstaande een grote verscheidenheid aan idiomen is er een duidelijk ‘leitmotiv’ aanwezig in Benjamins werk : metrische ambiguïteit. In zijn composities en improvisaties onderzoekt hij mogelijkheden omtrent een 'trompe l'oreille' effect rond de parameter 'tijd’. Zijn onderzoek over de uitvoeringspraktijk van de computermuzikant incorporeert dit fenomeen en concentreert zich op de uitvoering van deze processen en de communicatiemodellen die ze tot stand brengen tussen uitvoerder en publiek.

Contacteer Benjamin:

Email

Peter Swinnen

Peter Swinnen

Opleidingshoofd Muziek | docent Kamermuziek & Compositie

Peter Swinnen werd op 31 januari 1965 in Lier geboren. Van 1983 tot 1992 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar hij onder andere eerste prijzen haalde voor muziekgeschiedenis, cello, kamermuziek, compositie en praktische harmonie. Hij werd gegradueerde van de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo na studies bij André Laporte gedurende de jaren 1989 tot 1992. In 1993 volgde hij master classes bij Michael Finnissy en vijf jaar later bij Brian Ferneyhough. Verder behaalde Swinnen in 2009 het Doctoraat in de Kunsten aan de Vrije Universiteit Brussel.

Van 1990 tot 1997 gaf hij celloles in verschillende muziekscholen en sinds 1992 doceert hij ook analyse in het Koninklijk Conservatorium in Brussel. In 2002 en 2004 kwamen daar ook respectievelijk Muziektechnologie en Compositie bij. Hij werkte ook van 1997 tot 2004 aan de Katholieke Universiteit Leuven voor het gehoortrainingsprogramma UniSono. Tussen 2004 en 2015 werkte Swinnen aan een project rond partituuranalyse, in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de afdeling Wiskunde van de Vrije Universiteit Brussel. Daarnaast werkte hij tot 2008 freelance voor de VRT en wordt hij regelmatig aangezocht om bij verschillende ensembles de Live Electronics te verzorgen en ook als klankregisseur voor CD-opnamen. Van 2008 tot 2017 was Swinnen directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel. In 2021 werd hij opleidingshoofd muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel. 

Voor zijn complete oeuvre werd hem de Prijs CERA – Jeugd en Muziek Vlaanderen 1991 toegekend en zijn opera The petrifying Blue kreeg de Provinciale Prijs voor Muziekcompositie 1992 van de provincie Antwerpen. Hij schreef ook muziek voor de BRTN-film Andres, een realisatie van Dirk Greyspeirt met choreografie van José Besprosvany, die de Premio Choreografo Elettronico 1993 en twee jaar later de 34ste Prijs Bert Leysen won. Voor zijn stuk Quar’l kreeg Peter Swinnen in 1997 de “Prix de Musique Contemporaine uit Québec. Tweemaal won hij de Nationale Wedstrijd Compositie van de Koningin Elisabethwedstrijd: in 1997 met Canzone en in 2001 met Ciaccona. In 2005 kende de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten hem de prijs Laureaat van de Klasse Kunsten toe.

Neem contact op met Peter:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.