Blokfluit KCB (f Pepa Niebla)
bachelor of master in de Kunsten

Blokfluit

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Vanaf het academiejaar 2021-2022 wordt de blokfluitklas van het KCB gezamenlijk geleid door Peter Van Heyghen en Tomma Wessel, twee uitvoerders/onderzoekers die internationale bekendheid genieten als specialisten in respectievelijk het historische en hedendaagse blokfluitrepertoire.

Het unieke van de opleiding blokfluit aan het KCB bestaat er in dat beide domeinen niet alleen op evenwaardige wijze, maar ook met dezelfde diepgang behandeld worden. Naast de wekelijkse lessen hoofdinstrument, afwisselend bij de beide hoofddocenten, omvat het studieaanbod ook praktijkvakken zoals consort en kamermuziek – beide zowel historisch als hedendaags – en gespecialiseerde theoretische cursussen die een breed spectrum bestrijken van historische uitvoeringspraktijk tot hedendaagse muziektechnologie.

Voor masterstudenten blokfluit bestaat ook de optie om zich meer in het ene dan wel het andere domein te profileren.
 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek
Bachelor
Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 18 18 24
Kamermuziek I, II, III 6 6 6
Repertoirestudie/prima vista 1, 2   3 3
Theorie hist. uitvoeringsprak. 1, 2, 3 6 6 6
Orkest/consort. 1,2,3 3 3 3
Filosofie en Esth. oude muziek 1     3
AMV gehoor en theorie 1,2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1,2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1,2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Modules muziekgeschiedenis   6 6
Vormanalyse 1     6
Bewegingsleer 3   3
Cultuurgeschiedenis     3
Totaal studiepunten 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel MA1 (SP) MA2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (Masterproef) 27 30
Kamermuziek 4, 5 9 12
Repertoirestudie/prima vista 3 3  
Theorie Hist. uitvoeringsprak. 4, 5 6 6
Orkest/consort 4,5 6 6
Filosofie en esth. oude muziek 2 3  
Bronnenstudie en -uitgave   6
Artistieke onderzoekpraktijken 3 6
Keuzevak 3  
Totaal studiepunten 60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Docenten
Peter Van Heyghen docent KCB

Peter Van Heyghen

Docent Blokfluit, PhD student in de Kunsten

Na zijn opleiding als blokfluitist en zanger ontwikkelde Peter Van Heyghen zich tot een internationaal erkend specialist op het gebied van de uitvoeringspraktijk van 16de-, 17de- en 18de-eeuwse muziek. Hij treedt op als solist en met zijn kamermuziekensembles More Maiorum en Mezzaluna, maar is daarnaast ook bijzonder actief als dirigent en leraar. Hij is vast verbonden aan het Belgische Barokorkest en Vocaal Ensemble Il Gardellino en doceert aan de Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB) en Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. Voorts wordt hij overal ter wereld regelmatig uitgenodigd als gastdirigent, voor het leiden van masterclasses en workshops, voor het geven van lezingen en het deelnemen aan debatten.

Peter Van Heyghen werkt momenteel aan een Doctoraat in de kunsten aan KCB/VUB, met de titel De Uitvoering van vroeg-zeventiende-eeuwse Italiaanse Blokfluitmuziek

Neem contact op met Peter Van Heyghen:

Email

Tomma Wessel docent & onderzoeker KCB

Tomma Wessel

Docent Blokfluit en PhD studente in de kunsten

De blokfluitiste Tomma Wessel legt zich toe op het uitvoeren van oude en hedendaagse muziek. Ze was te gast op belangrijke podia en festivals. Haar intensieve samenwerkingen met componisten leidden tot creaties van tientallen nieuwe composities (oa van Luc Brewaeys, Alvin Curran, Moritz Eggert, Helmut Oehring, Frederik Neyrinck, Frank Nuyts, Stefan Prins, Frederic Rzewski, Matthew Shlomowitz, Annelies Van Parijs, Christian Wolff). 
Tomma is medeoprichtster van oa Apsara en werkte als lid van The Letter Piece Company regelmatig samen met danseres Shila Anaraki en componist Matthew Shlomowitz. Zij musiceerde ook met orkesten en ensembles als Ex Tempore, Ictus, Musica Antiqua Köln, Champ d’Action, Prometheus-Ensemble, Spectra, Het Vlaams Symfonieorkest. 
Naast haar opdracht aan het KCB is zij als docente hedendaagse blokfluitmuziek verbonden aan het CRB. Zij geeft blokfluit en kamermuziek aan Kunstacademie De Poel in Gent. Na haar studies aan het Orpheus Instituut Gent/Universiteit van Leiden werkt zij nu aan de VUB/KCB aan een doctoraat over hedendaagse speeltechnieken op blokfluit. 

https://apsara.be, https://zeder.org 
 

 

 

Neem contact op met Tomma Wessel:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.