Christophe Robert

Christophe Robert
Phd student in de kunsten

Violist, altviolist, musicoloog, leraar, solist, kamermusicus, orkestspeler, liefhebber van historische instrumenten, -Christophe Robert heeft zijn passie voor muziek altijd op veel verschillende manieren beleefd.

Christophe Robert is niet alleen Professor aan het Conservatoire National Supérieur de Paris voor Klassieke en Romantische uitvoeringspraktijk, en Ornamentatie, maar ook docent viool en barokviool aan het Conservatorium Frédéric Chopin in Parijs. Hij was ook professor aan het Conservatorium van Metz en werd uitgenodigd door de Muziekacademie van Hanoi in Vietnam, voor masterclasses en conferenties. 

Hij studeerde viool aan het Nationaal Conservatorium van Bordeaux bij Micheline Lefebvre, waar hij een gouden medaille en de eremedaille van de stad Bordeaux behaalde. Op 17-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris als leerling van Devy Erlih. Na een Eerste Prijs Viool en een Master, zette hij zijn studies voort in barokviool, muziekgeschiedenis en pedagogie. Tegelijkertijd behaalde hij een Bachelor in de muziekwetenschappen aan de Universiteit van Parijs-Sorbonne. Hij deed een postdoctorale cursus barokviool bij Lucy van Dael aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, en volgde masterclasses bij o.a. Isaac Stern, Augustin Dumay, Erick Friedman.

Christophe Robert speelt regelmatig met enkele van de beste oude muziek ensembles: Collegium Vocale Gent (Philippe Herreweghe), Musica Antiqua Köln (Reinhard Goebel), Les Arts Florissants (William Christie), Les Talens Lyriques (Christophe Rousset), Les Musiciens du Louvre (Marc Minkowski), Le Concert d'Astrée (Emmanuelle Haïm) Café Zimmermann, Il Gardellino (Marcel Ponseele) met wie hij speelde in de grootste zalen van Europa, Japan, USA, Australië, China, Singapore, Zuid-Amerika. Naast stichtend lid van het Orchestre des Champs Elysees (Philippe Herreweghe) en La Chambre Philharmonique (Emmanuel Krivine), is hij ook lid van het Dresdner Festspiel Orchester. Hij werkt ook regelmatig samen met meer traditionele ensembles, zoals het Toulouse Capitol Orchestra, Orchestre National de Lyon, Rouen Opera, Mahler Chamber Orchestra, Luxembourg Philharmonic Orchestra.

Op het gebied van de kamermuziek is Christophe Robert medeoprichter van La Bergamasca (met Sébastien d'Herin en Alexis Kossenko), waarmee hij verschillende internationale concours heeft gewonnen en op de grootste oude muziekfestivals heeft gespeeld (Brugge, Ambonnay, Barcelona, Utrecht ...). In 2001 was hij ook medeoprichter van de "Musiciens de Monsieur Croche", met als doel de Franse muziek op originele instrumenten te verkennen, aan de hand van de kritische geschriften van Debussy. De eerste opname, gewijd aan Rameau en uitgegeven door Alpha werd enthousiast ontvangen door de gespecialiseerde pers, waaronder "ffff" van Telerama.
 

Momenteel werkt Christophe Robert aan een Doctoraat in de Kunsten bij KCB/VUB.