Historische Uitvoering in Jazz en Populaire Muziek

Historische Uitvoering in Jazz en Populaire Muziek KCB 2021
Onderzoeksdagen
Data
,
10:30
to
12:30
Location
Lokaal 042, Kleine Zavel 5, 1000 Brussel
Prijs
Gratis toegang
Reservation
Geen reservatie vereist

Artistieke Onderzoekspraktijken

Abstract gastlezing Matthias Heyman

De voorbije eeuw groeide de interesse in het historische recreëren of heruitvoeren van westerse klassieke muziek gestaag. Gespecialiseerde uitvoerders hebben muziek van de Middeleeuwen tot de Romantiek gerecreëerd op podium, in de opnamestudio en op historische plaatsen zoals kerken. Vaak had dit tot doel om deze muziek in een historisch “correcte” context uit te voeren, een praktijk die bekend werd als historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk of historically informed performance practice (HIPP). De laatste decennia is HIPP ook toegepast op meer recente klassieke muziek, incluis ‘jazzy’ composities zoals George Gershwins Rhapsody in Blue (1924).

Toch is HIPP geen gevestigde praktijk in jazz en populaire muziek (bv. rock, pop, hiphop). Heel wat zogeheten repertory bands wijden zich aan een historisch repertoire maar weinigen streven een volledig getrouwe recreatie na, live noch op opname. Noot-voor-noot reproducties zoals Miles Davis’ Kind of Blue (1959) door Mostly Other People Do the Killing op hun album Blue (2014) zijn opmerkelijke—en gecontesteerde—uitzonderingen. De vraag rijst dan ook of HIPP enig nut heeft buiten klassieke muziek. Mijn antwoord is een volmondig ja.

Covid Safe Ticket?

Voor kleinere evenementen in het kader van het curriculum zoals; caleidoscopen, workshops, lezingen en Masterclasses is er geen Covid Safe Ticket nodig. 

Het aantal toegelaten personen is afhankelijk van het lokaal en zal nooit het maximum van 50 overstijgen. Iedereen moet te allen tijde een mondmasker dragen gedurende het evenement en de social distancing respecteren.

Het event bijwonen is op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Als het maximum van aanwezigen behaald is, wordt jou helaas de toegang tot het event ontzegd.

Omdat we ergens tussen de onderwijs – en cultuursector zweven en ook nog eens gevestigd zijn in Brussel, is het niet eenvoudig om deze richtlijnen in kaart te brengen, bovendien kunnen de maatregelen spoedig veranderen. We proberen jullie zo goed en zo snel mogelijk te informeren. 

Bedankt om deze richtlijnen te respecteren, zo kunnen we blijven musiceren.

Deel dit