Javier Zafra

Javier Zavra
Docent Barokfagot

Javier Zafra werd geboren in Alicante (Spanje) in 1975. Nadat hij in zijn geboortestad was afgestudeerd op moderne fagot, harmonieleer en contrapunt, verhuisde hij in 1996 naar Nederland met interesse in oude muziek. Hij bezocht het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij barokfagot en kamermuziek studeerde bij Donna Agrell en Ku Ebbinge, en muziektheorie en muziekgeschiedenis bij Peter van Heyghen. Javier Zafra behaalde zijn diploma barokfagot met onderscheiding in juni 2000. In 1997 werd hij geselecteerd als lid van het European Union Baroque Orchestra (EUBO), toen onder leiding van Ton Koopman.

Sindsdien heeft hij solo fagot gespeeld met de beste Europese ensembles zoals Anima Aeterna, Orchestre des Champs Elysées, Concerto Vocale, Le Cercle de l'Harmonie, Concert d'Astrée, Al Ayre Español, Orquesta Barroca de Sevilla, Capella Cracoviensis (Jan Tomasz Adamus, met wie hij in 2016 Mozart Fagotconcert speelde en opnam), Concert de La Loge (Julien Chauvin, met wie hij vaak als solist speelt) of Ensemble Balthasar Neumann onder anderen. Hij heeft samengewerkt met dirigenten als Thomas Helgenbrock, Jos Van Immerseel, Philippe Herreweghe, Trevor Pinnock, Gustav Leonhardt, René Jacobs, Pablo HerasCasado, Jérémie Rohrer, Ivor Bolton, Emmanuelle Haïm of Sir Simon Rattle. Hij is vooral geïnteresseerd in kamermuziek: hij speelde vele jaren bij Nachtmusique (Eric Hoeprich).

Hij speelt vaak samen met Lorenzo Coppola (Ensemble Dialoghi met wie hij Mozart en Beethoven kwintetten voor piano en blazers heeft opgenomen. Harmonia Mundi France, 2017), Kristian Bezuidenhout, Alexander Melnikov of Isabelle Faust, met wie hij Schuberts Octet en Stravinsky's Histoire du Soldat heeft opgenomen op historische instrumenten (Harmonia Mundi France; 2018 en 2020). Als solist trad hij op in belangrijke zalen zoals het Schubertiade Schwarzenberg festival, in het prestigieuze KKL Luzern, Wigmore Hall (Londen) of in het Lincoln Center van New York waar zijn Mozart's Fagotconcert werd geprezen door The New York Times in het Mostly Mozart Festival 2010.

Javier Zafra speelt sinds 1999 solo fagot bij het Freiburger Barokorchester. Sinds 2016 is hij fagot solo bij Ensemble Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon in Parijs, de stad waar hij met zijn gezin woont. Van 2004 tot 2021 doceert hij elk jaar in september aan de BadenWürttembergische Ensemble-Akademie Freiburg. Van 2012 tot 2017 doceerde hij barokfagot aan de Musikhochschule Freiburg. Sinds september 2018 doceert hij barokfagot aan het KCB - Koninklijk Conservatorium Brussel.

Contacteer Javier

Mail