Nieuwjaarsconcert 2019, Etienne Siebens dirigent, foto Reda Izo
Verhaal

Internationale doorlichting prijst hoge kwaliteit van het Koninklijk Conservatorium Brussel

Het Koninklijk Conservatorium Brussel streeft een ‘extreem hoog’ artistiek niveau na, zo zegt een internationale commissie die de instelling in 2018 heeft doorgelicht. De commissie noemt het onderwijsteam ‘hooggekwalificeerd’ en de afgestudeerde musici van ‘zeer hoge kwaliteit’.  Ze waardeert het flexibele karakter van de programma’s en de manier waarop studenten opgevolgd worden. 

Daarnaast is haar het bloeiende internationale karakter opgevallen. Met zijn grote aantal buitenlandse studenten (ongeveer 60% van het totaal) biedt de muziekopleiding een uitgelezen multiculturele biotoop. 
Voor de studenten uit Vlaanderen, zegt de commissie, biedt deze internationale omgeving ‘een nieuwe ervaring die hen kan stimuleren om hun muzikale identiteit te vinden’. 

Naast de positieve aspecten zijn er ook werkpunten, namelijk dat sommige interessante sectoren of doelgroepen niet altijd bereikt worden. ‘We nemen dat ter harte,’ zegt Kathleen Coessens, directeur van het conservatorium. ‘We zijn bezig die nieuwe lijnen uit te zetten. In een recent community project, de opera Leedberg, werkten we samen met amateurzangers, migranten en kinderen uit het Brusselse. We staan open voor de wereld.’

 

Raadplegen van het volledig rapport is mogelijk via de website van het agentschap MusiQuE.

Deel dit