Elektrische Bas
bachelor of master in de Kunsten

Elektrische Bas

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 

 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 21 21 21
Ensemble 1, 2, 3 3 3 9
Gehoortraining 1, 2, 3 6 6 3
Leestraining 1, 2 6 6  
Jazz-harmonie en analyse 1, 2, 3 9 9 12
Arrangement 1, 2   3 6
Jazz-ritmiek 1, 2 3 3  
Muziekgeschiedenis (klassiek) 6    
Historiek van de jazz 1, 2   3 3
Piano (pianotechniek voor pianisten) 1, 2, 3 3 3 3
Cultuurgeschiedenis 3    
Encyclopedie en onderzoek van de jazz   3  
Keuzevak     3
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Ensemble 4, 5 12 15
Jazz-analyse 6  
Vrije improvisatie   6
Concertpraktijk Jazz 1, 2 3 3
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevakken 6 6
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Bart De Nolf

Bart De Nolf

Domeinhoofd Jazz & Docent Jazz Contrabas

Bart DE NOLF
(geboren in 1965 in Brugge, België)

Begint op 14-jarige leeftijd met contrabas te spelen, wordt klassiek geschoold aan het Koninklijk Conservatorium Gent door Frank Coppieters, en maakt kennis met de wereld van de jazz door de grote John CLAYTON tijdens de zomerkampen die de Halewijnstichting begin jaren '80 organiseerde.

Sinds 1993 geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.
Hij was ook een vast faculteit lid van de Taipei International Summer Jazz Academy (Taipei Taiwan).

Als lid van het "BRT Jazz Orkest" begeleidt hij een aantal solisten, zoals Horace PARLAN, Jerome RICHARDSON, Kenny WHEELER, Palle MIKKELBORG, Von FREEMAN, Mal WALDRON,...

Enkele belangrijke Belgische bands waarmee hij speelde : het SADI Quartet, Jacques PELZER's "Open Sky Unit", en buiten de jazzscene met artiesten als VAYA CON DIOS, ADAMO, Lais, Jasper STEVERLINCK, Roland,...

Gedurende vele jaren zal hij met de Franse pianist/componist Jean-Marie MACHADO spelen en zich aansluiten bij zijn project "Sextet Andaloucia". Een ander bandlid, saxofonist Andy SHEPPARD stelt voor om een trio te vormen met drummer Dré PALLEMAERTS, en in 2010 zal hij een eenmalige tournee doen van 13 concerten voor de JazzLab Serie met zijn eigen trio.

Als Freelancer treedt hij op met: Barney WILEN, Michel LEGRAND, Lew TABACKIN, Lee KONITZ, Gary SMULYAN, Dick OATS, Brussels Jazz Orchestra, Eddie DANIELS, Judy NIEMACK, en vele anderen.

Sinds 1997 is hij vast lid van het Toots Thielemans Quartet en treedt hij gedurende 17 jaar op met Toots in België, Europa, Zuid-Amerika en Azië.

Met de befaamde drummer Peter ERSKINE vormt hij de ritmesectie voor het " Frank DERUYTTER Quartet ". Er zijn twee Cd’s opgenomen.

In 2018 sloot hij zich aan bij het Brussels Jazz Orchestra.

Huidige bands :
- Het Bas Bulteel Trio
- Het Johan CLEMENT Trio
- Wat een geweldige Toots. Een eerbetoon aan de kunstenaar en vriend, en aan zijn muziek. Met Bruno Castellucci, Eric Melaerts en Patrick Deltenre...
- Philip Catherine
- Salvatore Adamo
- Brussels Jazz Orchestra
 

Contacteer Bart:

Email

Christophe Wallemme

Christophe Wallemme

Docent Jazz Contrabas

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Christophe:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.