Barbara Wiernik

Barbara Wiernik
PhD studente in de kunsten

Op haar 18e ging Barbara Wiernik (1974) naar de Jazz Studio in Antwerpen. Twee jaar later besloot ze haar leraar David Linx te volgen naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel (KCB) waar ze 5 jaar later met onderscheiding afstudeerde.
In 1999 trok ze naar India om er een eerste opleiding te volgen in traditionele Hindoestaanse en Karnatische zang, wat een bijzonder karakter geeft aan haar verschillende repertoires.
In 2000 bracht ze, na 7 jaar van intense samenwerking met de pianist Jozef Dumoulin,  haar eerste duet album uit. Daarna volgden verschillende projecten en albums als leider of co-leider : Soul of Butterflies waarin we vooral haar composities en teksten horen, PiWiZ rond de composities van Pirly Zurstrassen, WRaP! rond de muziek van Alain Pierre, met wie ze al enkele jaren nauw samenwerkt.
Naast de projecten waarin ze de Sidewoman is, bracht ze in 2016 haar album Complicity uit met Nicola Andrioli, de Italiaanse pianist. Het werd een groot succes. Ellipse, haar nieuwste project, begeleid door prachtige muzikanten, zal binnenkort worden uitgebracht.
Barbara stopt nooit met trainen (Estill Voice Training, Circle Songs, Karnatische zang en ritmes, Darmon Meader & Rosana Eckert's jazz zanglessen, Katja Maria Slotte Complete Vocal Coaching...) want het leren en overbrengen van alles wat om de stem draait, inspireert haar meer dan ooit. Ze geeft al een vijftiental jaar les aan het Conservatorium van Antwerpen en geeft workshops jazzzang en vocale improvisatie in Brussel en over de hele wereld. Daarnaast is ze in 2020 aangenomen aan het KCB-EhB als onderzoeksassistent voor een doctoraatsthesis over de huidige Europese jazzzangers, een onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt en fascineert.
 

Neem contact op met Barbara Wiernik