Kris Defoort

Kris Defoort
Docent Jazz Compositie, Arrangement/ Improvisatie

Kris Defoort (Brugge, 1959) is componist, pianist en improvisator. Hij ontwikkelde een zeer originele muzikale taal die zich beweegt op het kruispunt van klassieke muziek en jazz, tussen schriftuur en improvisatie. Na zijn studies oude muziek en jazz werkte Kris Defoort enkele jaren als jazzpianist in New York. Terug in België vervolgde hij zijn muzikale weg als componist, improviserend pianist en leider van verschillende ensembles. Van 1994 tot 2021 was hij composer in residence bij LOD muziektheater Gent.

Sinds 2001 componeerde Defoort zeer veel werken, van opera's tot orkestwerken en projecten voor ensembles. Zo componeerde hij het orkestwerk Conversations with the Past in opdracht van Antwerp Symphony Orchestra in 2002, de opera House of the Sleeping Beauties in 2009 en het 'theaterconcert' A Concert called Landscape in 2019. Zelf stond hij ook op de planken met onder meer 'The Brodsky Concerts' en het Kris Defoort Trio. In 2022 ontving hij de 'International Opera Award' voor zijn wereldcreatie The Time of Our Singing. 

Voor de komende jaren heeft Kris Defoort verschillende compositieprojecten op stapel staan: een pianoconcerto, werken voor piano solo, een nieuwe liedcyclus met Veronika Harcsa (Pieces of Peace), opnieuw een orkestwerk met saxofonist Mark Turner en tournees als pianist met het Kris Defoort Trio en Josse De Pauw. Van 1993 tot 2020 doceerde Kris Defoort jazzcompositie/arrangeren en vrije improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In 2012 werd hij geëerd met de Sabam Jazz Award en de Jazzmozaïek Award.

Contacteer Kris:

Email