Piet Nijsten

Piet Nijsten
Gastdocent Jazz Arrangement

Pieter Nijsten studeerde harmonie, praktische harmonie, muziek-geschiedenis en contrapunt aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en Brussel waar hij ook een een masterdiploma muziekheorie behaalde. Tevens studeerde hij jazzcompositie en arrangement aan het Rotterdams “Codarts” Conservatorium. 

In 1990 wordt hij in het KCB aangenomen als leraar praktische jazz-harmonie en jazzarranging en introduceert zo de eerste jazzklanken in het Conservatorium. Vanaf 1992 staat hij aan de wieg van de pas opgerichte jazzafdeling en heeft hij het voorrecht om deze gloednieuwe studierichting naar eigen inzichten te boetseren en - samen met fantastische collega’s - geleidelijk aan uit te bouwen tot één van de toonaangevende instellingen binnen de Europese jazzscene. Van bij de start werd geopteerd om naast een instrumentale opleiding (inclusief onze inmiddels befaamde latin-afdeling) ook een jazzcompositie-opleiding in het leven te roepen die overigens nog steeds uniek is in Belgie en waar intussen ook het componeren van filmmuziek aan bod komt.  

Aan alle mooie dingen komt er echter ook een einde en in 2020 geeft hij na 30 jaar leiderschap de fakkel van opleidingshoofd van de jazzafdeling door aan collega Bart Denolf. Momenteel is hij nog actief binnen KCB als gastprofessor jazzarranging, als lid van de Artistieke Raad en als lid van de Raad van de School of Arts. 

Contacteer Piet:

Email