Maarten Stragier

Maarten Stragier
Onderzoeker

Een frisse aanpak en een voorliefde voor hedendaagse muziek leiden gitarist Maarten Stragier steevast naar de avontuurlijke kanten van het repertoire. Hij deelt deze met luisteraars doorheen Europa en Amerika, op podia als la Philharmonie en Centre Pompidou in Parijs, BOZAR in Brussel, het ICA in Boston, en het Kennedy Center in Washington D.C.; en in festivals als Lucerne Festival, Tanglewood, Donaueschinger Musiktage en Boston Guitarfest. 

Als voorvechter van muzikale vernieuwing zoekt Maarten graag de dialoog met componisten op. Hij werkte aan de creatie van meer 50 composities met Olga Neuwirth, Raphaël Cendo, Michelle Lou, Davide Ianni en Mauricio Pauly, en ontwikkelde in samenwerking met Tristan Murail, Salvatore Sciarrino, Philippe Leroux, Chaya Cwernowin, Franck Bedrossian en Christian Wolff interpretaties van bestaande werken.

Sinds 2014 vormt Maarten samen met accordeonist Luca Piovesan Promenade Sauvage, een duo dat zich wijdt aan de muziek van hun generatie. Als freelancer speelde hij onder meer met Ensemble Intercontemporain (Parijs), Plusminus (Londen), De Munt (Brussel), Ictus (Brussel), het Boston Modern Orchestra Project, het Callithumpian Consort (Boston), en Sound Icon (Boston).

Maarten Stragier behaalde een Doctoraat in de Muzikale Kunsten onder Eliot Fisk aan het New England Conservatory, en een masterdiploma in gitaar onder Antigoni Goni aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Momenteel is hij senior onderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en professor aan de VUB.