Traverso
bachelor of master in de Kunsten

Traverso

Opleidingsfolder

Voor wie?

  • Je wilt gaan voor je passie om traverso te spelen en droomt van een professionele muzikale carrière
  • Je wilt je artistieke expertise verder uitbouwen met behulp van internationaal gerenommeerde docenten.
  • Je hebt de nodige kennis en vaardigheden die volstaan om de toelatingsproef te slagen.

Jouw toekomst

Met je diploma Traverso kan je freelance muzikant worden of in een orkest/ensemble gaan spelen. Ook kan je verder studeren en vervolgens kunstenaar-leraar worden of misschien wel artistiek onderzoeker? Deze opleiding is dé voorbereiding voor een schitterende toekomst voor zowel op als naast het podium.

Orkest / Samenspel

In groep musiceren is belangrijk voor je ontwikkeling en daarom verplicht tijdens je studie. Als traverso speler kan je je onder andere aanmelden bij het HIPP orkest.

Seminarie & Masterclasses

Befaamde gastprofessoren uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om hun kennis aan jou door te geven. In de afgelopen jaren heeft onder andere Kate Clark een masterclass gegeven over de renaisssance fluit.

Brussel

Je krijgt de kans om te studeren in een wereldstad met zowel grote concertgebouwen als kleine jazzclubs, het ideale vertrekpunt voor een professionele muziekcarrière. Jouw campussen zijn omgeven door prachtige kathedralen, hippe koffiebars en groene parken om tot rust te komen. 

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen.

Joachim KCB 2022
Joachim
Student Muziek

Na je studie

Aan het werk

Met een bachelor en master in Muziek van het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Wie weet kom jij terecht: 

  • in een (inter)nationaal gerenommeerd orkest of ensemble
  • in de kunsteducatieve sector 
  • in de sociaal artistieke sector 
  • bij culturele instellingen of overheden als adviseur of beleidsmaker
f Dejan Romih

Verder studeren

Verkorte bachelor

Na je bachelor kan je doorstromen naar een master en zelfs een extra master in een ander instrument, door middel van een verkorte bachelor. Postgraduaten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Verkorte Educatieve Master Muziek

Merk je tijdens je studie dat lesgeven iets voor jou is? Aan het KCB kan je ook een Verkorte Educatieve master Muziek volgen. Zo kan je meteen aan de slag als kunstenaar-leraar.

 

Artistiek onderzoeker

Zin in een carrière als artistiek onderzoeker? Het KCB organiseert verschillende events rond onderzoek en biedt je ook de mogelijkheid om te doctoreren in samenwerking met het Brussels Kunstenplatform en de VUB.

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Hoofdinstrument I, II, III 18 18 24
Kamermuziek I, II, III 6 6 6
Repertoirestudie/prima vista 1, 2   3 3
Theorie hist. uitvoeringsprak. 1, 2, 3 6 6 6
Orkest/consort. 1,2,3 3 3 3
Filosofie en Esth. oude muziek 1     3
AMV gehoor en theorie 1,2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1,2 5 5  
Harmonieleer en analyse 1,2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Modules muziekgeschiedenis   6 6
Vormanalyse 1     6
Bewegingsleer 3   3
Cultuurgeschiedenis     3
Totaal studiepunten 60 60 60

Master

Opleidingsonderdeel MA1 (SP) MA2 (SP)
Hoofdinstrument IV, V (Masterproef) 27 30
Kamermuziek 4, 5 9 12
Repertoirestudie/prima vista 3 3  
Theorie Hist. uitvoeringsprak. 4, 5 6 6
Orkest/consort 4,5 6 6
Filosofie en esth. oude muziek 2 3  
Bronnenstudie en -uitgave   6
Artistieke onderzoekpraktijken 3 6
Keuzevak 3  
Totaal studiepunten 60 60

Meer informatie over je vakken.

