Symposium, Paul Gilson | Boekvoorstelling & concert

Symposium, Paul Gilson | Boekvoorstelling KCB 2023
Onderzoeksdagen
Data
,
17:00
to
19:30
Location
Kleine Concertzaal, Kleine Zavel 5, 1000 Brussel
Prijs
Gratis toegang

Een Brusselse componist van de wereld

Voertaal: Nederlands

Onderzoekers van LUCA School of Arts, het Koninklijk Conservatorium van Brussel/Vrije Universiteit Brussel en het Orpheus Instituut presenteren een nieuw boek over componist Paul Gilson. Tijdens deze boekvoorstelling in KCB, waar Gilson een nieuwe generatie van componisten opleidde, stellen de auteurs de vele facetten van Gilsons leven en werk centraal, met een bijzondere aandacht voor zijn nationale en internationale belang. 

In het kader van deze boekpresentatie organiseren de auteurs een rondetafelgesprek met experten uit het muziekveld. Samen zullen zij in gesprek gaan over de uitdagingen die gepaard gaan met de uitvoering en verspreiding van de Vlaamse muziek.

Vijf auteurs van de zeven zijn onderzoekers aan het KCB.

Onder leiding van Kurt Bertels

Planning

17:00     Boekpresentatie door de auteurs

18:15     Panelgesprek

19:00     Concert
Cinq Préludes pour cor (ou violoncelle) et piano (1913)
   III. Allegretto  
   V. Moderato
   II. Allegro Energico
Door Jeroen Billiet (hoorn) & Tzvetana Gigova (piano)

 

Concerto nr. 1 (1902)
   I. Allegro deciso con fuoco
   II. Andante ritenuto
   III. Presto - finale
Door Kurt Bertels (saxofoon) & Bert Koch (piano)

19:30     Broodjes

Paul Gilson

Paul Gilson, geboren en getogen in Brussel, groeide tijdens het fin de siècle uit tot een gewaardeerd kunstenaar. Hij stond en staat geboekstaafd als een erudiet componist, orkestrator, theoreticus, criticus, musicograaf en pedagoog. Een prestigieuze Prix de Rome en zijn symfonisch werk La Mer maakten hem bekend tot ver buiten de landsgrenzen. Door zijn opmerkelijke inzet voor de blaasmuziek, en die van amateurorkesten in het bijzonder, herinneren we ons Gilson vandaag nog steeds als de Vader van de Belgische blaasmuziek. 

Trobador

Het artistiek, wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek is in het Koninklijk Conservatorium Brussel volledig geïntegreerd binnen de opleidingen. Het doel is om goed geïnformeerde, kritische musici van een hoog artistiek niveau op te leiden die in staat zijn te reflecteren over hun eigen musiceerpraktijk. De onderzoekscommissie Trobador is de drijvende kracht achter het onderzoek.

Deel dit