Historische Tokkelinstrumenten KCB (f Reda Izo)
bachelor of master in de Kunsten

Historische Tokkelinstrumenten

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek
Bachelor
Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 18 18 24
Kamermuziek I, II, III 3 6 6
Basso Continuo/Toegepaste harmonie 1, 2, 3 6 6 6
Theorie hist. uitvoeringsprak. 1, 2, 3 6 6 6
Filosofie en Esth. oude muziek 1     3
AMV gehoor en theorie 1,2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1,2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1,2 9 9  
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Vormanalyse 1     6
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Totaal studiepunten 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel MA1 (SP) MA2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (Masterproef) 27 30
Kamermuziek 4, 5 9 12
Repertoirestudie/prima vista 1,2 3  
Theorie hist. uitvoeringsprak. 4,5 6 6
Lied- en instrumentenbegeleiding 6 6
Filosofie en esth. oude muziek 2 3  
Bronnenstudie en -uitgave   6
Artistieke onderzoekpraktijken 3  
Keuzevak 3  
Totaal studiepunten 60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Docenten
Xavier Diaz-Latorre

Xavier Diaz-Latorre

Docent Historische Tokkelinstrumenten

Xavier Díaz Latorre werd geboren in Barcelona, in 1968. Hij studeerde op gevorderd niveau.  Met Oscar Ghiglia aan de Musikhochschule in Bazel, afstuderend in 1993. Zijn interesse in oude muziek bracht hem ertoe de luit te bestuderen bij Hopkinson Smith.... in de Schola Cantorum Basiliensis. Hij heeft verschillende cursussen in koor dirigeren en een postacademische cursus orkestdirectie. Hij ontving verschillende internationale prijzen voor zijn optredens in Frankrijk en Spanje. 
Van 1995 tot 2005 was hij actief betrokken bij de wereld van de barokopera, na deelname aan belangrijke producties zoals Semele (Händel) op de Berlijnse markt Staatsopera met de Akademie für alte Musik, Berlijn, onder leiding van René Jacobs; L'Orfeo (Monteverdi) in het Goldoni Theater, Florence, het Théâtre de la Monnaie, Brussel, Covent Garden, Londen, het Grand Théâtre de Provence, Aix-enProvence, het Théâtre des Champs Élysées, Parijs, en de BAM, New York, opnieuw. onder René Jacobs, maar met Concerto Vocale; L'Orfeo opnieuw, maar met Le Concert des Naties en Jordi Savall in het Teatro Real, Madrid en het Liceu, Barcelona; Solimano (Johann Adolf Hasse) bij de Berlijnse en Dresden State Operas in Berlijn en Dresden met Concerto Köln en René Jacobs; La Serva Padrona (Pergolesi) bij de Philharmonie, Berlijn en Ludwigsburg met het Balthasar-Neumann Ensemble. Thomas Hengelbrock; Dal Male il Bene (Marco Marazzoli en Antonio Maria Abbatini) in het Landestheater, Innsbruck met Concerto Vocale en Attilio. Cremonesi; Don Chisciote della Mancia in de Sierra Morena (Francesco Bartolomeo Conti) bij de Universiteit van Salamanca Barokorkest en Wieland Kuijken.

 
Xavier Díaz-Latorre neemt regelmatig deel aan grote internationale festivals in Europa, de VS, Zuid-Amerika en Zuid-Korea. Hij is lid van gerenommeerde orkesten en kamermuziekgroepen, zoals die van Jordi Savall - Hesperion XXI, La Capella Reial de Catalunya en Le Concert de Nations, en is gevraagd om op te treden met andere grote orkesten en ensembles zoals het Orquesta Nacional Orquesta. de España of Al Ayre Español. Hij heeft zijn eigen vocaal en instrumentaal ensemble, LaberintosIngeniosos, dat is gespecialiseerd in de uitvoering van muziek uit de Spaanse Gouden Eeuw. De kirst van de groep schijf, Danzas de Rasgueado y Sones de Palacio, met muziek van de Aragoneesen componist Gaspar Sanz, opgenomen op het Zig-Zag Territoires label, heeft uitstekende recensies in de media, en is uitgezonden door verschillende internationale radiostations in heel Europa, Israël, Australië, Zuid-Korea en Noord-Korea. Amerika. Laberintos Ingeniosos heeft nu nog meer cd's met muziek gemaakt van de Iberisch schiereiland uitgevoerd op historische instrumenten, zoals Goyesca, seguidillas, enz. boleras, met muziek van Fernando Sor, en "....entre el cielo y el inkierno....", met werk van Fernando Sor, en "...entre el cielo y el inkierno...", met werken door Francisco de Guerau en José Marín. In 2019 heeft LaberintosIngeniosos een CD opgenomen voor Cantus-Records met muziek van Santiago de Murcia. Daarnaast heeft Xavier DíazLatorre deelgenomen aan meer dan 30 cd's voor Alia Vox en Deutsche Harmonia Mundi, en heeft opnames gemaakt voor tal van televisie- en radiostations in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Korea.

 
Als solist heeft Xavier verschillende CD's opgenomen voor twee grote labels. In 2013 bracht het Spaanse label Cantus-Records La Guitarra dels Lleons uit waar Díaz-Latorre op vier gitaren van het Museu de la Música de Barcelona speelde, speciaal gerestaureerd voor dit project. Het Belgische label Passacaille bracht Complete werken voor gitaar van Francisco Guerau uit, een 3 CD's album in 2013, twee nieuwe CD's: Gestolen Rozen met Duitse muziek voor de luit en Robert de Visée met muziek voor de Theorbe en voor de barokgitaar in 2017 en Los Libros del Delphín, een cd gewijd aan de componist Luys de Narváez met volledige solowerken voor vihuela van deze componist, in 2019. Hij werd uitgenodigd om lezingen en masterclasses te geven aan grote muziekacademies zoals Schola Cantorum Basiliensis, Juiliard Scool New York, Sibelius Academy, Universiteit Zuid-Californië en vele andere plaatsen in Europa, de VS, Zuid-Amerika, Japan & Korea. Hij wordt regelmatig uitgenodigd als docent aan de LSA (Lute Society of America) in Cleveland (Ohio) en op het Amherst Early Music Festival (Connecticut). Hij is resident professor luit, bas continuo en kamermuziek aan de Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) en docent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.
 

Neem contact op met Xavier Diaz-Latorre:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Toelatingsproeven

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.