Jeroen Billiet

Jeroen Billiet
Docent Hoorn & Natuurhoorn

Jeroen Billiet (°1977, Tielt) studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel bij Luc Bergé waar hij in 2001 met grote onderscheiding voor het eindexamen hoorn slaagde. Hij vervolmaakte zijn studies met lessen bij Froydis Ree Wekre, en specialiseerde zich in zijn grote passie: historische instrumenten bij docenten als Claude Maury en Anthony Halstead. Hierna begon een carrière begon die hem langs de meest vooraanstaande formaties voor oude muziek voerde: Concerto Köln, i Giardino Armonico, Il Fondamento, l'Orchestre des Champs Elysées en Irish Baroque Orchestra. Van 2002 tot 2009 was hij solo-hoorn van les Musiciens du Louvre-Grenoble olv Marc Minkowski en van 2012 tot 2018 bij Insula Orchestra olv Laurence Equilbey. Momenteel is hij solist bij le Concert d’Astrée olv Emanuelle Haim, les Talens Lyriques olv Christophe Rousset en bij B'Rock Gent. Daarnaast concerteert hij geregeld met andere topensembles en als solist op zowel historische als moderne hoorntypes, en focust hierbij op een brede waaier aan muziekstijlen en -genres. Hij speelde op nagenoeg alle belangrijke Europese muziekfestivals en realiseerde meer dan 70 CD- en DVD-opnames in ensemble- en kamermuziekverband. Bij het label Phaedra verscheen in 2010 de internationaal bejubelde solo-CD “fall now blows its horn”, dat het lyrische Vlaamse hoornrepertoire opnieuw in de schijnwerpers plaatste. In 2016 verscheen een tweede solo-CD "Chants d'Amour", met werken uit de Luikse en Brusselse romantische hoorntraditie bij het label Terra Nova. 
    
Naast een jarenlange ervaring als docent aan onder meer de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Gent en aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge is hij internationaal bekend als onderzoeker. In 2008 verwierf Jeroen con brio de titel Laureaat van het Orpheus Instituut, en in Maart 2021 behaalde hij het Doctoraat in de Kunsten aan de Universiteit Gent met zijn proefschrift over de Gentse hoornschool tijdens de Belle Epoque-periode. In juli 2019 was Jeroen Billiet gastheer van het succesvolle 51ste International Horn Symposium waarmee hij meer dan 700 hoornisten uit 40 verschillende landen naar de Gentse binnenstad lokte. 

Recent ontving Jeroen Billiet van de International Horn Society de prestigieuze Punto-Award, een erkenning voor zijn internationale carrière als speler, docent en onderzoeker. Vanaf september 2021 zal hij in de voetsporen van zijn oud docent Luc Bergé treden als hoofdvakdocent hoorn aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Contacteer Jeroen via mail.