Barokviool KCB
bachelor of master in de Kunsten

Barokviool

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek
Bachelor
Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 18 18 24
Kamermuziek 1, 2, 3 6 6 6
Repertoirestudie/prima vista 1, 2   3 3
Historische documentatie 1, 2, 3 6 6 6
Orkest/consort. 1, 2, 3 3 3 3
Filosofie en esth. oude muziek 1     3
AMV gehoor en theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Vormanalyse 1     6
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Totaal studiepunten 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel MA1 (SP) MA2 (SP)
Hoofdinstrument IV 27  
Masterproef HIPP   30
Historische documentatie 4, 5 6 6
Kamermuziek 4, 5 9 12
Repertoirestudie/prima vista 3 3  
Artistieke Onderzoekspraktijken 3  
Orkest/consort 4, 5 6 6
Filosofie en esth. oude muziek 2 3  
Bronnenstudie en -uitgave   6
Artistieke onderzoekpraktijken 3 6
Keuzevak 3  
Totaal studiepunten 60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Docenten
Ryo Terakado | Barokviool

Ryo Terakado

Artist in Residence

Ryo Terakado werd geboren in 1961 in Santa Cruz, Bolivia. Hij begon op 4-jarige leeftijd viool te spelen en won de 2e prijs in de All Japan Youth Musical Competition toen hij 14 was. Ryo studeerde viool, kamermuziek en directie aan de Toho Gakuen School of Music. In 1983 won hij de derde prijs in de All Japan Music Competition. Toen hij afstudeerde aan Toho Gakuen, werd hij uitgenodigd om concertmeester te worden van het Tokyo Philharmonic Orchestra, een positie die hij twee jaar bekleedde.
 
Ondertussen was Ryo's interesse in barokmuziek al enige tijd groeiende: op 19-jarige leeftijd begon hij zichzelf barokviool te leren en in 1985 verhuisde hij naar Nederland om het instrument te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag onder leiding van Sigiswald Kuijken, waar hij in 1989 zijn solistendiploma behaalde. 

Sinds 1987 trad hij op als concertmeester bij barokorkesten in Europa en Japan, waaronder La Petite Bande, Les Arts Florissants, La Chapelle Royale, Collegium Vocale Gent en het Tokyo Bach Mozart Orchestra; met deze orkesten trad hij regelmatig op om concerten uit te voeren van componisten als Bach, Vivaldi en Mozart. Ryo is ook de huidige concertmeester van het Bach Collegium Japan, en wordt regelmatig uitgenodigd in Italië, Polen, Frankrijk en Australië als solist. Sinds 1994 is hij een van de hoofdrolspelers in het Hokutopia International Music Festival in Tokio, waar hij zijn debuut maakte als dirigent. Zijn repertoire als dirigent omvat opera's van Monteverdi, Purcell, Rameau, Gluck, Haydn en Mozart.

Ryo is docent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag (Nederland), is Artist in Residence aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en doceert aan zijn alma mater, Toho Gakuen School of Music (Japan). Hij geeft regelmatig les aan de Yonsei Universiteit in Seoul en treedt op tijdens concerten in Korea.

Zijn discografie is te vinden op de labels Ricercar (België), Accent (Duitsland) BIS (Zweden) en Denon (Japan).

Contacteer Ryo:

Email

Joanna Huszcza, ©Jérémy Bruyère

Joanna Huszcza

Docent Barokviool, Onderzoeker

Violiste Joanna Huszcza is een gepassioneerd kamermusicus, concertmeester en solist, die regelmatig optreedt op een aantal van de bekendste podia en festivals. Ze is afkomstig uit Warschau en woont momenteel in Brussel. Ze voltooide haar masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in Nederland onder de begeleiding van Enrico Gatti. Gedurende haar studie en professionele carrière heeft ze samengewerkt met enkele van de meest inspirerende persoonlijkheden en pioniers in de wereld van de Oude Muziek en de historische uitvoeringspraktijk zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Marcel Ponseele, Marco Beasley, Enrico Gatti, Philippe Pierlot en Skip Sempe. Ook toerde ze uitgebreid met onder meer Collegium Vocale Gent, Ricercar Consort, De Nederlandse Bachevereniging en Ensemble Aurora. 


Deze ervaringen hebben haar ertoe aangezet om haar eigen antwoorden te zoeken en hebben haar geleid tot het vinden van een eigen muzikale context. Ze heeft een bijzondere belangstelling ontwikkeld voor het vocale aspect van het vioolspel als een van de belangrijkste middelen om met haar publiek te communiceren. Ook op andere instrumenten van de vioolfamilie, zoals altviool, violino piccolo en viola d'amore, treedt ze graag op. Kort na haar afstuderen werd Joanna uitgenodigd om een vioolles te geven aan de afdeling Oude Muziek van de Muziekacademie in Łódź, Polen. Later werd ze benoemd tot assistente van de vioolklas van Mira Glodeanu aan het Conservatoire Royal de Bruxelles, waar ze sinds 2015 regelmatig lesgeeft. Tegelijkertijd coacht ze op talrijke masterclasses in Europa, Azië en Zuid-Amerika. 


Ze werd regelmatig uitgenodigd om orkesten te leiden zoals Il Gardellino, Les Agremens, Les Muffatti, Toujours Mozart Festival Orchestra, Cappella Cracoviensis, Köllner Academie, Luthers Bach Ensemble en Geneva Camerata. Hoe toegewijd Joanna ook is aan de historische uitvoeringspraktijken, laat ze zich vaak inspireren door een vruchtbare uitwisseling van ideeën die ze op het podium deelt met haar collega's uit verschillende disciplines zoals jazz, hedendaagse, populaire en wereldmuziek en hedendaagse dans. Naast liveoptredens is ze te horen op labels als Alpha, Glossa, Naïve, Arcana en Glossa, Ramée, Et'Cetera, Passacaille, Sony en Deutche Grammophon. 
Haar viool werd in 1689 in Amsterdam gemaakt door Hendrick Jacobs en werd nauwkeurig gerestaureerd tot originele speelconditie dankzij Philippe Poissonniez.
 

Neem contact op met Joanna Huszcza:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.