Jazz Piano
bachelor of master in de Kunsten

Jazz Piano

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
Name: Joachim Jamaer
Job title: Student Muziek
 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student muziek

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 21 21 21
Ensemble 1, 2, 3 3 3 9
Gehoortraining 1, 2, 3 6 6 3
Leestraining 1, 2 6 6  
Jazz-harmonie en analyse 1, 2, 3 9 9 12
Arrangement 1, 2   3 6
Jazz-ritmiek 1, 2 3 3  
Muziekgeschiedenis (klassiek) 6    
Historiek van de jazz 1, 2   3 3
Piano (pianotechniek voor pianisten) 1, 2, 3 3 3 3
Cultuurgeschiedenis 3    
Encyclopedie en onderzoek van de jazz   3  
Keuzevak     3
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Ensemble 4, 5 12 15
Jazz-analyse 6  
Vrije improvisatie   6
Concertpraktijk Jazz 1, 2 3 3
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevakken 6 6
Totaal  60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Nathalie Loriers

Nathalie Loriers

Docent Piano

Nathalie Loriers (Namen, 27 oktober 1966) is een Belgische jazzpianiste and componiste. Ze behaalde in 1990 haar jazz-piano diploma aan het Conservatoire Royal de Bruxelles.
In 1991 vormde Loriers haar eigen kwartet met Kurt Van Herck (saxofoon), Philippe Aerts (contrabas) en Mimi Verderame (drum). Ze heeft eveneens haar eigen trio met Salvatore La Rocca (contrabas) en Hans Van Oosterhout (drum). Ze speelt ook bij het Brussels Jazz Orchestra.
In 1999 won Nathalie Loriers de Gouden Django (Django d'Or) en de EURO DJANGO, een redelijk unieke prestatie in de jazz-wereld. 
Parallel met haar muzikale carrière geeft Nathalie ook jazz-piano les aan het Koninklijk Conservatorium Brussel  sinds 1994.

Contacteer Nathalie:

Email

Diederik Wissels

Diederik Wissels

Docent Jazz Piano

Diederik Wissels is een Nederlandse jazzpianist en componist, geboren op 6 december 1960 in Rotterdam. Hij studeerde tussen 1978 en 1981 Jazz-piano en compositie aan het Berklee College of Music in Boston. In de beginjaren van zijn carrière trad Wissels op met prominente jazzmusici als Joe Henderson, Kenny Wheeler, Philip Catherine,Toots Thielemans en Paolo Fresu. Wissels werkt al bijna drie decennia samen met vocalist David Linx.Prijzen als 'choc' en 'choc des chocs' van le Monde,Django d'Or, Grand prix du Jazz werden toegekend aan hun cd's zoals "Up Close", "Bandarkah", "Heartland", "This Time", "Whistleblowers". 

Wissels heeft muziek gecomponeerd voor films geregisseerd door gerenommeerde filmmakers, waaronder Nanni Moretti. Hij heeft ook verschillende veelgeprezen albums uitgebracht op het Belgische platenlabel Igloo Records. Enkele van zijn meest opvallende opnames zijn "The Hillock Songstress", "From This Day Forward", "Streams", "Song of You", "Pasarela", "Secrecy" en "Yearn". Deze albums bevatten een breed scala aan muzikale stijlen, van traditionele jazz tot meer experimentele geluiden, en tonen Wissels' muzikale veelzijdigheid en innovatieve benadering van jazzpiano en jazzcompositie. Zijn unieke stijl mengt improvisatie met verfijnde harmonische structuren en lyrische melodieën, waardoor een geluid ontstaat dat zowel vernieuwend als tijdloos is.

Wissels doceert sinds 1992 Jazz-piano, Jazz-compositie en ensemblespel aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en deelt zijn kennis en ervaring met de volgende generatie jazzmusici. 

Contacteer Diederik:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.