Barokviool (f Lambert Colson)
bachelor of master in de Kunsten

Barokviool

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om barokviool te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Barokviool kan je freelance muzikant worden of in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als barokviolist kan je je onder andere aanmelden bij het HIPP orkest.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. Zo geeft artist in residence Ryo Terakado jaarlijks zo'n 8 à 9 masterclasses.

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
KCB (f Pepa Niebla)

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 18 18 24
Kamermuziek 1, 2, 3 6 6 6
Repertoirestudie/prima vista 1, 2   3 3
Historische documentatie 1, 2, 3 6 6 6
Orkest/consort. 1, 2, 3 3 3 3
Filosofie en esth. oude muziek 1     3
AMV gehoor en theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Vormanalyse 1     6
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Totaal studiepunten 60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel MA1 (SP) MA2 (SP)
Hoofdinstrument IV 27  
Masterproef HIPP   30
Historische documentatie 4, 5 6 6
Kamermuziek 4, 5 9 12
Repertoirestudie/prima vista 3 3  
Artistieke Onderzoekspraktijken 3  
Orkest/consort 4, 5 6 6
Filosofie en esth. oude muziek 2 3  
Bronnenstudie en -uitgave   6
Artistieke onderzoekpraktijken 3 6
Keuzevak 3  
Totaal studiepunten 60 60

Meer informatie over je vakken.

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Docenten
Ryo Terakado | Barokviool

Ryo Terakado

Artist in Residence

Ryo Terakado werd geboren in 1961 in Santa Cruz, Bolivia. Hij begon op 4-jarige leeftijd viool te spelen en won de 2e prijs in de All Japan Youth Musical Competition toen hij 14 was. Ryo studeerde viool, kamermuziek en directie aan de Toho Gakuen School of Music. In 1983 won hij de derde prijs in de All Japan Music Competition. Toen hij afstudeerde aan Toho Gakuen, werd hij uitgenodigd om concertmeester te worden van het Tokyo Philharmonic Orchestra, een positie die hij twee jaar bekleedde.
 
Ondertussen was Ryo's interesse in barokmuziek al enige tijd groeiende: op 19-jarige leeftijd begon hij zichzelf barokviool te leren en in 1985 verhuisde hij naar Nederland om het instrument te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag onder leiding van Sigiswald Kuijken, waar hij in 1989 zijn solistendiploma behaalde. 

Sinds 1987 trad hij op als concertmeester bij barokorkesten in Europa en Japan, waaronder La Petite Bande, Les Arts Florissants, La Chapelle Royale, Collegium Vocale Gent en het Tokyo Bach Mozart Orchestra; met deze orkesten trad hij regelmatig op om concerten uit te voeren van componisten als Bach, Vivaldi en Mozart. Ryo is ook de huidige concertmeester van het Bach Collegium Japan, en wordt regelmatig uitgenodigd in Italië, Polen, Frankrijk en Australië als solist. Sinds 1994 is hij een van de hoofdrolspelers in het Hokutopia International Music Festival in Tokio, waar hij zijn debuut maakte als dirigent. Zijn repertoire als dirigent omvat opera's van Monteverdi, Purcell, Rameau, Gluck, Haydn en Mozart.

Ryo is docent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag (Nederland), is Artist in Residence aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en doceert aan zijn alma mater, Toho Gakuen School of Music (Japan). Hij geeft regelmatig les aan de Yonsei Universiteit in Seoul en treedt op tijdens concerten in Korea.

Zijn discografie is te vinden op de labels Ricercar (België), Accent (Duitsland) BIS (Zweden) en Denon (Japan).

Contacteer Ryo:

Email

Joanna Huszcza, ©Jérémy Bruyère

Joanna Huszcza

Docent Barokviool, Onderzoeker

Violiste Joanna Huszcza is een gepassioneerd kamermusicus, concertmeester en solist, die regelmatig optreedt op een aantal van de bekendste podia en festivals. Ze is afkomstig uit Warschau en woont momenteel in Brussel. Ze voltooide haar masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in Nederland onder de begeleiding van Enrico Gatti. Gedurende haar studie en professionele carrière heeft ze samengewerkt met enkele van de meest inspirerende persoonlijkheden en pioniers in de wereld van de Oude Muziek en de historische uitvoeringspraktijk zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Marcel Ponseele, Marco Beasley, Enrico Gatti, Philippe Pierlot en Skip Sempe. Ook toerde ze uitgebreid met onder meer Collegium Vocale Gent, Ricercar Consort, De Nederlandse Bachevereniging en Ensemble Aurora. 


Deze ervaringen hebben haar ertoe aangezet om haar eigen antwoorden te zoeken en hebben haar geleid tot het vinden van een eigen muzikale context. Ze heeft een bijzondere belangstelling ontwikkeld voor het vocale aspect van het vioolspel als een van de belangrijkste middelen om met haar publiek te communiceren. Ook op andere instrumenten van de vioolfamilie, zoals altviool, violino piccolo en viola d'amore, treedt ze graag op. Kort na haar afstuderen werd Joanna uitgenodigd om een vioolles te geven aan de afdeling Oude Muziek van de Muziekacademie in Łódź, Polen. Later werd ze benoemd tot assistente van de vioolklas van Mira Glodeanu aan het Conservatoire Royal de Bruxelles, waar ze sinds 2015 regelmatig lesgeeft. Tegelijkertijd coacht ze op talrijke masterclasses in Europa, Azië en Zuid-Amerika. 


Ze werd regelmatig uitgenodigd om orkesten te leiden zoals Il Gardellino, Les Agremens, Les Muffatti, Toujours Mozart Festival Orchestra, Cappella Cracoviensis, Köllner Academie, Luthers Bach Ensemble en Geneva Camerata. Hoe toegewijd Joanna ook is aan de historische uitvoeringspraktijken, laat ze zich vaak inspireren door een vruchtbare uitwisseling van ideeën die ze op het podium deelt met haar collega's uit verschillende disciplines zoals jazz, hedendaagse, populaire en wereldmuziek en hedendaagse dans. Naast liveoptredens is ze te horen op labels als Alpha, Glossa, Naïve, Arcana en Glossa, Ramée, Et'Cetera, Passacaille, Sony en Deutche Grammophon. 
Haar viool werd in 1689 in Amsterdam gemaakt door Hendrick Jacobs en werd nauwkeurig gerestaureerd tot originele speelconditie dankzij Philippe Poissonniez.
 

Neem contact op met Joanna Huszcza:

Email

Projects in the spotlight

Polyphony Jewels | HIPP Concert KCB 2023

Polyphony Jewels | HIPP Concert

In 2023 gaven de studenten barokviool een renaissance en barok polyfonie concert. Dit concert was gebaseerd op de historische viool groepen uit Venetië. Werken van o.a. Adrian Willaert, Giovanni Pierluigi da Palestrina & Giovanni Legrenzi werden gespeeld. 
 

Ryo Terakado | Artist in Residence

Barokviolist Ryo Terakado geeft als artist in residence het hele jaar door memorabele masterclasses, seminaries en concerten barokviool. Als artist in residence werkt hij samen met docenten van het KCB om onze studenten naar een hoger niveau te tillen.

Ryo Terakado (f Tim Heirman)

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alexandre KCB onthaal
Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS KCB

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) info dagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

Concerten

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

KCB (f Pepa Niebla)

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.