Kostas Tosidis

Kostas Tosidis
Phd student in de kunsten

Kostas Tosidis is klassiek gitarist, uitvoerend musicus, gespecialiseerd in hedendaagse muziek en eveneens pedagoog aan drie verschillende instellingen (Mozarteum Universiteit Salzburg, Koninklijk Conservatorium Brussel, Conservatorio Superior de Musica de Extremadura).

Hij voltooide zijn muzikale studies aan het Agios Pavlos Conservatorium in Thessaloniki, met een eerste prijs, in de klas van Gianni Papakrasas. 

In 2006 studeerde hij met onderscheiding af aan de Mozarteum Universiteit Salzburg, Oostenrijk. Tijdens zijn bacheloropleiding zat hij in de klas van Eliot Fisk en Ricardo Gallen. In 2009 behaalde Kostas Tosidis zijn masterdiploma met onderscheiding aan dezelfde instelling, en werd hij assistent van Eliot Fisk aan de Mozarteum Universiteit.

Tosidis won verschillende internationale prijzen met het Miscelanea Gitaarkwartet en als solist. Met zijn soloprojecten speelde hij concerten in heel Europa en de VS en hij heeft 5 CD's opgenomen met solo- en kamermuziekrepertoire. Zijn laatste CD, met alle 5 sonates van Atanas Ourkouzounov, is uitgebracht door Naxos Records.

Kostas Tosidis was een van de stichtende leden van het gerenommeerde Miscelanea Guitar Quartet. Hun doel is om een unieke interpretatie van originele composities voor een gitaarkwartet te creëren.
 
Sinds september 2016 is Tosidis promovendus aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Zijn onderzoeksonderwerp verkent de mogelijkheden om arrangementen van hedendaagse stukken voor cello, viool en altviool op de gitaar te spelen zonder de intentie of stijl van de muziek te verliezen. Onderdeel daarvan is zijn bewerking van het monumentale werk van G.Ligeti 'cello solo sonata', uitgegeven door Schott Edition. Zijn doctoraal onderzoek omvat opdrachtwerken van componisten als Atanas Ourkouzounov, Marios Joannou Elias, Feliu Gasull, Marco Dottlinger, Giannis Papakrasas en Yorgos Nousis.

Kostas Tosidis bespeelt een gitaar van Alector Guitars, gebruikt Knobloch snaren en een gitaarsteun van Guitarlift.