Jazz & Gender | International Days EhB 2023

Jazz & Gender | International Days EhB 2023
Lezing
Data
,
15:00
Location
Aula A2.03, Campus Kanal, Slotstraat 28, 1000 Brussel
Prijs
Gratis toegang

Lezing "Jazz & Gender" door dr. Monika Herzig

Deze presentatie bespreekt enkele bevindingen uit de recente Routledge Companion Jazz and Gender (Routledge, 2022) ed. Monika Herzig, James Reddan en Michael Kahr, met name een overzicht van de aanhoudende barrières voor vrouwelijke muzikanten in de jazz die het huidige glazen plafond veroorzaken.

In 38 hoofdstukken presenteren auteurs uit 4 continenten historische, sociale en culturele perspectieven op gender in de kunstvorm Jazz. Herzig wil ik ingaan op haar bijdrage aan het boek, de rol van alle vrouwelijke groepen en de Jazz Girls Days als initiatieven tot verandering. Blijvende barrières zijn ontbrekende rolmodellen, tokenisme, stereotypering en benaderingen van de pedagogie. Het presenteren van alle vrouwelijke groepen op het podium en in educatieve settings biedt een veilige omgeving, vrijheid van expressie, doorbreekt stereotypen en biedt de nodige netwerkmogelijkheden. Tijdens de discussies wordt er geconcentreerd op specifieke kwesties en unieke culturele kenmerken van Europese landen en deelt men mogelijke actiepunten. 

Kom meer te weten over de International Days van EhB.

Monika Herzig

Dr. Monika Herzig is momenteel professor voor artistiek onderzoek aan de privé-universiteit Jam Music Lab in Wenen en is de auteur van "David Baker - A Legacy in Music" (IU Press), Experiencing Chick Corea: A Listener's Companion (Rowman and Littlefield, 2017), en co-editor van Jazz and Gender (Routledge, 2022). Ze is ook voorzitter van de onderzoekscommissie voor het Jazz Education Network en redacteur van JAZZ (Jazz Education in Research and Practice, IU Press). 

Als jazzpianiste heeft ze de wereld rondgetoerd, geopend voor acts als Power of Tower, Sting, Yes en haar muziek heeft DownBeat Magazine Awards gewonnen en is te horen op NPR en JazzWeek. Haar volledig vrouwelijke supergroep Sheroes werd door DownBeat Magazine uitgeroepen tot een van de beste groepen van 2018 en haar compositie "Just Another Day at the Office" is een van de selecties in New Standards: 101 Lead Sheets by Female Composers (Berklee Press, 2022). Herzig's prijzen omvatten een DownBeat Magazine Award voor Best Original Song uit 1994, een Jazz Journalist Association Hero 2015 award, evenals subsidies van onder andere het NEA, de Indiana Arts Commission, MEIEA, Jazz Tours en de Amerikaanse ambassade. Monika is een CASIO-artiest. 

Deel dit