Matthias Heyman

Matthias Heyman
Onderzoeker

Matthias Heyman is docent en postdoctoraal onderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Brussel (Erasmushogeschool Brussel), waar hij de onderzoeksgroep Jazz, Geïmproviseerde Muziek & Populaire Muziek coördineert. Aan de Vrije Universiteit Brussel is hij Professor in (Uitvoerende) Kunsten en begeleidt hij doctoraatsprojecten in artistiek onderzoek. Daarnaast is hij doctor-assistent en docent Muziekgeschiedenis aan LUCA School of Arts (Associatie KULeuven).

Matthias studeerde klassieke en jazz contrabas aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, alvorens zijn doctoraatsstudie aan de Universiteit Antwerpen te starten. In 2018 behaalde hij, als eerste in België, zijn doctoraat in jazz, en van 2019 tot 2021 was hij Postdoctoraal Onderzoeker bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Als contrabassist speelde Matthias onder de leiding van o.a. Jaap van Zweden en Philippe Herreweghe, en deelde hij het podium met Jef Neve, Bert Joris, Toots Thielemans en vele anderen.

Hij gaf keynotes en presentaties op tal van internationale conferenties (bv. Rhythm Changes, Jazz Education Network) en zijn werk werd gepubliceerd in tijdschriften als Jazz Perspectives en Journal of Popular Music Studies. Momenteel bereidt Matthias een monografie voor over jazzbassist Jimmie Blanton (Oxford University Press) en een co-edited boek over de Beatles en humor (Bloomsbury). Zijn onderzoeksexpertise ligt in de geschiedenis van de contrabas in jazz, historisch geïnformeerde uitvoering in jazz en populaire muziek, en de geschiedenis van jazz in België. Matthias’ website is https://www.mattheyman.com/.
 

Neem contact op met Matthias Heyman