Fotoshoot EhB KCB
bachelor of master in de Kunsten

Muziek en Technologie

Opleidingsfolder

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Het vak Muziek & Technologie wordt in de essentie opgevat als een instrumentale cursus. Toch zijn er een aantal verschillen met de studie van ‘traditionele instrumenten’. Naast het technische aspect, waarin je wegwijs wordt gemaakt in verschillende toonaangevende computerprogramma’s en leert omgaan met elementaire hardware voor muziekproductie en live electronics performance, word je niet alleen gevormd als uitvoerder, maar ook als componist en ‘digitale instrumentbouwer’, drie hoedanigheden die aan de basis liggen van een electronicamuzikant.

Als ‘multithreaded performer’ leer je eveneens bruggen slaan tussen verschillende kunstvormen en samenwerken met artiesten uit verschillende disciplines. Verder mag je rekenen op een solide basis in muziektheorie en muziekgeschiedenis. Naast deze technische en artistieke componenten liggen een onderzoekende houding en zin voor het experiment aan de basis van deze studierichting. Voor een volledig overzicht van het curriculum, ga naar het menu 'Je vakken'.

Tijdens de lessen Muziek & Technologie heb ik enorm veel positieve ervaringen opgedaan, zowel voor uitvoeren als componeren met elektronica. De klasruimtes zijn goed uitgerust met alle mogelijke hardware en software zodat we als studenten kunnen experimenteren en onze muzikale projecten kunnen ontwikkelen. Verder staat het team van docenten steeds klaar om ons verder te helpen met veel advies. Hiernaast voorzien zij een connectie naar het professionele circuit waardoor we meteen klaar zijn om aan onze carrière te beginnen.

Nina Fukuoka
Nina
Student Muziek & Technologie

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Live Electronics I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Module 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Live Electronics IV 27  
Master examen deel 1   12
Master examen deel 2   18
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Seminaries Muziek & Technologie 1, 2 6 6
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Keuzevak 3 6
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Docenten
Benjamin Van Esser

Benjamin Van Esser

Docent Muziektechnologie & Pianobegeleiding

Benjamin Van Esser is pianist, elektronica uitvoerder/ontwikkelaar, componist en improvisator, voornamelijk actief in hedendaagse en experimentele muziek. Hiernaast is hij werkzaam als onderzoeker en begeleider aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en onderwijst hij muziektechnologie en begeleidingspraktijk aan de Kunstacademie te Zaventem.

Als componist verzorgde Benjamin opdrachten voor organisaties zoals Transit Festival, Festival Voorwaarts Maart, Musica, ensembles zoals Nadar Ensemble, ChampdAction, Lunapark en verscheidene regisseurs en choreografen. Als uitvoerder ligt zijn focus momenteel op computer-based performance. In deze context werkt hij vaak samen met ChampdAction.

Niettegenstaande een grote verscheidenheid aan idiomen is er een duidelijk ‘leitmotiv’ aanwezig in Benjamins werk : metrische ambiguïteit. In zijn composities en improvisaties onderzoekt hij mogelijkheden omtrent een 'trompe l'oreille' effect rond de parameter 'tijd’. Zijn onderzoek over de uitvoeringspraktijk van de computermuzikant incorporeert dit fenomeen en concentreert zich op de uitvoering van deze processen en de communicatiemodellen die ze tot stand brengen tussen uitvoerder en publiek.

Contacteer Benjamin:

Email

Roel Das

Roel Das

Docent Muziek & Technologie

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Roel:

E-mail

Igor C Silva

Phd student in de kunsten

Igor C Silva, geboren in Porto in 1989 en momenteel woonachtig in Amsterdam, is een componist die zich toelegt op elektronica en nieuwe mediamuziek. Hij creëert projecten waarbij performers en computers veel lawaaierige en psychedelische dingen op het podium doen gebeuren, waardoor een multi-sensoriële ervaring ontstaat. Silva werkt regelmatig met ensembles, performers en orkesten. Hij kreeg veel opdrachten van ensembles en festivals, en bracht verschillende opnames van zijn muziek uit.
Igor C Silva werkt ook regelmatig met solisten, ensembles en jazzgroepen, en wijdt een deel van zijn muzikale en compositorische activiteit aan improvisatie en interactieve optredens met elektronica en multimedia-instrumenten. Igor C Silva werkt momenteel aan een Doctoraat in de Kunsten aan KCB/VUB.
 

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.