François Fernandez

François Fernandez
Docent Barokviool

François Fernandez, van wie beide ouders musici waren, werd geboren in Rouen [Frankrijk] in 1960. Hij begon al op jonge leeftijd met de klassieke viool en speelde – uniek! – vanaf zijn 12e barokviool. Hij studeerde bij Sigiswald Kuijken in Den Haag (Solo Diploma, Koninklijk Conservatorium 1980) en werd al snel naaste medewerker van zijn leraar. Toen hij 17 jaar was werd hij lid van “La Petite Bande” en in 1986 werd hij de concertmeester. Tegelijkertijd werkte hij samen met de beste barokorkesten van het tijdperk, meestal als leider of solist: Orkest van de 18e Eeuw (Frans Brüggen), La Chapelle Royale (Ph. Herreweghe), Melante 81 (Bob van Asperen).

De laatste 15 jaar heeft François Fernandez zich gewijd aan de kamermuziek. Hij heeft over de hele wereld deelgenomen aan belangrijke festivals met het Ricercar Consort, de gebroeders Kuijken, de Hantai broeders, Ryo Terakado, Yves Rechtainer, Marcel Ponseele, Boyan Vodenitcharov, Enrico Gatti, en vele andere prominente muzikanten. Hij geeft solo recitals, met name met de sonates en partita’s van Bach, en speelt ook altviool, viola d’amore, viola da gamba en viola da spalla. Hij is hoofdvak leraar aan het Conservatoire National Supérieur van Parijs en Brussel. Hij geeft zomercursussen in Spanje en België.

Zijn discografie omvat ongeveer 100 opnames, waaronder de Grammophone Editor’s Choice Leclair Sonates en de complete solo werken van Bach, geselecteerd “Best CD van 2003 ‘door het Nederlandse tijdschrift Prelude Klassiek.

Contacteer François:

Email