Traverso
bachelor of master in de Kunsten

Traverso

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Je vakken

Bachelor
Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 18 18 24
Kamermuziek I, II, III 6 6 6
Repertoirestudie/prima vista 1, 2   3 3
Theorie hist. uitvoeringsprak. 1, 2, 3 6 6 6
Orkest/consort. 1,2,3 3 3 3
Filosofie en Esth. oude muziek 1     3
AMV gehoor en theorie 1,2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1,2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1,2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Modules muziekgeschiedenis   6 6
Vormanalyse 1     6
Bewegingsleer 3   3
Cultuurgeschiedenis     3
Totaal studiepunten 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel MA1 (SP) MA2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (Masterproef) 27 30
Kamermuziek 4, 5 9 12
Repertoirestudie/prima vista 3 3  
Theorie Hist. uitvoeringsprak. 4, 5 6 6
Orkest/consort 4,5 6 6
Filosofie en esth. oude muziek 2 3  
Bronnenstudie en -uitgave   6
Artistieke onderzoekpraktijken 3 6
Keuzevak 3  
Totaal studiepunten 60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Docenten
Frank Theuns

Frank Theuns

Docent Traverso

Frank Theuns studeerde aan het ‘Koninklijk Muziekconservatorium Brussel’. Zijn uitgesproken interesse voor historische instrumenten bracht hem al vanaf zeer jonge leeftijd tot de oude muziek, meer bepaald tot het bespelen van de traverso en de blokfluit.

Met zijn ensemble ‘Les Buffardins’ bracht hij een representatieve keuze van de traversoliteratuur uit op CD voor het label Accent. Deze opnames werden vaak bekroond door de internationale muziekpers (Diapason d’Or......). In 2006 nam hij het fluit-harpconcerto van W.A. Mozart op met Anima Eterna Brugge o.l.v. Jos Van Immerseel.

Sinds 1989 is hij docent traverso aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en aan het Luca, School of Arts Leuven. Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor het geven van mastercourses: Conservatorio del Esmuc Barcelona, Koninklijk Muziekconservatorium Den Haag, ‘Internationale Händel-Akademie Karlsruhe, ‘International Flute symposium’ Atlanta, ‘Schwetzinger Hofmusik-Akademie’....

Als solist en solo-fluitist van de orkesten Anima Aeterna Brugge, Europa Galante en La Petite Bande speelde hij in de belangrijkste internationale zalen: Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Wiener Musikverein etc

Contacteer Frank:

Email

Anna Besson

Anna Besson

Docent Traverso

Als laureaat van de jaarlijkse audities van de Cziffra Foundation studeerde Anna Besson moderne en Historische fluit aan de Conservatoires Supérieurs de Musique de Paris en aan die van Genève.
Als actief en veelzijdig uitvoerende kunstenares heeft Anna haar ervaring als solist en orkestmuzikant binnen ensembles als Opéra de Paris, La Chambre Philharmonique, Le Concert Spirituel, Insula Orchestra, Le Concert d'Astrée, Orfeo 55, La Grande Ecurie et la Chambre du Roi, Insula Orchestra en als stichtend lid van het kwartet Nevermind, verder ontwikkeld.

Ze heeft ook gespeeld in prestigieuze concertzalen en festivals als Boston Early Music Festival, Utrecht Early Music Festival, MA Festival Brugge, Salzburger Festspiele, Royaumont, Via Staelle, Festival Mezzo, Barbican Center, Melbourne Recital Center, Hamburg Philharmony, Opera de Paris, enz.
Als stichtend lid van een nocte temporis (dir. Reinoud Van Mechelen) zoekt Anna naar manieren om haar muziek te kunnen inzetten om het 18de- en 19de-eeuwse kamermuziekrepertoire met fluit te overstijgen. "Erbarme dich", hun debuut-cd op het label Alpha Classics, is ondertussen onder de aandacht gebracht (CHOC de Classica, 5 Diapasons, Price Caecilia) en bevat JS Bach-werken voor tenor en Traverso.
Als solist bevat haar discografie Telemann's " Concerto voor traverso en blokfluit " met Erik Bosgraaf (Briljante klassiekers), Molter's " Concerto voor traverso in D-groot " met Die Kölner Akademie (CPO), " The Dubhlinn Gardens " -18e Eeuwse Ierse muziek met een nocte temporis (Alpha),Telemann's " Parisian Quartets " met kwartet Nevermind (Alpha Classics) en volgend najaar verschijnt haar eerste solo-album voor romantische fluit met fortepianiste Olga Pashchenko met werken van Beethoven, Kuhlau, Doppler en Walckiers (Alpha). Daarnaast, gepassioneerd door traditionele muziek en dans, leidt de intense focus op de Ierse fluit haar tot onderzoek naar het Ierse repertoire van de 18e en 19e eeuw.

Ook thuis op de Traverso, moderne fluit en romantische fluit wordt Anna regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven in Frankrijk en in het buitenland en was zij in 2018 jurylid van het Internationale Van Wassenaer Kamermuziek Concours in Utrecht.Daarnaast, gepassioneerd door traditionele muziek en dans, leidt de intense focus op de Ierse fluit haar tot onderzoek naar het Ierse repertoire van de 18e en 19e eeuw.
Ook thuis op de traverso, moderne fluit en romantische fluit wordt Anna regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven in Frankrijk en in het buitenland en was zij in 2018 jurylid van het Internationale Van Wassenaer Kamermuziek Concours in Utrecht.

Vanaf het academiejaar 2020-2021 is Anna Besson docent Traverso aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, in opvolging van Frank Theuns.

Contacteer Anna:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande foto.

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.