Jazz Zang
bachelor of master in de Kunsten

Jazz Zang

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Dankzij de opleiding Jazz Zang ben ik een zelfzekere jazz muzikant geworden! Op KCB word ik gestimuleerd om creatief om te springen met de basisprincipes van de traditionele jazz vocalisten en muzikanten. Door de samenwerkingen met mijn medestudenten, steun van mijn docenten en de hechte band die ontstaat tussen alle zangers voelde ik mij hier heel snel thuis!

Caro Verheyen KCB 2023
Caro Verheyen
Student Jazz Zang

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Your subjects

Bachelor

Required subjects Ba1 (CR) BA2 (CR) BA3 (CR)
Main instrument I, II, III 21 21 21
Ensemble 1, 2, 3 3 3 9
Ear training 1, 2, 3 6 6 3
Reading training 1, 2 6 6  
Jazz harmonie and analysis 1, 2, 3 9 9 12
Arranging 1, 2   3 6
Jazz rhythm 1, 2 3 3  
History of music (classical) 6    
History of jazz 1, 2   3 3
Piano (pianotechnique for pianists) 1, 2, 3 3 3 3
History of culture 3    
Jazz encyclopedia and research   3  
Optional subjects     3
Total  60 60 60
Master
Required subjects Ma1 (CR) Ma2 (CR)
Main instrument IV, V (master exam) 27 30
Ensemble 4, 5 12 15
Jazz analysis 6  
Free improvisation   6
Concert playing Jazz 1, 2 3 3
Introduction to philosophy 3  
Artistic Research Practices 3  
Optional subjects 6 6
Total  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
David Linx

David Linx

Docent Jazz Zang

David Linx is zanger, componist, tekstschrijver, producer en multi-instrumentalist. Hij heeft meer dan 15 soloalbums opgenomen als leider en/of co-leider en naast zijn eigen projecten is hij een frequente gast in het jazzcircuit en geeft hij masterclasses in gerenommeerde conservatoria wereldwijd.

In 1986 zette Davids eerste veelgeprezen project "A Lover's Question" met schrijver James Baldwin die zijn poëzie voordraagt op muziek gecomponeerd en geproduceerd door David en Pierre Van Dormael, hem in het voetlicht van de jazzwereld in zowel Europa als de VS. Deze cd met o.a. Steve Coleman, Slide Hampton, Deborah Brown opgenomen in 1985 en 1986 en uitgebracht in 1991 is in 2000 opnieuw uitgebracht door Label Bleu/Harmonia Mundi999 en gaat vergezeld van een boek met gedichten en korte verhalen (sommige nog niet eerder gepubliceerd), in het Engels, vertaald in het Frans door wijlen Hubert Nyssen, oprichter en eigenaar van de Uitgeverij Actes Sud.

In 1992 vormt David samen met pianist - componist Diederik Wissels het legendarische vocaal-pianoproject dat sindsdien nooit is opgehouden met opnemen en toeren, of het nu in duo, 4-tet, met symfonieorkest etc. is. Dit alom geprezen duo - project staat erom bekend dat het de hedendaagse vocale jazz nieuw leven heeft ingeblazen en hun nummers verschijnen in het Real Book of Sher Music. Ze hebben de afgelopen 20 jaar talloze prijzen gewonnen in vele landen. Hun songs zijn gezongen en/of opgenomen door vele jazzvocalisten zoals Sheila Jordan, Maria Joao, Fay Claassen, Maria Pia de Vito, Norma Winstone, etc.

Ze werken samen voor projecten met veel verschillende gasten zoals Paolo Fresu, " Heartland " voor Universal Jazz.
David is professor aan ons conservatorium waar hij sinds 1993 de leiding heeft over de afdeling jazzvocalen en heeft muziek gecomponeerd voor talloze partituren voor films en documentaires. Een van de films won de eerste prijs op Robert Redford's Sundance Festival.

David heeft het volkslied gezongen voor de koning en de koningin van België en meer dan 800 000 mensen voor de 175e verjaardag van België.

Contacteer David:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.