Compositie
bachelor of master in de Kunsten

Compositie

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Opleidingsonderdelen

Een overzicht van de verschillende vakken die je tijdens je Bachelor en Master zult krijgen kan je hieronder terug vinden. 

Bachelor
Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Harmonieleer III 15    
Compositie I, II, III 12 12 12
Contrapunt I   12  
Contrapunt II     18
Vormanalyse 1,2   6 6
AMV Gehoor en Theorie 2 4    
AMV Ritmiek en Intonatie 2 5    
Muziekgeschiedenis I 6    
Module Muziekgeschiedenis   6 6
Encyclopedie/Onderzoek 3    
Cultuurgeschiedenis   3  
Instrumentenleer 1,2 6 6  
Orkestratie I     9
Instrumentatie & partituurreductie 1,   9  
Hedendaagse Muzieknotatie     3
Keuzevakken 9 6 6
Totaal studiepunten 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Compositie IV 21  
Compositie (Masterproef)   30
Orkestratie II, III 9 9
Analyse voor componisten I,II 6 9
Inleiding tot filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevakken 18 12
Totaal studiepunten 60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

docenten
Peter Swinnen

Peter Swinnen

Opleidingshoofd Muziek | docent Kamermuziek & Compositie

Peter Swinnen werd op 31 januari 1965 in Lier geboren. Van 1983 tot 1992 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar hij onder andere eerste prijzen haalde voor muziekgeschiedenis, cello, kamermuziek, compositie en praktische harmonie. Hij werd gegradueerde van de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo na studies bij André Laporte gedurende de jaren 1989 tot 1992. In 1993 volgde hij master classes bij Michael Finnissy en vijf jaar later bij Brian Ferneyhough. Verder behaalde Swinnen in 2009 het Doctoraat in de Kunsten aan de Vrije Universiteit Brussel.

Van 1990 tot 1997 gaf hij celloles in verschillende muziekscholen en sinds 1992 doceert hij ook analyse in het Koninklijk Conservatorium in Brussel. In 2002 en 2004 kwamen daar ook respectievelijk Muziektechnologie en Compositie bij. Hij werkte ook van 1997 tot 2004 aan de Katholieke Universiteit Leuven voor het gehoortrainingsprogramma UniSono. Tussen 2004 en 2015 werkte Swinnen aan een project rond partituuranalyse, in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de afdeling Wiskunde van de Vrije Universiteit Brussel. Daarnaast werkte hij tot 2008 freelance voor de VRT en wordt hij regelmatig aangezocht om bij verschillende ensembles de Live Electronics te verzorgen en ook als klankregisseur voor CD-opnamen. Van 2008 tot 2017 was Swinnen directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel. In 2021 werd hij opleidingshoofd muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel. 

Voor zijn complete oeuvre werd hem de Prijs CERA – Jeugd en Muziek Vlaanderen 1991 toegekend en zijn opera The petrifying Blue kreeg de Provinciale Prijs voor Muziekcompositie 1992 van de provincie Antwerpen. Hij schreef ook muziek voor de BRTN-film Andres, een realisatie van Dirk Greyspeirt met choreografie van José Besprosvany, die de Premio Choreografo Elettronico 1993 en twee jaar later de 34ste Prijs Bert Leysen won. Voor zijn stuk Quar’l kreeg Peter Swinnen in 1997 de “Prix de Musique Contemporaine uit Québec. Tweemaal won hij de Nationale Wedstrijd Compositie van de Koningin Elisabethwedstrijd: in 1997 met Canzone en in 2001 met Ciaccona. In 2005 kende de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten hem de prijs Laureaat van de Klasse Kunsten toe.

Neem contact op met Peter:

Email

Annelies Van Parys

Annelies Van Parys

Docent Compositie, vormanalyse & orkestratie

Annelies Van Parys (°1975) is één van de meest toonaangevende componisten in België. Ze schrijft solo en kamermuziek werk evenals grote orkestrale composities. Haar voorliefde ligt bij het muziektheater. Sinds 2007, als componist in residentie bij Muziektheater Transparant, schreef ze heel wat muziektheatrale werken. Zo waren er opmerkelijke voorstellingen RUHE, An Oresteïa en Private View, haar eerste opera die maar liefst 4 prijzen won, ondermeer de Fedora-Rolf Liebermann Prize. Samen met Gaea Schoeters, schreef ze de opera USHER, op vraag van de Staatsoper Berlin en Folkoperan Stockholm waar de voorstelling te zien was in respectievelijk 2018 en 2019 met zelfs een herneming in Berlijn in 2020. De opera werd genomineerd voor de prestigieuze Opera Awards.  Ze kreeg ook heel veel lof voor haar groot A War Requiem voor het Nationaal Orkest van België en Collegium Vocale Ghent met Sophie Karthauser en Thomas Bauer als solisten en Hugh Wolff als dirigent, dat de officiële herdenking van WOI afsloot. Haar recentste orkestwerk is ontstaan op vraag van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam en ging in premiere in januari 2021 onder de leiding van Matthias Pintscher.

Meer informatie: www.anneliesvanparys.be
 

Contacteer Annelies:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor de meeste afstudeerrichtingen zijn er twee sessies voorzien: één voor de zomervakantie en één in september. Als kandidaat-student kan je je inschrijven voor één van deze twee sessies.

Voor informatie over de toelatingsproeven - waaronder data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven- klik je op de foto hieronder:

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.