Fagot KCB (f Tom De Beuckelaer)
bachelor of master in de Kunsten

Fagot

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om fagot te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Fagot kan je in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Je kan je onder andere aanmelden bij het harmonieorkest, het symfonieorkest of het hedendaags ensemble.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. De afgelopen jaren organiseerden wij onder andere dubbelrietdag, een leerrijke dag gevuld met workshops en tentoonstellingen. 

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
Fagot nieuwsjaarsconcert

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 1, 2, 3 6 6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV 27  
Masterproef instrument   30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Meer informatie over je vakken.

Alumni in focus

Mavroudes Troullos

Hij is een van de meest prominente fagottisten van zijn generatie die recitals heeft gegeven in de grootste concertzalen van Europa zoals het Amfitheater van de Philharmonie in Parijs, The Elgar Room van de Royal Albert Hall in Londen en de Kleine Zaal van Concertgebouw Amsterdam. Hij ontving drie keer de 1e Prijs op de ''Grand Prize Virtuoso International Music Competition'' in 2019, in Parijs, Londen en Amsterdam, de 2e Prijs op de ''North International Music Competition'' in 2018 Zweden, de ''Horlait-Dapsens Award 2018'' in België en hij werd benoemd tot ''Ambassadeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel'' in 2018.

Mavroudes Troullos

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Alain Cremers

Alain Cremers

Docent Fagot

Alain Cremers begon zijn muzikale studies aan de muziekacademie van Welkenraedt en aan het conservatorium van Verviers, waar hij in 1990 met grootste onderscheiding zijn diploma voor kamermuziek en fagot behaalde. Datzelfde jaar won hij de 26e Dexia Axion Classic Competitie, waar hij een eerste fagotprijs won, die voor het eerst werd toegekend sinds de oprichting van deze wedstrijd.

In 1991 ging hij naar het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel waar hij meteen een eerste prijs fagot met onderscheiding behaalde in de klas van meneer André Jacques. In 1992 werd hij fagotleraar aan de Academie voor Muziek van de Duitstalige Gemeenschap van België. In 1993 werd hij aangenomen als fagottist en contrafagottist bij het symfonisch orkest van de Koninklijke Munstchouwburg, waar hij in dienst was tot 2005.

Hij staat regelmatig op de affiche van verschillende orkesten en kamermuziekensembles, met een zeer gevarieerd repertoire, zowel in België als in het buitenland (I Solisti del vento, Pentafoon, Octopus, Quartz, Emanon Ensemble,…) In 1995 trad hij toe tot de Musikhochschule in Keulen waar hij zich perfectioneerde bij meneer Rainer Schottstädt.

Van 2003 tot 2006 doceerde hij fagot aan de muziekacademie van Braine-l’Alleud. In augustus 2005 werd hij eerste fagot solist bij de koninklijke opera van Wallonië. In 2006 creëerde hij een nieuwe fagotklas aan de Muziekacademie in Welkenraedt.

Fagotdocent aan het Conservatorium van Verviers sinds 2009, Alain doceert tevens fagot en methodologie aan het instituut voor Muziek en Pedagogiek in Namen, aan het IMEP.

In 2018 verkreeg hij de functie van eerste fagotsolo bij het Symfonisch orkest van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. In hetzelfde jaar werd hij fagotdocent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.
 

Contacteer Alain

Email

Projects in the spotlights

Harmonieorkest (f Pepa Niebla)

Libertadores | Harmonieorkest

Docent en dirigent van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Yves Segers, dirigeert elk jaar het harmonieorkest, het project waar de koperblazers het beste van zichzelf geven. In het voorjaar van 2023 een werk van Philippe Lamouris, gecombineerd met nieuw werk uit het oeuvre voor harmonieorkest én oeuvre uit symfonieorkest, door onder andere een nieuwe transcriptie aan te durven van L'amour des Trois Oranges van Sergej Prokofieff. Ten slotte, eindigden ze met een climax, waarbij muziek en beweging samenkomen in het opzwepende, uitdagende en grensverleggende Libertadores van Óscar Navarro.

Goeyvaerts 100 | Hedendaags Ensemble

De houtblazers zijn ook welkom in het hedendaags ensemble onder leiding van Bart Bouckaert. In het voorjaar van 2023 namen ze de werken van Karel Goeyvaerts onder de loep. 

Hedendaags ensemble (f Tom De Beuckelaer)

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alex KVDS otnhaal KCB
Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS buitenland

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) infodagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Info en tickets via onze agenda of schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de knop.

NIEUWSBRIEF

Nieuwjaarsconcert

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

fagot (f Tom de beuckelaer)

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.