Zang
bachelor of master in de Kunsten

ZANG

Welkom aan het Koninklijk Conservatorium Brussel!

Met een Bachelor en Master in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel kan je heel wat kanten uit. Of je nu terecht komt in een internationaal gerenommeerd orkest of ensemble of je gaat iets helemaal anders doen met je diploma, onze opleidingen zijn de ideale voorbereiding voor een schitterende toekomst.

Het KCB legt zijn focus op de brede artistieke vorming van ieder individu. De lessen zijn dan ook veel meer een interactie tussen docent en student door het klein aantal studenten per klas. Door de talrijke orkestproducties die we elk jaar spelen doen we ook ervaring op voor in onze latere carrière. Hierbij voeren we de grootste werken in de muziekgeschiedenis uit, iets wat later goed van pas zal komen. 
Name: Joachim Jamaer
Job title: Student Muziek

Foto van Joachim

Je vakken

Bachelor

Opleidingsonderdeel Ba1 (SP) BA2 (SP) BA3 (SP)
Zang I, II, III 18 21 27
Kamermuziek of vocaal ensemble 1     6
Koor 1, 2 3 3  
AMV gehoor en theorie 1, 2 4 4  
AMV ritmiek en intonatie 1, 2 5 5  
Harmonieleer en analyse    1, 2 9 9  
Muziekgeschiedenis 6    
Modules 'Muziekgeschiedenis'   6 6
Klavierpraktijk 1, 2 , 3 6 6 6
Vormanalyse     6
Encyclopedie en onderzoek 3    
Vreemde talen 1, 2 3 3  
Lichaamsbewustzijn 3    
Speltraining 1, 2   3 3
Cultuurgeschiedenis     3
Keuzevak     3
Totaal 60 60 60
Master
Opleidingsonderdeel Ma1 (SP) Ma2 (SP)
Zang IV, V (masterproef) 27 30
Kamermuziek of vocaal ensemble  2, 3 6 12
Vormanalyse 2 6  
Inleiding tot de filosofie 3  
Speltraining 3, 4 3 3
Artistieke onderzoekspraktijken 3  
Keuzevak 12 15
Totaal studiepunten 60 60

Je docenten

Om je talent ten volle te kunnen ontwikkelen heb je natuurlijk een docent nodig die je op de juiste manier kan helpen en uitdagen om de beste versie van jezelf te worden. Onze docenten komen van over heel de wereld en hebben jarenlange ervaring op het podium en als lesgevers.

Heb je specifieke vragen voor je docent voor je inschrijft voor de toelatingsproeven? Wil je graag al even met je docent afspreken voor je de grote stap zet? Hieronder krijg je een overzicht van de docenten en hun contactgegevens.

URIM 2013
Dinah Bryant

Dinah Bryant

Docent Zang

Beschreven als "een muzikante met onderscheid tussen zangers" door de Washington Post, krijgt sopraan Dinah Bryant consequent veel lof voor haar internationale opera- en concertuitvoeringen, Liederabends en opnames. Dinah Bryant heeft meer dan 50 operarollen in Europa en Amerika uitgevoerd. Ze maakte haar debuut in de muziek van Richard Wagner als Senta in Der fliegende Holländer in de Opera de Bellas Artes in Mexico City in 1995 en trad toe tot de selectie van de Metropolitan Opera in 1996 en maakte haar huisdebuut als Gerhilde in Die Walküre.

Dinah Bryant heeft uitvoerig opgetreden als solist met orkest in Strauss 'Vier letzte Lieder, Beethoven's Missa Solemnis en Ninth Symphony, Mahler Symphonies Nos. 2, 4 & 8, Orff's Carmina Burana, Brahms' Ein Deutsches Requiem, het Stabat Mater en Requiem of Dvorak, Gorecki's Symfonie nr. 3, Berlioz 'L'Enfance du Christ, Ravel's Shéhérazade, Rossini's Stabat Mater, Handel's Messiah and Exultate, jubilate! en veel concertaroma's van Mozart met het RTL Orchestra, het Nederlands Radio Orkest, de Düsseldorfer Symphoniker, het RAI Orchestra in Turino, l'Orchestre Municipal de Lille, Liége Philharmonic, National Orchestra of Mexico, Brighton Philharmonic, Australian Chamber Orchestra, Belgische Radio-orkesten en de Maryland Symphony, om er maar een paar te noemen.

Haar opname van Strauss Lieder met pianist Daniel Blumenthal was de winnaar van een Golden Disc Award in het tijdschrift Bruxelles-Europe Arts. Miss Bryant vervoegde Daniel Blumenthal opnieuw op in een zeer geprezen CD van Wolf's Mörike Lieder op Autograph Records, gevolgd door een verzameling liedjes van Joseph Marx op Etcetera Records. Miss Bryant was de stem van de leidende dame, Sophie, in de in 1989 voor de Academy Award genomineerde film, Le Maitre de Musique (The Music Teacher) met José Van Dam, waarvoor ze een Grand Prix du Disque ontving.

