Piccolo
bachelor of master in de Kunsten

Piccolo

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om piccolo te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Piccolo kan je freelance muzikant worden of in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als piccolo speler kan je je aanmelden bij het harmonieorkest, het symfonieorkest, het houtblazersensemble of andere orkesten.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. Afgelopen jaren hebben wij onder andere Gudrun Hinze verwelkomd in ons conservatorium.

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Ik vind het heel fijn om in aanraking te komen met diverse muziekstijlen, variërend van orkestfragmenten tot barok en hedendaagse composities. Ook naast mijn instrumentale studies biedt het KCB een rijk en leerzaam pakket van andere vakken. De overvloed aan talent binnen de school creëert een omgeving die zowel inspirerend als educatief is. Dit is voor mij het ideale conservatorium om mezelf als muzikant te ontwikkelen.

Stefanie Van Gool KCB 2023 (f Tom De Beuckelaer)
Stefanie Van Gool
Student Houtblazers

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
f Pepa Niebla

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 
Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV 27  
Masterproef instrument   30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Meer informatie over je vakken.

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Katlijn Sergeant

Katlijn Sergeant

Docent Piccolo

Katlijn Sergeant (*1982) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Carlos Bruneel en Frank Hendrickx. In 2005 studeerde ze af met grote onderscheiding om zich nadien nog te vervolmaken bij Vincent Cortvrint in Amsterdam en via verscheidene masterclasses. 

Ze is solo-piccolo in Malmö Symfoniorkester in Zweden en geeft piccolo les aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Ze is actief zowel in orkest als kamermuziek en is een regelmatige gast in orkesten en ensembles als City of Birmingham Symphony Orchestra, I Solisti del Vento, Koninklijke Muntschouwburg, Oslo Philharmonic, Rotterdam Philharmonic, Royal Danish Opera, National Orchestra of Belgium, Brussels Philharmonic, Göteborgs Symfoniker, Helsingborg Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester,… 

Contacteer Katlijn

E-mail

Projects in the spotlight

Harmonieorkest (f Pepa Niebla)

Libertadores | Harmonieorkest

Docent en dirigent van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Yves Segers, dirigeert elk jaar het harmonieorkest, het project waar de koperblazers het beste van zichzelf geven. In het voorjaar van 2023 een werk van Philippe Lamouris, gecombineerd met nieuw werk uit het oeuvre voor harmonieorkest én oeuvre uit symfonieorkest, door onder andere een nieuwe transcriptie aan te durven van L'amour des Trois Oranges van Sergej Prokofieff. Ten slotte, eindigden ze met een climax, waarbij muziek en beweging samenkomen in het opzwepende, uitdagende en grensverleggende Libertadores van Óscar Navarro.

Northern Echoes | Symfonieorkest

In het symfonieorkest van het najaar van 2022 kwam niemand minder dan dirigent Bjarte Engeset onze studenten de finesses van de Scandinavische muziek bijbrengen. Ze brachten Nielsens Helios Ouverture, Elgars Concerto in E mineur voor cello en orkest met solist João Gonçalves en Sibelius' tweede symfonie. 

Northern Echoes | Symfonieorkest KCB 2022 (f Alexandre Schlub)

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alex EhB fotoshoot
Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

Buitenland KCB

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) info dagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

Nieuwjaarsconcert (f Pepa Niebla)

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

KVDS

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.