Muziekschriftuur
bachelor of master in de Kunsten

Muziekschriftuur

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Harmonieleer I, II,III 15 15 15
Klavierpraktijken/toegepaste harmonie 1,2,3 9 9 9
Muziekgeschiedenis 6    
Koor 3 3 3
Vormanalyse 1     6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV Ritmiek en Intonatie 1, 2 5 5  
Module Muziekgeschiedenis   6 6
Encyclopedie/Onderzoek 3    
Cultuurgeschiedenis 1,2 3   3
Instrumentenleer 1,2 6 6  
Instrumentatie & partituurreductie 1,2   9 9
Keuzevakken 6 3 9
Totaal studiepunten 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Contrapunt I 12  
Contrapunt II 18  
Analyse Contrapunt 6  
Fuga (Masterproef)   30
Analyse Fuga   6
Orkestratie I,II 9 9
Vormanalyse 2 6  
Klavierpraktijken/toegepaste harmonie 4 6  
Inleiding tot filosofie   3
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevakken   12
Totaal studiepunten 60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Jan D'haene

Jan D'haene

Directeur & Hoofd internationalisering

Jan D’haene (°1957) was sinds maart 2021 aangesteld als directeur ad interim van het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB). Hij is al sinds 1980 verbonden aan het conservatorium, eerst als docent ‘Geschreven Harmonie’ en vanaf 1996 als docent ‘Muziekschriftuur – Contrapunt & Fuga’.
Bovendien was hij projectleider van tal van Europese projecten, zoals het Harmos Project (European Multilingual Digital Data Collection for Multimedia Content in Music Heritage), het Variazioni project (Collaborative Authoring of Localized Cultural Heritage Contents) en het Euroclassical Project (European network to promote classical music and build bridges between talented young musicians).
Hij is eveneens lid van de Raad van Toezicht van de Associazione Mozart Italia. 

Contacteer Jan:

E-mail

Kristin De Smedt Kristin

Kristin De Smedt

Docent Muziekschriftuur

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Kristin:

Email

Ann Kuppens

Ann Kuppens

Docent Muziekschriftuur

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Ann:

Email

Wouter Lenaerts KCB 2022

Wouter Lenaerts

Docent Schriftuur / Partituurstudie voor dirigenten

WOUTER LENAERTS (°1981) wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige muzikanten van zijn generatie. Als componist, dirigent en pianist onderscheidt hij zich op tal van muzikale domeinen die elkaar vanuit verschillende invalshoeken verruimen en resulteren in een verregaande muzikale beleving. In zijn artistieke visie streeft hij naar een verrijkende kruisbestuiving tussen het scheppen en creëren van muziek.

Als componist is Wouter vooral bekend om zijn kleurrijke, natuurlijke en expressieve compositiestijl. Zijn werken worden intussen uitgevoerd in alle landen van Europa, de Verenigde Staten, Latijns Amerika en Japan door orkesten als het Nationaal Orkest van Litouwen (Vilnius), Kauno Miesto Sinfoninis Orkestras (Kaunas), Baltic Philharmonic Orchestra (Gdansk), National Philharmonic Orchestra (Lviv), Osaka Municipal Symphonic Wind Orchestra (Osaka), Rundfunk Blasorchester (Leipzig), de Koninklijke Muziekkapellen van de Belgische Gidsen en de Luchtmacht (Brussel), de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (Assen), alsook door bekende solisten als Anneleen Lenaerts, Joana Daunyte, Marina Piccinini, Daniela Koch, Aldo Baerten, Karel Schoofs, Dionysis Grammenos, Norbert Nozy,…

Wouter is de bezieler en artistiek leider van symphoniaASSAI, een professioneel symfonisch orkest in Limburg met residentie in Hasselt.
Als dirigent werkte hij ook samen met het Filharmonisch Orkest van Bosnië-Herzegovina (Sarajevo), Norwegian Youth Chamber Music Festival (Stavanger), Kauno Miesto Sinfoninis Orkestras (Kaunas), Koninklijke Muziekkapellen van de Belgische Gidsen en de Luchtmacht (Brussel), Koninklijke Harmonie (Thorn), alsook met bekende solisten als Anneleen Lenaerts, Stephan Koncz, Torleif Thedéen, Liza Ferschtman, Lars Anders Tomter, Raymond Curfs, Nandor Szederkenyi, Jonas Bylund, Francis Orval, Stéphane Labeyrie, Karel Schoofs, Roeland Hendrikx,…