Contacteer Dinah:

Email

Yu-Cheng Lu

Yu-Cheng Lu

Nevenvak Zang

Yu-Cheng werd geboren in een Maori-stam in Taiwan, Maori. Van kinds af aan werd ze omringd door muziek en zang. Ze studeerde aanvankelijk aan de Taiwan Normal University (Shih Ta) van Taipei waar ze het bachelorsdiploma in Fine Arts behaalde. Gezien haar interesse in de westerse muziek trok ze in 1994 naar Europa en zette ze haar studies verder aan het ‘Conservatoire Municipal du 9ième Arrondissement’ in Parijs. Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel vatte ze een nieuw programma aan met een bijkomende studie in kamermuziek. Ze behaalde haar diploma in pedagogie aan het IMEP van Namen.

Ze starte haar zangcarrière aan in het National Experimental Choir van Taiwan en trad op in Taiwan en de USA. Yu-Cheng is bijzonder gepassioneerd door het klassieke en romantische repertoire; zo trad ze o.m. op als First Lady in ‘Die Zauberflöte’ in Parijs onder leiding van Anna-Maria Bondi. Sindsdien volgden optredens met verscheidene ensembles zoals het Chœur de Chambre de Namur, Chapelle des Minimes en Laudantes Consort. Ze zong solistenrollen in de Opera van Luik, La Monnaie Brussel, en de Sint-Michiels- en Sint Goedelekathedraal Brussel. Onlangs zong ze in het Na’musique Festival en tijdens het Gents Zomerfestival (Arte Vocale).

Ze verfijnt nog steeds haar uitvoering: voor barokmuziek werkt ze met Monique Zanetti, voor het Duitse lied met Helmut Deutsch, Christa Ludwig en Udo Reinemann, en voor het lyrische lied met Margreet Honig, Sarah Walker en Vera Rósza. Door haar liefde voor het romantische lied breidt ze nog steeds haar repertoire uit. Yu-Cheng is verantwoordelijk voor het vak zang voor instrumentisten aan het KCB en is tevens vocal coach van het Koor van het KCB o.l.v. David De Geest.

Contacteer Yu-Cheng:

Email

Lena Lootens

Lena Lootens

Docent Zang

Een korte bio volgt snel.

Contacteer Lena:

Email

Jan Vande Weghe

Jan Vande Weghe

Docent Zang Coaching

Jan Vande Weghe ontving zijn opleiding aan het Conservatorium Brussel, het Lemmensinstituut Leuven en de Hochschule der Künste Berlin; hij studeerde er bij André De Groote, Daniel Blumenthal, Frans Van Beveren en  Hans Leygraf. Daarnaast nam hij ook deel aan masterclasses met György Sebök, Peter Feuchtwanger en Irwin Gage. Als solist en chambrist was hij te horen op internationale festivals in België, Frankrijk, Nederland,  Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Israël. Hij trad hij op met ‘I Fiamminghi’, het Symfonisch Orkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel, de ‘Brussels Sinfonietta’ en de ‘Brussels Philharmonic’ met als dirigenten R.Zollman, D.Angus, M.Tilkin en M. Tabachnik. In 2003 opende hij het concertseizoen van het ‘Symfonieorkest van Vlaanderen’ met een tournee doorheen de belangrijkste Belgische concertzalen als solist in het 5e pianoconcerto van Beethoven.

Zowel in de zangwereld als voor kamermuziek is hij een graag gezochte partner. Hij heeft samengewerkt met zangers van over de hele wereld en begeleidde masterclasses met beroemdheden als Sarah Walker, Tom Krause, Sir Allen Thomas, Jard Van Nes, Udo Reinemann, Alexander Oliver en Ann Murray. In 2000 werd hij uitgenodigd als officieel begeleider voor de zangsessie van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België. Aansluitend gaf hij een reeks opmerkelijke recitals met de sopraan Olga Pasichnyk. Hij vormt ook een pianoduo met Peter Vanhove.

Het Festival van Vlaanderen kende hem de ‘Festival Award’ toe, hij was laureaat van de Belgische Stichting Roeping en kreeg de prijs ‘Maurice Lefranc’. Als docent is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Voor de Belgische radio en televisie maakte hij talrijke opnames en hij is te horen op verschillende cd-opnames, zowel als solist als begeleider. In 2006 verscheen bij het label Fuga Libera een solo-cd L’Avant-guerre 1911-1914 (FUG 701), die warm onthaald werd door de internationale pers.

Contacteer Jan:

Email

Toelatingsproeven

Om je studie te beginnen aan het Koninklijk Conservatorium moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor de meeste afstudeerrichtingen zijn er twee sessies voorzien: één voor de zomervakantie en één in september. Als kandidaat-student kan je je inschrijven voor één van deze twee sessies.

Voor informatie over de toelatingsproeven - waaronder data, de voor te bereiden programma’s, de inschrijvingsvoorwaarden/kosten en de module om in te schrijven- klik je op de foto hieronder:

Vragen?

Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht bij het studentensecretariaat. Je kan hen bereiken via secretariaat.kcb@ehb.be.