Benjamin Van Esser

Benjamin Van Esser
Docent Muziektechnologie & Pianobegeleiding

Benjamin Van Esser is pianist, elektronica uitvoerder/ontwikkelaar, componist en improvisator, voornamelijk actief in hedendaagse en experimentele muziek. Hiernaast is hij werkzaam als onderzoeker en begeleider aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en onderwijst hij muziektechnologie en begeleidingspraktijk aan de Kunstacademie te Zaventem.

Als componist verzorgde Benjamin opdrachten voor organisaties zoals Transit Festival, Festival Voorwaarts Maart, Musica, ensembles zoals Nadar Ensemble, ChampdAction, Lunapark en verscheidene regisseurs en choreografen. Als uitvoerder ligt zijn focus momenteel op computer-based performance. In deze context werkt hij vaak samen met ChampdAction.

Niettegenstaande een grote verscheidenheid aan idiomen is er een duidelijk ‘leitmotiv’ aanwezig in Benjamins werk : metrische ambiguïteit. In zijn composities en improvisaties onderzoekt hij mogelijkheden omtrent een 'trompe l'oreille' effect rond de parameter 'tijd’. Zijn onderzoek over de uitvoeringspraktijk van de computermuzikant incorporeert dit fenomeen en concentreert zich op de uitvoering van deze processen en de communicatiemodellen die ze tot stand brengen tussen uitvoerder en publiek.

Contacteer Benjamin:

Email