Barokhobo KCB (f Pepa Niebla)
bachelor of master in de Kunsten

Barokhobo

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Bachelor
Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 18 18 24
Kamermuziek I, II, III 6 6 6
Repertoirestudie/prima vista 1, 2   3 3
Theorie hist. uitvoeringsprak. 1, 2, 3 6 6 6
Orkest/consort. 1,2,3 3 3 3
Filosofie en Esth. oude muziek 1     3
AMV gehoor en theorie 1,2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1,2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1,2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Modules muziekgeschiedenis   6 6
Vormanalyse 1     6
Bewegingsleer 3   3
Cultuurgeschiedenis     3
Totaal studiepunten 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel MA1 (SP) MA2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (Masterproef) 27 30
Kamermuziek 4, 5 9 12
Repertoirestudie/prima vista 3 3  
Theorie Hist. uitvoeringsprak. 4, 5 6 6
Orkest/consort 4,5 6 6
Filosofie en esth. oude muziek 2 3  
Bronnenstudie en -uitgave   6
Artistieke onderzoekpraktijken 3 6
Keuzevak 3  
Totaal studiepunten 60 60

Alumnus in focus

Nele Vertommen

Barokhoboïste Nele Vertommen begon haar studie aan KCB bij Marcel Ponseele toen ze nog maar 15 jaar was. Sinds ze afgestudeerd is, treedt ze regelmatig op met ensembles waaronder Il Gardellino (BE), A Nocte Temporis (BE), Collegium Vocale Gent (BE), La Chapelle Harmonique (FR), Collegium Marianum (CZ), Gli Angeli Genève (CH) en La Petite Bande (BE), Concerto Köln (DE). In 2021 werd ze door Klara als een van de twintigers geselecteerd voor hun gelijknamig programma. Sinds enkele jaren werkt ze samen met Beniamino Paganini (haar vriend) sterk aan de uitbouw van het ensemble Musica Gloria.

Nele Vertommen (f midis minimes festival)

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

je docenten
Marcel Ponseele

Marcel Ponseele

Docent Barokhobo en onderzoeker

Marcel Ponseele studeerde hobo en kamermuziek aan de conservatoria van Brugge, Gent en Brussel. Daarna legde hij zich met brio toe op de barokhobo. Hij was in 1981 laureaat van het internationale concours Musica Antiqua in Brugge. Sindsdien speelde Marcel Ponseele in tal van gereputeerde barokorkesten mee, oa. La Petite Bande, The Amsterdam Baroque Orchestra, La Chapelle Royale, … Hij ligt bovendien samen met dirigent Philippe Herreweghe mee aan de basis van L’Orchestre des Champs-Elysées en leidde zelf de Harmonie des Champs-Elysées. Met Jan De Winne en Shalev Ad-El richtte hij in 1988 il Gardellino op, waarvan hij artistiek leider is. Marcel Ponseele geniet een stevige internationale reputatie als barokspecialist en wordt door talloze dirigenten als solist gevraagd voor concerten en cd-opnames bij diverse labels. Hij heeft zowat alles uitgevoerd en opgenomen wat Bach, Vivaldi, Mozart en anderen ooit voor hobo hebben geschreven. Samen met zijn broer Francis bouwt Ponseele ook zelf heel nauwgezet oude instrumenten na, die eveneens wereldwijd als referentie gelden. Marcel Ponseele is sinds 2014 docent historische hobo’s aan Koninklijk Conservatorium Brussel. Ook geeft hij overal ter wereld masterclasses.

 

Neem contact op met Marcel Ponseele:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.