RESEARCH@CINEMA: Herr Bachmann und seine Klasse (2021) - Maria Speth

RESEARCH@CINEMA: Herr Bachmann und seine Klasse (2021) - Maria Speth KCB 2023 (f De Studio)
Onderzoeksdagen
Data
,
18:30
Location
CINEMA RITCS, A. Dansaertstraat 70, 1000 Brussel
Prijs
€4 / €6
Duits | Nederlandse ondertiteling en discussie

Tijdens RESEARCH@CINEMA bekijken de studenten van de Educatieve Opleidingen in de Kunsten films en documentaires waarin ontwikkelingen met betrekking tot onderwijs, leren en vorming in vraag gesteld worden. Op maandag 17 april wordt in CINEMA RITCS de film Herr Bachmann und seine Klasse vertoond.

Herr Bachmann und seine Klasse

Een jaar lang volgt regisseur Maria Speth van heel dichtbij leraar Dieter Bachmann en zijn klas op de Gerhard Büchnerschool in het Duitse industriestadje Stadtallendorf. Zo ontstaat een ontroerend portret van een onconventionele leraar en rasopvoeder. Zijn leerlingen zijn tussen 12 en 14 jaar, komen uit meer dan twaalf landen en spreken soms amper Duits. Met eindeloos veel geduld, creativiteit, muziek en humor leert hij zijn leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft. Hij zet ze aan tot zelfreflectie, leert hen conflicten uit te praten en brengt ze bij dat er regels zijn waar je je echt aan moet houden. Zo geeft hij jongeren het gevoel dat ze waardevol zijn en meetellen. (Human)


RESEARCH@CINEMA

Na het bekijken van de film/documentaire wordt een discussie opgestart tussen de studenten en een panel waarin kritisch gereflecteerd wordt over de rol van de kunstenaar-leraar in relatie tot de praktijk van het onderwijzen in artistieke leeromgevingen. De student wordt zich op die manier bewust van de vormende waarde die films/documentaires kunnen hebben en van hun betekenis voor het verwerven en articuleren van pedagogische inzichten. Research@cinema wil via artistiek werk een discussie over maatschappij, engagement, opvoeding, vormen en leren opstarten met als doel de studenten te inspireren in het formuleren van een persoonlijk onderzoek naar een didactiek/methodiek voor de kunsten.


Open Les: word kunstenaar-leraar!

Research@cinema is één van de open lessen die je als toekomstig student kan bijwonen. Wie interesse heeft in de Educatieve Opleidingen in de Kunsten, is van harte welkom op RESEARCH@CINEMA.
Denk je er aan om Kunstenaar-Leraar te worden, dan kan je eventueel een mail sturen naar maarten.vandenbemden@ehb.be zodat we voor de film al wat meer info kunnen geven over onze educatieve master in de kunsten.

Deel dit