Wouter studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en behaalde er 5 Masterdiploma’s; voor Piano (2004), Muziekschriftuur (2004), HaFaBra-directie (2006), Compositie (2007) en Symfonische Directie (2008), in de klassen van Boyan Vodenitcharov, Rafael D’Haene, Ann Kuppens, Kristin De Smedt, Nobert Nozy, Silveer Van den Broeck en Ronald Zollman.

Sinds 2004 doceert Wouter Schriftuur en Partituurstudie voor dirigenten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Tussen 2020 en 2022 was hij ook werkzaam als leraar Directie en Schriftuur aan de Musica Mundi School in Waterloo.

Contacteer Wouter:

Email

Hans Van Daele

Hans Van Daele

Docent Muziekschriftuur

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Hans:

Email

Sofie Vanherle

Sofie Vanherle

Docent Muziekschriftuur

Sofie Vanherle studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles. Ze behaalde er onder andere Eerste Prijzen piano, kamermuziek muziekgeschiedenis,  geschreven en praktische harmonie, een Hoger Diploma en een Meestergraad klavecimbel en een Master Schriftuur.

Sedert 2005 is Sofie Vanherle verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, eerst als klavecinist begeleider en vervolgens als docent harmonie en onderzoeker.

Daarnaast geeft ze ook les aan de academies van Tielt en Wemmel, en is ze af en toe actief als freelance klavierspeler in repertoire dat strekt van de Ars Antiqua en Ars Nova tot Gerschwin en Piazzolla.

Contacteer Sofie:

Email

Maarten Vandenbemden

Maarten Vandenbemden

Assistent Toegepaste Harmonie (voor gitaristen) en Harmonieleer & Analyse en Coördinator Muziek binnen de Educatieve Master in de Kunsten

Maarten Vandenbemden (1994) wordt geboren in een huis vol gitaren en krijgt zijn eerste gitaarlessen van zijn vader. Dertien jaar later leidt zijn weg naar de klas van Antigoni Goni aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij “summa cum laude” de masters gitaar en muziekschriftuur behaalt.

Als solist en met verscheidene orkesten speelde hij onder meer in Bozar (Brussel) en het koninklijk paleis van Caserta, en van Jordanië tot China.
Vanuit een bijzondere voorliefde voor kamermuziek speelt hij regelmatig samen met sopranen Noémie Schellens en Kelly Poukens, met celliste Ann Van Hecke en in de kleurrijke bezetting van twee tenoren en twee gitaren als “Los Reyes de la Baraja”.

Sinds 2018 is Maarten het vierde lid van het Four Aces gitaarkwartet, waarmee hij in 2022 na het eerdere Tabula Rasa een tweede album opneemt, volledig gewijd aan Belgische muziek.
Met pianiste Saskia Van Herzeele vormt hij duo Adentro, dat in 2018 finalist is van Supernova en winnaar van de Kamermuziekprijs op het Twents Gitaarfestival (NL). Hun eerste CD “Once upon a time” verscheen in december bij Etcetera en werd in 2019 verkozen tot een van de 10 favoriete albums van het jaar door het Amerikaanse Classical Guitar Magazine. Met dank aan Beeldenstorm vzw komt eind 2021 hun tweede album uit. “Paris. Les années folles” is volledig gewijd aan de muziek uit de vorige jaren ‘20.

Maarten is docent toegepaste- en geschreven harmonie en coördinator van het domein muziek in de Educatieve Master aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, en docent klassieke gitaar aan het Conservatorium van Gent. Sinds 2016 is Maarten bovendien actief betrokken bij the Volterra Project , een innovatieve zomercursus voor gitaar, en bij Music Projects for Brussels, een organisatie die Brusselse kinderen, patiënten en gedetineerden in contact brengt met klassieke muziek.

Contacteer Maarten:

E-mail

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.