Muziekschriftuur
bachelor of master in de Kunsten

Muziekschriftuur

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je hebt een passie voor taal en wil je verdiepen in hoe klassieke muziek erin slaagt zonder woorden mensen van uiteenlopende culturen op een universele manier aan te spreken. 
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Muziekschriftuur kan je o.a. aan de slag als arrangeur, orkestrator, redacteur / restaurateur / publisher van partituren en muziekuitgaves. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven.

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele carrière in de muziekwereld. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2018 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees hier het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2020 tot 2026 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet word jij orkestrator of kom jij terecht:

  • bij een muziekuitgeverij
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
KVDS

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 
Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Harmonieleer I, II,III 15 15 15
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV Ritmiek en Intonatie 1, 2 5 5  
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Encyclopedie/Onderzoek 3    
Klavierpraktijk/ toegepaste harmonie 1, 2, 3 9 9          9
Instrumentatie & partituurreductie   9         
Studie van de harmonische talen     6
Instrumentenleer 1, 2 6          6  
Koor 1, 2, 3 3 3 3
Cultuurgeschiedenis 1, 2 3            3
Vormanalyse 1     6
Keuzevakken 6 3 12
Totaal studiepunten 60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Contrapunt I 12  
Contrapunt II 18  
Analyse Contrapunt 6  
Fuga (Masterproef)   30
Analyse Fuga   6
Orkestratie I,II 9 9
Vormanalyse 2 6  
Klavierpraktijken/toegepaste harmonie 4 6  
Inleiding tot filosofie   3
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevakken   12
Totaal studiepunten 60 60

Meer informatie over je vakken.

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Jan D'haene

Jan D'haene

Directeur & Hoofd internationalisering

Jan D’haene (°1957) was sinds maart 2021 aangesteld als directeur ad interim van het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB). Hij is al sinds 1980 verbonden aan het conservatorium, eerst als docent ‘Geschreven Harmonie’ en vanaf 1996 als docent ‘Muziekschriftuur – Contrapunt & Fuga’.
Bovendien was hij projectleider van tal van Europese projecten, zoals het Harmos Project (European Multilingual Digital Data Collection for Multimedia Content in Music Heritage), het Variazioni project (Collaborative Authoring of Localized Cultural Heritage Contents) en het Euroclassical Project (European network to promote classical music and build bridges between talented young musicians).
Hij is eveneens lid van de Raad van Toezicht van de Associazione Mozart Italia. 

Contacteer Jan:

E-mail

Kristin De Smedt Kristin

Kristin De Smedt

Docent Muziekschriftuur

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Kristin:

Email

Ann Kuppens

Ann Kuppens

Docent Muziekschriftuur

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Ann:

Email

Wouter Lenaerts KCB 2022

Wouter Lenaerts

Docent Schriftuur / Partituurstudie voor dirigenten

WOUTER LENAERTS (°1981) wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige muzikanten van zijn generatie. Als componist, dirigent en pianist onderscheidt hij zich op tal van muzikale domeinen die elkaar vanuit verschillende invalshoeken verruimen en resulteren in een verregaande muzikale beleving. In zijn artistieke visie streeft hij naar een verrijkende kruisbestuiving tussen het scheppen en creëren van muziek.

Als componist is Wouter vooral bekend om zijn kleurrijke, natuurlijke en expressieve compositiestijl. Zijn werken worden intussen uitgevoerd in alle landen van Europa, de Verenigde Staten, Latijns Amerika en Japan door orkesten als het Nationaal Orkest van Litouwen (Vilnius), Kauno Miesto Sinfoninis Orkestras (Kaunas), Baltic Philharmonic Orchestra (Gdansk), National Philharmonic Orchestra (Lviv), Osaka Municipal Symphonic Wind Orchestra (Osaka), Rundfunk Blasorchester (Leipzig), de Koninklijke Muziekkapellen van de Belgische Gidsen en de Luchtmacht (Brussel), de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (Assen), alsook door bekende solisten als Anneleen Lenaerts, Joana Daunyte, Marina Piccinini, Daniela Koch, Aldo Baerten, Karel Schoofs, Dionysis Grammenos, Norbert Nozy,…

Wouter is de bezieler en artistiek leider van symphoniaASSAI, een professioneel symfonisch orkest in Limburg met residentie in Hasselt.
Als dirigent werkte hij ook samen met het Filharmonisch Orkest van Bosnië-Herzegovina (Sarajevo), Norwegian Youth Chamber Music Festival (Stavanger), Kauno Miesto Sinfoninis Orkestras (Kaunas), Koninklijke Muziekkapellen van de Belgische Gidsen en de Luchtmacht (Brussel), Koninklijke Harmonie (Thorn), alsook met bekende solisten als Anneleen Lenaerts, Stephan Koncz, Torleif Thedéen, Liza Ferschtman, Lars Anders Tomter, Raymond Curfs, Nandor Szederkenyi, Jonas Bylund, Francis Orval, Stéphane Labeyrie, Karel Schoofs, Roeland Hendrikx,…

