Jazz, Geïmproviseerde en Populaire Muziek: Onderzoekprojecten

Matthias Heyman. Historically Speaking: Creatieve agency in historische uitvoering in jazz

 

Dit project heeft als doel om onze kennis te verrijken over de impact die historische recreaties binnen jazz hebben op de creatieve agency van een uitvoerder. Dit zal gebeuren door te onderzoeken hoe historisch repertoire wordt ingezet om specifieke maatschappelijke, culturele en muzikale veranderingen te weerspiegelen vanuit het perspectief van de uitvoerder, met een bijzondere nadruk op culturele waarden zoals (eigen) identiteit, authenticiteit en traditie. Hiervoor zal een multimodale analyse worden gevoerd van historische geïnformeerde uitvoeringen van een van de meest invloedrijke en gehistoriseerde artiesten van de jazz, componist en bigbandleider Duke Ellington (1899–1974).

Door een multidisciplinaire benadering zullen meerdere perspectieven (historisch, cultureel, artistiek), niveaus (auditief, visueel, geschreven) en belanghebbenden (professionelen, studenten, amateurs) worden geëngageerd. Aangezien onderzoek naar historische uitvoeringspraktijk binnen jazz quasi onbestaande is, zal dit project ons begrip over de betekenis en het belang van muziekpraktijken verbreden en verdiepen door het verzamelen en interpreteren van empirische, conceptuele en artistieke data over creatieve agency van de uitvoerder alsook door de culturele waarden waarop diens historische uitvoeringen gebaseerd zijn op een innovatieve wijze te interpreteren.
 

Jazz, Geïmproviseerde en Populaire Muziek

 

De onderzoeksgroep Jazz, Geïmproviseerde Muziek en Populaire Muziek stelt zich als doel het ondersteunen, aanmoedigen en bevorderen van artistiek onderzoek aan de jazzafdeling van KCB op alle niveaus (van Bachelor tot PhD) en in alle contingenten (onderwijzend personeel, studenten en externe aanvragers). We staan open voor alle vormen van jazz, (jazz-gebaseerde) geïmproviseerde muziek, en populaire muziek met een focus op hedendaagse perspectieven in een uitvoeringsgerichte context. Verschillende van onze onderzoekers werken aan interdisciplinaire of hybride projecten en zijn daarom ook actief in andere onderzoeksgroepen, zoals Muziek en Technologie of Collectieve Creatie.

Momenteel hebben we projecten lopen met uiteenlopende thema’s zoals spectralisme, historisch geïnformeerde jazzuitvoering, jazz & metal drummen, en de invloed van niet-westerse en/of niet-Europese muziek op ritme, zang, en contrabasspel. Als onderzoeksgroep organiseren we diverse publieke evenementen, bijvoorbeeld onze jaarlijkse Jazz Research Day of specifieke activiteiten tijdens het KCB Onderzoekfestival. Verder houden we regelmatig rondetafelsessies over specifieke thema’s met onze leden en andere geïnteresseerden onder de naam Circle in the Round.