Olsi Leka

Olsi Leka
Docent Cello

Op zesjarige leeftijd vangt hij cello-studies aan. Tijdens zijn opleiding behaalt hij tot twee maal toe de de Eerste Prijs ‘Jonge Virtuosen’, in de categoriën junior en senior, vervolgens de Eerste Prijs in de wedstrijd ‘Lions Club International Competition’ (België) en de Tweede prijs in de wedstrijd ‘International interpretation Competition’ (Cyprus).

Het laatste jaar van zijn studies wordt hij op vierentwintigjarige leeftijd benoemd als Cello-Solo — Lessenaar-aanvoerder  van de Cello’s in het Nationaal Orkest van België, nu Belgian National Orchestra.

Dit heeft hem toegelaten te werken met een hele reeks internationaal bekende dirigenten en solisten als daar zijn: Valery Gergiev, Walter Weller, Hugh Wolf, Pinchas Zukerman, Vadim Repin, Misha Maisky, Hélène Grimaud en vele anderen.

Hij treedt hij tevens vaak op als kamer-muzikant in zalen of ter gelegenheid van festivals, zoals onder andere: het ‘Schiermonnikoog Festival’ (Nederland), ‘Different Trains Festival’ (Albanië), ‘Gjövig Musicfest’ (Noorwegen), ‘Exellent Concerts’ (Nederland).

Hij werkte in recital samen met vele pianisten zoals Daniel Blumenthal, Alexandar Madzar, François-René Duchable, Adam Laloum, Liebrecht Vanbeckevoort, Desar Sulejmani en Peter Caelen. Hij trad onder andere op als  solist in de concertos van P.I. Tchaikovsky, A. Dvorak, R. Schumann, E.Lalo, M. Bruch, W. Bargiel en J.Brahms.

De interpretatie van het Concerto ‘Tout un monde lointain…’ van de Franse componist Henri Dutilleux betekende een sleutelmoment. Na voorbereiding met de componist in diens studio op het Parijse Ile Saint Louis, werd het werk in Brussel opgevoerd en live opgenomen in diens aanwezigheid. Henri Dutilleux zegt hierover dat dit één van de beste interpretaties van zijn werk is die hij ooit gehoord heeft.

Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor masterclasses en cello-stages namelijk in België, Nederland, Spanje, Letland, Estland, Polen, Roemenië, Italië en Frankrijk.

Contacteer Olsi:

Email