Alumnus in focus

Géraldine Clément

Géraldine Clément studeerde af in de fluitklas van Carlos Bruneel in 2015 en in de historische fluitklas van Frank Theuns in 2019. Na het winnen van verschillende wedstrijden (Dexia Classic, Adams Competities voor Bachelor en Masters, Supernova...) en deelname aan EUYO en andere jeugdorkesten, is ze actief als freelance muzikant in zowel historische als moderne orkesten zoals De Munt, Gli Angeli Genève, Collegium Vocale Gent, Anima Eterna Brugge, Les Ambassadeurs-La Grande Écurie, etc. Ze is lid van het duo Eidos en ensemble Tmesis. 
Sinds 2018 doceert ze kamermuziek aan het KCB, assisteert ze Katlijn Sergeant voor de piccoloklas en assisteerde ze Carlos Bruneel drie jaar lang tot zijn pensioen.  

Meer informatie over Géraldine.

Géraldine Clément

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

Frank Theuns

Frank Theuns

Docent Traverso

Frank Theuns studeerde aan het ‘Koninklijk Muziekconservatorium Brussel’. Zijn uitgesproken interesse voor historische instrumenten bracht hem al vanaf zeer jonge leeftijd tot de oude muziek, meer bepaald tot het bespelen van de traverso en de blokfluit.

Met zijn ensemble ‘Les Buffardins’ bracht hij een representatieve keuze van de traversoliteratuur uit op CD voor het label Accent. Deze opnames werden vaak bekroond door de internationale muziekpers (Diapason d’Or......). In 2006 nam hij het fluit-harpconcerto van W.A. Mozart op met Anima Eterna Brugge o.l.v. Jos Van Immerseel.

Sinds 1989 is hij docent traverso aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en aan het Luca, School of Arts Leuven. Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor het geven van mastercourses: Conservatorio del Esmuc Barcelona, Koninklijk Muziekconservatorium Den Haag, ‘Internationale Händel-Akademie Karlsruhe, ‘International Flute symposium’ Atlanta, ‘Schwetzinger Hofmusik-Akademie’....

Als solist en solo-fluitist van de orkesten Anima Aeterna Brugge, Europa Galante en La Petite Bande speelde hij in de belangrijkste internationale zalen: Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Wiener Musikverein etc

Contacteer Frank:

Email

Anna Besson

Anna Besson

Docent Traverso

Als laureaat van de jaarlijkse audities van de Cziffra Foundation studeerde Anna Besson moderne en Historische fluit aan de Conservatoires Supérieurs de Musique de Paris en aan die van Genève.
Als actief en veelzijdig uitvoerende kunstenares heeft Anna haar ervaring als solist en orkestmuzikant binnen ensembles als Opéra de Paris, La Chambre Philharmonique, Le Concert Spirituel, Insula Orchestra, Le Concert d'Astrée, Orfeo 55, La Grande Ecurie et la Chambre du Roi, Insula Orchestra en als stichtend lid van het kwartet Nevermind, verder ontwikkeld.

Ze heeft ook gespeeld in prestigieuze concertzalen en festivals als Boston Early Music Festival, Utrecht Early Music Festival, MA Festival Brugge, Salzburger Festspiele, Royaumont, Via Staelle, Festival Mezzo, Barbican Center, Melbourne Recital Center, Hamburg Philharmony, Opera de Paris, enz.
Als stichtend lid van een nocte temporis (dir. Reinoud Van Mechelen) zoekt Anna naar manieren om haar muziek te kunnen inzetten om het 18de- en 19de-eeuwse kamermuziekrepertoire met fluit te overstijgen. "Erbarme dich", hun debuut-cd op het label Alpha Classics, is ondertussen onder de aandacht gebracht (CHOC de Classica, 5 Diapasons, Price Caecilia) en bevat JS Bach-werken voor tenor en Traverso.
Als solist bevat haar discografie Telemann's " Concerto voor traverso en blokfluit " met Erik Bosgraaf (Briljante klassiekers), Molter's " Concerto voor traverso in D-groot " met Die Kölner Akademie (CPO), " The Dubhlinn Gardens " -18e Eeuwse Ierse muziek met een nocte temporis (Alpha),Telemann's " Parisian Quartets " met kwartet Nevermind (Alpha Classics) en volgend najaar verschijnt haar eerste solo-album voor romantische fluit met fortepianiste Olga Pashchenko met werken van Beethoven, Kuhlau, Doppler en Walckiers (Alpha). Daarnaast, gepassioneerd door traditionele muziek en dans, leidt de intense focus op de Ierse fluit haar tot onderzoek naar het Ierse repertoire van de 18e en 19e eeuw.

