PIC | Peter Daerden
Verhaal

Een schrijver in ons midden, KCB | Peter Daerden

Een schrijver in ons midden | Peter Daerden

Peter Daerden, trajectbegeleider en kwaliteitscoördinator aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, is sinds korte tijd ook literair actief. In augustus 2023 verscheen zijn eerste boek Revolutie in Rio bij uitgeverij Tzara, een biografie van de vergeten Belgische avonturier, revolutionair en cultschrijver Conrad Detrez (1937-1985). Het boek werd enthousiast onthaald in onder meer De Standaard, Humo en Doorbaak. Het Nederlandse Biografieportaal noemde Revolutie in Rio één van de beste biografieën van 2023.

Onlangs verscheen een tweede boek van hem bij Tzara, De laatste Buendía, waarin hij op zoek gaat naar de inspiratiebronnen van Gabriel García Márquez in Colombia.

Bibliografie

DE LAATSTE BUENDIA
9789022340929 | 12 maart 2024 | 182 pagina's

Een levendige ontdekkingsreis door het land en het universum van een wereldberoemde schrijver.

Colombia: exotisch, mythisch, woest aantrekkelijk en heerlijk onbetreden. Peter Daerden reisde duizenden kilometers door het land en verzamelde er even onwaarschijnlijke als onweerstaanbare verhalen. De laatste Buendía brengt geen goedkope clichés, maar vertelt over een Belgische paleizenbouwer in Medellín, decadente bananengekte in de kuststreek, de raadselachtige reizen van Leopold III en prins Bernhard, schoenpoetsers die Proust citeren en de Bogotaanse midlifecrisis van William Burroughs.

Tegelijk werpt dit boek een licht op een onbekend en kleurrijk facet van het Belgische migratieverleden: hoe de Colombiaanse elite tussen de twee wereldoorlogen in de ban raakte van de lokroep van Brussel. Een fascinerende geschiedenis die Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez verwerkte in Honderd jaar eenzaamheid.

REVOLUTIE IN RIO
9789022340301 | 29 augustus 2023 | 408 pagina's

Conrad Detrez (1937-1985): slagerszoon, missionaris, journalist, Vlaming, Waal, genaturaliseerde Fransman, revolutionair, diplomaat en schrijver. Conrad Detrez leidde een leven om wel tien boeken mee te vullen. In 1962 trok hij de deur van het Leuvense seminarie achter zich dicht en vertrok naar Brazilië. Daar ontdekte hij het hedonisme en gooide zich met vuur in de strijd tegen de dictatuur. In Parijs publiceerde hij een verboden handboek voor de stadsguerrilla. Later zou hij naar Algerije, Portugal en Nicaragua uitwijken. Zijn hoogtepunt beleefde hij in 1978, toen hij met de Prix Renaudot een van de grootste literaire prijzen van Frankrijk won. Niet slecht voor een Limburgse jongen uit Rukkelingen-aan-de-Jeker.

Revolutie in Rio is een wervelende ontdekkingsreis door een verdwenen wereld die een spraakmakende, door zijn eigen land uitgespuwde schrijver en avonturier aan de vergetelheid ontrukt. Detrez’ boeken, waaronder het bekroonde L’Herbe à brûler (Dor gras), genoten cultstatus en werden in het Engels vertaald door Lydia Davis.

Deel dit