Barokhobo
bachelor of master in de Kunsten

BAROKHOBO

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim
Joachim
Student Muziek
Bachelor
Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 18 18 24
Kamermuziek I, II, III 6 6 6
Repertoirestudie/prima vista 1, 2   3 3
Theorie hist. uitvoeringsprak. 1, 2, 3 6 6 6
Orkest/consort. 1,2,3 3 3 3
Filosofie en Esth. oude muziek 1     3
AMV gehoor en theorie 1,2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1,2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1,2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Modules muziekgeschiedenis   6 6
Vormanalyse 1     6
Bewegingsleer 3   3
Cultuurgeschiedenis     3
Totaal studiepunten 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel MA1 (SP) MA2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (Masterproef) 27 30
Kamermuziek 4, 5 9 12
Repertoirestudie/prima vista 3 3  
Theorie Hist. uitvoeringsprak. 4, 5 6 6
Orkest/consort 4,5 6 6
Filosofie en esth. oude muziek 2 3  
Bronnenstudie en -uitgave   6
Artistieke onderzoekpraktijken 3 6
Keuzevak 3  
Totaal studiepunten 60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

je docenten
Marcel Ponseele

Marcel Ponseele

Docent Barokhobo

De Belgische hoboïst en dirigent, Marcel Ponseele studeerde moderne hobo en kamermuziek aan de conservatoria van Brugge, Brussel en Gent. Na zijn afstuderen begin hij met Barok hobo. In 1981 won hij een prijs tijdens het "Musica Antiqua" concours in Brugge. Tegelijkertijd speelde hij regelmatig met verschillende Barok orkesten zoals, La Petite Bande, The Amsterdam Baroque Orchestra, La Chapelle Royale. Sterker nog, hij is de medeoprichter van  Orchestra des Champs-Elysées onder leiding van Philippe Herreweghe. Hij speelde regelmatig samen met grote oude muziek dirigenten waaronder, Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Sigiswald Kuijken, Marc Minkowski, John Eliot Gardiner en Masaaki Suzuki.

Daarnaast geeft hij leiding aan l'Harmonie des Champs-Elysées, een andere barok-uitvoerende groep, waarmee hij talrijke concerten heeft gegeven en opnames heeft gemaakt. Samen met Jan De Winne en Shalev Ad-El richtte hij in 1988 het barokke ensemble Il Gardellino op, waarvan hij de artistieke leider is.

Marcel Ponseele is internationaal bekend als barokspecialist en wordt vaak als solist uitgenodigd om met geweldige orkesten op te treden of deel te nemen aan verschillende opnames. Hij trad op en nam voornamelijk alles op wat ooit voor hobo is geschreven door J.S. Bach, Antonio Vivaldi, W.A. Mozart en anderen. Onder de latere en meer veelgeprezen opnames is de 2005 CD van J.S. Bach hoboconcerten, waarin ook een intrigerend arrangement van Ponseele van Gustav Mahler's Ruckert Lieder No. 3 is opgenomen. Hij richt zich ook op kamermuziek, waarvan verschillende opnames zijn gemaakt

Contacteer Marcel:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor de meeste afstudeerrichtingen zijn er twee sessies voorzien: één voor de zomervakantie en één in september. Als kandidaat-student kan je je inschrijven voor één van deze twee sessies.

Voor informatie over de toelatingsproeven - waaronder data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven- klik je op de foto hieronder:

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.