JAZZ XL | Big Band

JAZZ XL | Big Band KCB 2024
Event in spotlight
Data
,
20:30
Location
Jazz Station, Leuvensesteenweg 193/A, 1210 Sint-Joost-ten-Node
Prijs
Gratis toegang
Reservation
Geen reservatie vereist

Introductie

Hoewel de Big Band zijn hoogdagen beleefde in de jaren dertig, toen de jeugd dans en romance beleefden op de tonen van de alomtegenwoordige jazz orchestras, blijft deze ook vandaag een integraal element van elke jazzscene. Het is voor onze jazzstudenten dan ook onontbeerlijk om de nodige ervaring op te doen met het spelen in een Big Band. Daartoe organiseren we elk jaar twee Big Band projecten, waarbij we deze keer de leiding geven aan de Belgisch-Amerikaanse saxofonist John Ruocco.

Hij zal onze studenten onder de vleugels nemen in repertoire van twee iconen uit het bigbandmilieu met een duidelijke voorliefde voor het lage register: trombonist Bob Brookmeyer (1929–2011) en contrabassist John Clayton (°1952). Hoewel Brookmeyer tot de oudere generatie behoort, was hij iets progressiever in zijn componeerstijl, waarbij hij onder meer inspiratie puurde uit vroeg-20ste-eeuwse klassieke componisten. Ook Clayton kent zijn klassiekers—hij was immers een tijdlang aanvoerder van de bassectie van het Nederlands Philharmonisch Orkest—maar draagt in zijn werk vooral de jazztraditie uit, zo valt te horen in het Clayton-Hamilton Jazz Orchestra dat hij sedert 1986 mee leidt.

Benieuwd hoe onze studenten het ervan af brengen in deze heerlijke XL mix van traditie en modernisme?

Met dank voor de tekst aan Matthias Heyman, Departement Onderzoek KCB.

JAZZ XL

Artistieke leiding

John Ruocco

Ensemble

Big Band KCB
Studenten afdeling Muziek - Jazz.

Programma

Het repertoire bevat een mix van composities en/of arrangementen van Bob Brookmeyer en John Clayton (Clayton-Hamilton Jazz Orchestra).

Deel dit