Fagot
bachelor of master in de Kunsten

Fagot

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Module 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Alain Cremers

Alain Cremers

Docent Fagot

Alain Cremers begon zijn muzikale studies aan de muziekacademie van Welkenraedt en aan het conservatorium van Verviers, waar hij in 1990 met grootste onderscheiding zijn diploma voor kamermuziek en fagot behaalde. Datzelfde jaar won hij de 26e Dexia Axion Classic Competitie, waar hij een eerste fagotprijs won, die voor het eerst werd toegekend sinds de oprichting van deze wedstrijd.

In 1991 ging hij naar het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel waar hij meteen een eerste prijs fagot met onderscheiding behaalde in de klas van meneer André Jacques. In 1992 werd hij fagotleraar aan de Academie voor Muziek van de Duitstalige Gemeenschap van België. In 1993 werd hij aangenomen als fagottist en contrafagottist bij het symfonisch orkest van de Koninklijke Munstchouwburg, waar hij in dienst was tot 2005.

Hij staat regelmatig op de affiche van verschillende orkesten en kamermuziekensembles, met een zeer gevarieerd repertoire, zowel in België als in het buitenland (I Solisti del vento, Pentafoon, Octopus, Quartz, Emanon Ensemble,…) In 1995 trad hij toe tot de Musikhochschule in Keulen waar hij zich perfectioneerde bij meneer Rainer Schottstädt.

Van 2003 tot 2006 doceerde hij fagot aan de muziekacademie van Braine-l’Alleud. In augustus 2005 werd hij eerste fagot solist bij de koninklijke opera van Wallonië. In 2006 creëerde hij een nieuwe fagotklas aan de Muziekacademie in Welkenraedt.

Fagotdocent aan het Conservatorium van Verviers sinds 2009, Alain doceert tevens fagot en methodologie aan het instituut voor Muziek en Pedagogiek in Namen, aan het IMEP.

In 2018 verkreeg hij de functie van eerste fagotsolo bij het Symfonisch orkest van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. In hetzelfde jaar werd hij fagotdocent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.
 

Contacteer Alain

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.