Ook thuis op de Traverso, moderne fluit en romantische fluit wordt Anna regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven in Frankrijk en in het buitenland en was zij in 2018 jurylid van het Internationale Van Wassenaer Kamermuziek Concours in Utrecht.Daarnaast, gepassioneerd door traditionele muziek en dans, leidt de intense focus op de Ierse fluit haar tot onderzoek naar het Ierse repertoire van de 18e en 19e eeuw.
Ook thuis op de traverso, moderne fluit en romantische fluit wordt Anna regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven in Frankrijk en in het buitenland en was zij in 2018 jurylid van het Internationale Van Wassenaer Kamermuziek Concours in Utrecht.

Vanaf het academiejaar 2020-2021 is Anna Besson docent Traverso aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, in opvolging van Frank Theuns.

Contacteer Anna:

Email

Project in the spotlight

Digitaal Nieuwjaarsconcert | HIPP

In het jaar 2021 bracht KCB hun nieuwjaarsconcert voor het eerst digitaal! In het concert << Das alte Jahr ist nun vergahn >> bracht onze HIPP afdeling muziek van Michael Praetorius (1571-1621). Een prachtig project dat nog steeds nazindert. 

Je campus

Campus Regentschapsstraat & Kleine Zavel

Onze campussen liggen in de bruisende Zavelwijk midden in het hart van Brussel. Het statige hoofdgebouw van het Conservatorium op de Regentschapsstraat met haar prachtige Concertzaal is een echte ‘landmark’ in Brussel. Enkele passen verder ligt ons bijgebouw aan de Kleine Zavel waar je in de beste omstandigheden les kan volgen en kan studeren. Bovendien kan je tijdens de week en in het weekend gebruik maken van onze lokalen om te studeren.

Hoe kan ik de campussen bereiken?

Alex onthaal KCB
Regent KCB

Renovatie van het Hoofdgebouw

Na vele jaren onderhandelen zijn we fier te kunnen aankondigen dat de plannen voor de renovatie van ons indrukwekkend hoofdgebouw aan de Regentschapsstraat goedgekeurd zijn. Meer info hierover vind je hier

Naar het buitenland

Tijdens je opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten,… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.

Heb je toch honger naar meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland? Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of stage lopen in het buitenland, mais oui, of course! Ontdek meer over internationalisering.

KVDS ehb fotoshoot

Kom eens langs!

Infomomenten

Het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert meerdere infomomenten die doorgaan tijdens het tweede semester, zoals (online) info dagen, voorspeelmomenten en een openlesweek. 

Concerten

We verwelkomen je graag op onze vele concerten, masterclasses en onderzoeksdagen. Kom ook eens luisteren naar een caleidoscoopconcert van onze BA1 en BA2 studenten of de publieke examens. Zo zie je wat jij als toekomstige KCB-student zou leren. Elk academiejaar zijn er talloze producties waarin onze studenten het beste van zichzelf geven. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

INFO & TICKETS

Nieuwjaarsconcert HIPP

Inschrijven & Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor informatie over de toelatingsproeven - zoals data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven - klik je op onderstaande knop.

TOELATINGSPROEVEN

f Reda Izo - HIPP concert

Vragen?

Voor meer informatie kan je terecht bij de studentenadministratie via e-mail of op afspraak.