Ryo Terakado

Ryo Terakado | Barokviool
Artist in Residence

Ryo Terakado werd geboren in 1961 in Santa Cruz, Bolivia. Hij begon op 4-jarige leeftijd viool te spelen en won de 2e prijs in de All Japan Youth Musical Competition toen hij 14 was. Ryo studeerde viool, kamermuziek en directie aan de Toho Gakuen School of Music. In 1983 won hij de derde prijs in de All Japan Music Competition. Toen hij afstudeerde aan Toho Gakuen, werd hij uitgenodigd om concertmeester te worden van het Tokyo Philharmonic Orchestra, een positie die hij twee jaar bekleedde.
 
Ondertussen was Ryo's interesse in barokmuziek al enige tijd groeiende: op 19-jarige leeftijd begon hij zichzelf barokviool te leren en in 1985 verhuisde hij naar Nederland om het instrument te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag onder leiding van Sigiswald Kuijken, waar hij in 1989 zijn solistendiploma behaalde. 

Sinds 1987 trad hij op als concertmeester bij barokorkesten in Europa en Japan, waaronder La Petite Bande, Les Arts Florissants, La Chapelle Royale, Collegium Vocale Gent en het Tokyo Bach Mozart Orchestra; met deze orkesten trad hij regelmatig op om concerten uit te voeren van componisten als Bach, Vivaldi en Mozart. Ryo is ook de huidige concertmeester van het Bach Collegium Japan, en wordt regelmatig uitgenodigd in Italië, Polen, Frankrijk en Australië als solist. Sinds 1994 is hij een van de hoofdrolspelers in het Hokutopia International Music Festival in Tokio, waar hij zijn debuut maakte als dirigent. Zijn repertoire als dirigent omvat opera's van Monteverdi, Purcell, Rameau, Gluck, Haydn en Mozart.

Ryo is docent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag (Nederland), is Artist in Residence aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en doceert aan zijn alma mater, Toho Gakuen School of Music (Japan). Hij geeft regelmatig les aan de Yonsei Universiteit in Seoul en treedt op tijdens concerten in Korea.

Zijn discografie is te vinden op de labels Ricercar (België), Accent (Duitsland) BIS (Zweden) en Denon (Japan).

Contacteer Ryo:

Email