Toots Thielemans Jazz Award 12e & 13e editie
Verhaal

Toots Thielemans Jazz Award 12e & 13e editie

TTJA 12e en 13e editie

De Toots Thielemans Jazz Award is een initiatief van het Koninklijk Conservatorium Brussel en wordt uitgereikt aan de meest verdienstelijke studenten uit de jazz-afdeling. Het conservatorium schenkt de winnaars een geldprijs en biedt hen een concert aan. Op deze wijze wil onze instelling jong jazztalent stimuleren om het beste van zichzelf te geven en zo de fundamenten te leggen voor een latere carrière. Het is wijlen Toots Thielemans die zijn naam persoonlijk verbond aan deze prijs. 

Graag kondigen we de winnaars aan van zowel jaar 2020 (12e editie) als 2021 (13e editie).

En de winnaars van de TTJA 12e editie zijn

De “Toots Thielemans Jazz Award 2020” gaat naar Pierre Hurty (drums/slagwerk) en Andreas Polyzogopoulos (trompet).

Door de coronacrisis, en de geldende beperkingen die de cultuursector werden opgelegd door de overheid was het dit afgelopen jaar niet mogelijk om onze jaarlijkse “Toots Thielemans Jazz Award” prijsuitreiking met concert te laten doorgaan. Dit concert had moeten doorgaan in samenwerking met Bozar.

Biografieën Pierre Hurty & Αndreas Polyzogopoulos

Pierre Hurty begon op 7-jarige leeftijd met drummen, om enkele jaren later klassieke percussie aan zijn muzikale klanklandschap toe te voegen bij Alain Pelletier en Jean-Baptiste Couturier aan de conservatoria van Bourges en Tours. In 2014 vervoegde hij de percussieklas van Gert François en Bart Quartier aan het Koninklijk Conservatorium Brussel waar hij in mei 2017 zijn Bachelor behaalde. Zeer aangetrokken door de drums, besloot Pierre zijn studies voort te zetten in de jazzafdeling bij Stéphane Galland en Pieter Bast. Hij behaalde achtereenvolgens een Bachelor in 2019 en een Master in 2021 waarna hij de Toots Thielemans Jazz Award in ontvangst mocht nemen.

Lees meer over Pierre.

 

Pierre Hurty

Andreas Polyzogopoulos werd geboren in december 1981 en groeide op in Samiko, een klein dorp in het zuidwesten van Griekenland. Op zijn tiende raakte hij betrokken bij muziek door gitaar te studeren. Op zijn zestiende verhuist hij naar Athene en begint deel te nemen aan rock- en bluesbands, maar al snel ontdekt hij de jazz. Hij studeert jazzgitaar aan het Philippos Nakas Conservatorium en neemt in 2000 de trompet ter hand. In oktober 2002 verhuist hij naar Nederland en studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook volgt hij lessen bij Markus Stockhausen en Angelo Verploegen en volgt hij een workshop bij Paolo Fresu in Sardegna. Tijdens zijn studie in Amsterdam speelt hij met verschillende multi-etnische groepen en in 2006 vormt hij "Poly Quartet", een groep die zijn eigen composities uitvoert. In 2008 neemt de groep het album "Perfumed Dreams" op en wint de eerste plaats in de "Motives for Jazz" competitie in België.

Lees meer over Andreas.

Andreas Polyzogopoulos

En de winnaar van de TTJA 13e editie is

De “Toots Thielemans Jazz Award 2021” gaat naar Jasen Weaver (contrabas), een internationale Master student, oorspronkelijk uit New Orleans.

We streven ernaar om volgend academiejaar een groots concert te laten doorgaan in de Bozar. Dan zullen alle winnaars, zowel van de 12e editie als de 13e editie, kunnen aantonen waarom uitgerekend zij deze prijs hebben verdiend.

Biografie Jasen Weaver

Jasen Weaver komt oorspronkelijk uit New Orleans, Louisiana, en is een van de meest gevraagde bassisten in zijn geboortestad en daarbuiten. Onder de voogdij van wereldberoemde musici als Donald Harrison en Jason Marsalis is Weaver uitgegroeid tot een gerespecteerd onderdeel van de New Orleans jazzgemeenschap. In het najaar van 2019 begon hij met het behalen van zijn masterdiploma in jazzperformance aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en is hij een ontvanger van de VLUHR Master Mind Scholarship.

Lees meer over Jasen.

Jasen Weaver winnaar TTJA

Wil jij aanwezig zijn op de volgende prijsuitreiking en groots concert van de TTJA?
Hou dan onze agenda in de gaten of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Deel dit