Benjamin Van Esser

Benjamin Van Esser Docent Muziek & Technologie KCB
Docent Muziek & Technologie

Benjamin Van Esser is een electronics performer, softwareontwikkelaar, pianist, componist en improvisator, voornamelijk actief in hedendaagse en experimentele muziek. Hiernaast is hij werkzaam als onderzoeker en docent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB). Hij ligt aan de basis van het programma 'Muziek & Technologie', als coördinator en medeoprichter (2018). Daarnaast onderwijst hij piano en compositie aan de Kunstacademie te Zaventem.

Het artistieke werk van Benjamin manifesteert zich op vele vlakken. Als componist verzorgde hij opdrachten voor organisaties zoals Transit Festival, Festival Voorwaarts Maart, Musica, ensembles zoals Nadar Ensemble, I Solisti, ChampdAction en verscheidene regisseurs en choreografen. Onder impuls van zijn hybride uitvoeringspraktijk, waarin piano en elektronica samenkomen, ontwikkelde Benjamin tal van muziekprogramma’s en plug-ins, waaronder Ultomaton, Control, bve.devices en Upshot, een modulaire patchomgeving die wordt gehost in Cycling 74’s Max Package Manager.

Niettegenstaande een grote verscheidenheid aan idiomen is er een duidelijk ‘Leitmotiv’ aanwezig in Benjamins werk: metrische ambiguïteit. In zijn composities, improvisaties en software onderzoekt hij mogelijkheden omtrent een 'trompe-oreilles' effect rond de parameter 'tijd’. Zijn onderzoek over de uitvoeringspraktijk van de computermuzikant incorporeert dit fenomeen en concentreert zich op de uitvoering van deze processen en de communicatiemodellen die ze tot stand brengen tussen uitvoerder en publiek.

Contacteer Benjamin:

E-mail