Saxofoon
bachelor of master in de Kunsten

Saxofoon

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 24 24 27
Kamermuziek 1, 2   6 6
Orkest 1, 2, 3  6 6 6
AMV Gehoor en Theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Module 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Vormanalyse 1     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Bewegingsleer 3    
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     6
Totaal  60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (masterproef) ** 27 30
Kamermuziek 3, 4 6 12
Orkest 4, 5 6 6
Vormanalyse 1, 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 9 12
Totaal  60 60

Bart Van Beneden

Bart Van Beneden studeerde in 2014 af aan het KCB bij zijn docent Norbert Nozzy en is sindsdien lid van verschillende ensembles en treed op in België en ver daarbuiten.

Bart won in 2018 de supernova met zijn ensemble Scarbo.

Bart Van Beneden

Nele Tiebout

Nele Tiebout studeerde aan het KCB en heeft sindsdien enkele prestigieuze prijzen gewonnen waaronder:  de 2e prijs in de National Adolphe Sax Competition en de 1e prijs in de Dexia Classics.

Nele won ook samen met Bart Van Beneden de Supernova met hun Scarbo Saxophone Quartet.

Nele Tibaut

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Begeleiding
Simon Diricq

Simon Diricq

Docent Saxofoon

Simon Diricq is de eerste Belgische saxofonist die afstudeerde aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs. In 2010 won hij de ‘First Grand Prix Adolphe Sax’ tijdens het beroemde saxofoon concours ‘International Saxophone Competition’ in Dinant. Ook tijdens andere competities maakte hij indruk: ‘First Prize Dexia’ (Brussel 2002), Eerste Prijs in Nantes (2004), Tweede Prijs in Tarragona (2004), tijdens de ‘Rotary International Competition’ (Lille 2005), ‘Premier Prix d’Honneur Ufam’ (Parijs 2006), laureaat van de ‘Pacem in Terris Competition’ (Bayreuth 2007), Eerste Prijs tijdens het ‘International Benidorm Competition (2010)…

Als solist soleerde hij met Saõ Paulo Symphonic Orchestra, Orchestre Royal Philharmonique de Liège, Belgian Military Air Force Band, Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Brussels Orchestral Ensemble, Chapelle Musicale de Tournai, Wallonia Chamber Orchestra, Het Kamerorkest, Brussels Philharmonic Orchestra…

Hij is lid van het Ensemble Squillante, een ensemble van negen saxofonisten, die net drie opnames hebben gemaakt. Daarnaast vormt hij ook een duo met de pianist Flavien Casaccio en een duo met de klarinettist Charles Michiels, Duo Y.

Simon Diricq, die ereburger van Dinant werd, geboorteplaats van Adolphe Sax, werkt als saxofoon docent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

 

Contacteer Simon:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.