Wouter studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en behaalde er 5 Masterdiploma’s; voor Piano (2004), Muziekschriftuur (2004), HaFaBra-directie (2006), Compositie (2007) en Symfonische Directie (2008), in de klassen van Boyan Vodenitcharov, Rafael D’Haene, Ann Kuppens, Kristin De Smedt, Nobert Nozy, Silveer Van den Broeck en Ronald Zollman.

Sinds 2004 doceert Wouter Schriftuur en Partituurstudie voor dirigenten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Tussen 2020 en 2022 was hij ook werkzaam als leraar Directie en Schriftuur aan de Musica Mundi School in Waterloo.

Contacteer Wouter:

Email

Hans Van Daele

Hans Van Daele

Docent Muziekschriftuur

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Hans:

Email

Sofie Vanherle

Sofie Vanherle

Docent Muziekschriftuur

Sofie Vanherle studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles. Ze behaalde er onder andere Eerste Prijzen piano, kamermuziek muziekgeschiedenis,  geschreven en praktische harmonie, een Hoger Diploma en een Meestergraad klavecimbel en een Master Schriftuur.

Sedert 2005 is Sofie Vanherle verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, eerst als klavecinist begeleider en vervolgens als docent harmonie en onderzoeker.

Daarnaast geeft ze ook les aan de academies van Tielt en Wemmel, en is ze af en toe actief als freelance klavierspeler in repertoire dat strekt van de Ars Antiqua en Ars Nova tot Gerschwin en Piazzolla.

Contacteer Sofie:

Email

Maarten Vandenbemden

Maarten Vandenbemden

Assistent Toegepaste Harmonie (voor gitaristen) en Harmonieleer & Analyse en Coördinator Muziek binnen de Educatieve Master in de Kunsten

Maarten Vandenbemden (1994) wordt geboren in een huis vol gitaren en krijgt zijn eerste gitaarlessen van zijn vader. Dertien jaar later leidt zijn weg naar de klas van Antigoni Goni aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij “summa cum laude” de masters gitaar en muziekschriftuur behaalt.

Als solist en met verscheidene orkesten speelde hij onder meer in Bozar (Brussel) en het koninklijk paleis van Caserta, en van Jordanië tot China.
Vanuit een bijzondere voorliefde voor kamermuziek speelt hij regelmatig samen met sopranen Noémie Schellens en Kelly Poukens, met celliste Ann Van Hecke en in de kleurrijke bezetting van twee tenoren en twee gitaren als “Los Reyes de la Baraja”.

Sinds 2018 is Maarten het vierde lid van het Four Aces gitaarkwartet, waarmee hij in 2022 na het eerdere Tabula Rasa een tweede album opneemt, volledig gewijd aan Belgische muziek.
Met pianiste Saskia Van Herzeele vormt hij duo Adentro, dat in 2018 finalist is van Supernova en winnaar van de Kamermuziekprijs op het Twents Gitaarfestival (NL). Hun eerste CD “Once upon a time” verscheen in december bij Etcetera en werd in 2019 verkozen tot een van de 10 favoriete albums van het jaar door het Amerikaanse Classical Guitar Magazine. Met dank aan Beeldenstorm vzw komt eind 2021 hun tweede album uit. “Paris. Les années folles” is volledig gewijd aan de muziek uit de vorige jaren ‘20.

Maarten is docent toegepaste- en geschreven harmonie en coördinator van het domein muziek in de Educatieve Master aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, en docent klassieke gitaar aan het Conservatorium van Gent. Sinds 2016 is Maarten bovendien actief betrokken bij the Volterra Project , een innovatieve zomercursus voor gitaar, en bij Music Projects for Brussels, een organisatie die Brusselse kinderen, patiënten en gedetineerden in contact brengt met klassieke muziek.

Contacteer Maarten:

E-mail

Project in the spotlights

Saxofoonensemble (f Tom De Beuckelaer)

Saxofoonensemble

Elk jaar schittert de saxofoonklas in het saxofoon ensemble. Ze worden daarbij begeleidt door de directiestudenten én spelen arrangementen van de studenten schriftuur. Een project boordevol kruisbestuiving, de ideale leeromgeving.  

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alexandre
Regent

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) info dagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

f Pepa Niebla - nieuwjaarsconcert

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

KCB KVDS

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.